Overslaan en naar de inhoud gaan

L1mburg Centraal: Coronastewards op Universiteit Maastricht

Geplaatst opdonderdag 3 september 2020 - 19:07

Donderdag in L1mburg Centraal: België geeft Limburg code oranje, Tihange mag open blijven, coronastewards op Universiteit Maastricht, overzichtstentoonstelling Ger Lataster geopend en meer Limburgs nieuws.

Bekijk hier de volledige uitzending.

België geeft Limburg code oranje
België heeft Limburg bestempeld als een code-oranje-gebied. Dat betekent dat niet noodzakelijke reizen voor zowel Belgen als Limburgers worden afgeraden. Eerder kregen Zuid- en Noord-Holland, Zeeland, Noord-Brabant, Utrecht en Flevoland code oranje van de Belgen. Daar is onze provincie nu aan toegevoegd.

Bekijk hier de hele reportage

Tihange mag open blijven
Kernreactor Thiange mag open blijven. Dat heeft de rechter bepaald. Meerdere partijen, waaronder gemeente Maastricht spanden in in 2016 een procedure aan, omdat de reactor duizenden scheurtjes zou bevatten. Daarmee zou het langer open blijven de reactor een gevaar vormen voor de bevolking en de omgeving. De reactor ligt ten zuiden van Maastricht, zo'n 40 kilometer van de grens met Limburg. Gaat het mis met de reactor, dan lopen de inwoners in een straal van 75 kilometer rondom de reactor gevaar.De rechter oordeelde dat ondanks de scheurtjes de reactor veilig is.

Bekijk hier de hele reportage

Coronastewards op Universiteit Maastricht
Looproutes, desinfectiegel en vele andere maatregelen heeft de Universiteit Maastricht toegepast om het aantal besmettingen laag te houden. Om te zorgen dat de studenten en medewerkers zich houden aan de maatregelen zet de universiteit vanaf nu speciale coronastewards in.

Bekijk hier de hele reportage

Studenten voor sociaal contact naar studentenverenigingen
Juist nu, zes maanden sinds de uitbraak van de coronacrisis, hebben studenten meer behoefte aan sociaal contact dan ooit. Dat merken de studentenverenigingen. De vier grootste verenigingen in Maastricht hebben fors meer aanmeldingen dan voorgaande jaren. Studentenvereniging KoKo heeft bijvoorbeeld dit jaar meer dan twee keer zoveel nieuwe leden als vorig jaar. Studentenroeivereniging Saurus moest zelfs - voor het eerst in haar bestaan - een ledenstop invoeren.

Bekijk hier de hele reportage

'Houd geestelijke gezondheidszorg in de lucht in tweede golf'
Lessons Learned, zo heet het rapport dat waarin wordt teruggeblikt op een half jaar coronacrisis. Deskundigen uit alle hoeken van de samenleving geven aan wat volgens hen is goed gegaan, maar vooral ook wat er moet worden verbeterd aan het coronabeleid. Een van de deskundigen is Philippe Delespaul, hoogleraar Innovatie in de geestelijke gezondheidszorg aan de Universiteit Maastricht. Zijn dringende advies: houd de geestelijke gezondheidszorg in de lucht tijdens een tweede golf.

Bekijk hier de hele reportage

Overzichtstentoonstelling Ger Lataster geopend
Hij zou dit jaar 100 jaar zijn geworden. Ger Lataster uit Schaesberg kwam uit een mijnwerkersgezin maar ontpopte zich tot een van Nederlands meest invloedrijke kunstschilders. Vandaag opende daarom de grootste overzichtstentoonstelling tot nu toe over zijn oeuvre. De expositie is verdeeld over twee locaties. In het Bonnefanten hangen de grote werken en in het gouvernement de kleinere, intieme werken uit de begin- en eindperiode van zijn leven.

Bekijk hier de hele reportage

Tour-etappe naar Mont Aigoual
Dag zes van de Tour de France. Vandaag stond de etappe naar Mont Aigoual op het programma, een rit met aankomst bergop. We schakelen naar Frankrijk, daar staat Maurice Jessen. Vooraf werd deze rit betiteld als buitengewoon interessant. Werd deze etappe dat uiteindelijk ook?

Bekijk hier de hele reportage

Tour de L1mbourg iedere dag om 18:30 live vanuit een andere Limburgse gemeente. Bekijk hier alle locaties.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Week van de Topvrouwen bij L1

Op donderdag 22 april wordt bekend wie de nieuwe Topvrouw van Limburg 2020-2021 is. Dat gebeurt tijdens een speciale live-uitzending van L1 vanuit de Muziekgieterij in Maastricht.

De finalisten zijn de Venlose advocaat Hayat Barrahmun (Boels Zanders Advocaten), Maria Jacobs (CEO van het Maastrichtse bestralingsinstituut Maastro) en Esther Paulus-Maalsté (storemanager van De Bijenkorf Maastricht). Het drietal is door een onafhankelijke jury uit een groot aantal kandidaten gekozen.

Stem nu: wie wordt de Topvrouw Limburg 2020-2021?
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie
Uitgelicht
Wat is je favoriete Limburgse liedje aller tijden?

Op donderdag 13 mei hoor je vanaf 9:00 uur ’s ochtends weer een elf uur durende radio-uitzending met daarin de 100 beste liedjes van Limburgse bodem volgens de kijkers en luisteraars van de Limburgse regionale omroep.

Wie volgt Lex Uiting op?

Doe mee! Stem nu op de 25ste editie van de L1mbo Top 100
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen