Overslaan en naar de inhoud gaan

L1mburg Centraal: de voorlaatste Lampenier van Nederland

Geplaatst opzaterdag 18 april 2020 - 18:39

Inwoners nemen met erehaag afscheid van pastoor Graat, kledingwinkels passen zich aan, zijn de scholen klaar om weer open te gaan? De uitzending van L1mburg Centraal van zaterdag 18 april 2020.

Inwoners nemen met erehaag afscheid van pastoor Graat
Je ziet het vaker de afgelopen weken: mensen die langs de kant van de weg applaudisseren voor een passerende rouwstoet. Een manier om toch een beetje afscheid te nemen, als een kerkdienst niet mogelijk is. Maar is dat eigenlijk wel zo handig, want je hebt tóch een hoop mensen bij mekaar, en dat ligt het risico van besmetting op de loer? De veiligheidsregio Limburg-Zuid bekijkt momenteel wat te doen met zulke menselijke erehagen, een verbod behoort tot de mogelijkheden. Vandaag werd in Banholt pastoor Graat ten grave gedragen. Mét een menselijke erehaag.

Bekijk hier de hele reportage

Kledingwinkels passen zich aan
Veel kledingwinkels hebben de afgelopen weken hun deuren vrijwillig dicht gehouden. Uit veiligheid voor de eigen medewerkers en de klanten. Vaak ook omdat er toch niet veel volk op de been is. Nu de crisis aanhoudt, gaan ook die winkels langzaamaan weer open, uiteraard volgens 'het nieuwe normaal', oftewel de anderhalvemetersamenleving. Wij namen een kijkje bij Berden in Heerlen.

Bekijk hier de hele reportage

Zijn de scholen klaar om weer open te gaan?
Niet alleen winkels zullen moeten wennen aan de anderhalvemetersamenleving, dat geldt zeker ook voor scholen. Dinsdag dan maakt het kabinet hoogstwaarschijnlijk bekend of en hoe de scholen weer open gaan. Als ze al open gaan, dan moet er van alles bedacht worden om die anderhalve meter afstand op een of andere manier te realiseren, daar lijkt het althans op. Zijn de voorbereidingen al begonnen? We praten erover Gérard Zeegers, bestuursvoorzitter van SPOTL, een scholenkoepel waar onder meer 14 basisscholen in Leudal onder vallen.

Bekijk hier de hele reportage

Zuyd-studenten bedenken digitale school 3.0
Virtueel onderwijs, daar wordt -noodgedwongen- op dit moment veel gebruik van gemaakt. Les via de tablet, instructies via YouTube-filmpjes, u weet het ondertussen wel. Leerlingen van de opleiding Multimedia Design van de Zuyd Hogeschool in Maastricht gaan nog een stapje verder. Ze hebben hun hele school in een online-wereld gegoten. Leerlingen kunnen daar met elkaar chatten, lessen volgen, werkstukken exposeren en hulp vragen aan leraren. Een mooi voorbeeld van hoe de coronacrisis leidt tot innovaties in het onderwijs. Student Daan Wassen is één van de bedenkers.

Bekijk hier de hele reportage

Lampenier kan licht nog niet uitdoen
Hij had al thuis moeten zitten: gepensioneerd en wel. Het pakt echter anders uit voor winkelier Leo de Rijk. Zijn winkel in Sittard staat vol met lampen en verlichting. De een-na-laatste Lampenier van Nederland kan de deur nog niet sluiten. Want door de coronacrisis komen er veel minder klanten en dus staat zijn magazijn nog vol. Met dank aan de crisis wordt daarom het afscheidsfeestje voorlopig uitgesteld.

Bekijk hier de hele reportage

Klanten blijven juist nu weg uit de BDSM-winkels
Nu we massaal thuis zitten, is de vraag naar seksspeeltjes, condooms en lingerie flink gestegen, zo melden diverse verkopers afgelopen week in de media. Maar dat geldt niet overal, zegt eigenaar Ron Heuts van een winkel in onder andere sm en andere festisj-artikelen. Zijn omzet is gedaald tot bijna 0, juist omdat we allemaal thuiszitten.

Bekijk hier de hele reportage

Het bloemetje van Bas voor de vuilnismannen
Ook vandaag brengt collega Bas van der Zwaan weer een bloemetje naar een coronaheld. Oftewel iemand die de maatschappij in deze rare tijden draaiende houdt. Ook vuilnismannen vallen onder de vitale beroepen, want anders zou het straatbeeld er na vier weken coronamaatregelen een stuk minder fraai uitzien. De vuilnismannen van Peel en Maas worden daarom vandaag in het zonnetje gezet.

Bekijk hier de hele reportage

Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Stuur je filmpje via Whatsapp naar 06 44 76 71 57

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Advertentie
Zuiderse Zomerdeals!

De zomer rijdt ons tegemoet! Hét moment om te profiteren van onze Zuiderse Zomerdeals! Wil jij een uitstekend onderhouden occasion aanschaffen tegen de meest aantrekkelijke prijs? Dat kan!

Met een veelzijdig aanbod occasions bieden wij elke rijder een passende auto. Ook jou.

Schakel in de hoogste versnelling naar onze website en profiteer van de beste Zomerdeals!

Profiteer van de beste Zomerdeals!
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen