Overslaan en naar de inhoud gaan

L1mburg Centraal: Coronastewards op Universiteit Maastricht

Geplaatst opdonderdag 3 september 2020 - 19:07

Donderdag in L1mburg Centraal: België geeft Limburg code oranje, Tihange mag open blijven, coronastewards op Universiteit Maastricht, overzichtstentoonstelling Ger Lataster geopend en meer Limburgs nieuws.

Bekijk hier de volledige uitzending.

België geeft Limburg code oranje
België heeft Limburg bestempeld als een code-oranje-gebied. Dat betekent dat niet noodzakelijke reizen voor zowel Belgen als Limburgers worden afgeraden. Eerder kregen Zuid- en Noord-Holland, Zeeland, Noord-Brabant, Utrecht en Flevoland code oranje van de Belgen. Daar is onze provincie nu aan toegevoegd.

Bekijk hier de hele reportage

Tihange mag open blijven
Kernreactor Thiange mag open blijven. Dat heeft de rechter bepaald. Meerdere partijen, waaronder gemeente Maastricht spanden in in 2016 een procedure aan, omdat de reactor duizenden scheurtjes zou bevatten. Daarmee zou het langer open blijven de reactor een gevaar vormen voor de bevolking en de omgeving. De reactor ligt ten zuiden van Maastricht, zo'n 40 kilometer van de grens met Limburg. Gaat het mis met de reactor, dan lopen de inwoners in een straal van 75 kilometer rondom de reactor gevaar.De rechter oordeelde dat ondanks de scheurtjes de reactor veilig is.

Bekijk hier de hele reportage

Coronastewards op Universiteit Maastricht
Looproutes, desinfectiegel en vele andere maatregelen heeft de Universiteit Maastricht toegepast om het aantal besmettingen laag te houden. Om te zorgen dat de studenten en medewerkers zich houden aan de maatregelen zet de universiteit vanaf nu speciale coronastewards in.

Bekijk hier de hele reportage

Studenten voor sociaal contact naar studentenverenigingen
Juist nu, zes maanden sinds de uitbraak van de coronacrisis, hebben studenten meer behoefte aan sociaal contact dan ooit. Dat merken de studentenverenigingen. De vier grootste verenigingen in Maastricht hebben fors meer aanmeldingen dan voorgaande jaren. Studentenvereniging KoKo heeft bijvoorbeeld dit jaar meer dan twee keer zoveel nieuwe leden als vorig jaar. Studentenroeivereniging Saurus moest zelfs - voor het eerst in haar bestaan - een ledenstop invoeren.

Bekijk hier de hele reportage

'Houd geestelijke gezondheidszorg in de lucht in tweede golf'
Lessons Learned, zo heet het rapport dat waarin wordt teruggeblikt op een half jaar coronacrisis. Deskundigen uit alle hoeken van de samenleving geven aan wat volgens hen is goed gegaan, maar vooral ook wat er moet worden verbeterd aan het coronabeleid. Een van de deskundigen is Philippe Delespaul, hoogleraar Innovatie in de geestelijke gezondheidszorg aan de Universiteit Maastricht. Zijn dringende advies: houd de geestelijke gezondheidszorg in de lucht tijdens een tweede golf.

Bekijk hier de hele reportage

Overzichtstentoonstelling Ger Lataster geopend
Hij zou dit jaar 100 jaar zijn geworden. Ger Lataster uit Schaesberg kwam uit een mijnwerkersgezin maar ontpopte zich tot een van Nederlands meest invloedrijke kunstschilders. Vandaag opende daarom de grootste overzichtstentoonstelling tot nu toe over zijn oeuvre. De expositie is verdeeld over twee locaties. In het Bonnefanten hangen de grote werken en in het gouvernement de kleinere, intieme werken uit de begin- en eindperiode van zijn leven.

Bekijk hier de hele reportage

Tour-etappe naar Mont Aigoual
Dag zes van de Tour de France. Vandaag stond de etappe naar Mont Aigoual op het programma, een rit met aankomst bergop. We schakelen naar Frankrijk, daar staat Maurice Jessen. Vooraf werd deze rit betiteld als buitengewoon interessant. Werd deze etappe dat uiteindelijk ook?

Bekijk hier de hele reportage

Tour de L1mbourg iedere dag om 18:30 live vanuit een andere Limburgse gemeente. Bekijk hier alle locaties.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Doe mee! Online Limburgs Schuttersfeest (OLS) krijgt tweede editie

De succesvolle eerste editie van het Online Limburgs Schuttersfeest krijgt een vervolg. Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. Dankzij de gratis app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Download hier de gratis app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie

Meest gelezen