Overslaan en naar de inhoud gaan

L1 naar Raad van State om sponsorboetes Commissariaat

Geplaatst opwoensdag 9 mei 2018 - 11:56

Stichting Omroep Limburg (SOL), zendmachtiginghouder van L1, gaat in beroep bij de Raad van State in de zaak tegen het Commissariaat voor de Media (CvdM).

De stichting is het niet eens met een uitspraak van rechtbank Limburg over sponsoring van programma's.

Lees ook: Rechter: L1 terecht beboet om sponsoring

Terechte boete
De rechtbank oordeelde eerder dit jaar dat het CvdM terecht een boete heeft opgelegd voor drie gezondheidsprogramma's, wegens overtreding van het sponsorverbod. Het gaat om Gezond Idee TV, VieCuri Matinee en Zelf & Co. Deze programma's werden in 2014 uitgezonden.

Tachtigduizend euro
De boetes bedragen in totaal 81.000 euro. Het draait met name om de vraag of de programma's het predikaat 'educatief' kunnen krijgen. Educatieve programma's vallen buiten het sponsorverbod van de Mediawet. De rechtbank vindt, net als het CvdM, dat de programma's niet educatief maar informatief van aard zijn en dat ze daarom niet gesponsord mogen worden.

Onduidelijkheid
SOL heeft als belangrijkste bezwaar dat het CvdM een straf heeft opgelegd zonder dat voor haar voorzienbaar was dat de gezondheidsprogramma's niet onder de uitzondering van het sponsorverbod zouden vallen. Een nadere definitie van wat educatief media-aanbod inhoudt, is jaren geleden wel aangekondigd, maar pas na het uitzenden van de gezondheidsprogramma's verschenen.

Dikke Van Dale
Bij zijn verweer in de rechtszaak verwees het CvdM, bij gebrek aan een duidelijke beleidslijn, naar de betekenis die de Van Dale geeft. De rechtbank volgt dat verweer. SOL is van mening dat L1 niet had kunnen voorzien dat het CvdM deze uitleg zou hanteren.

Museum-twist
Op een ander onderdeel is de rechtbank van oordeel dat het CvdM terecht een boete van 36.000 euro heeft opgelegd voor het L1-programma Kunst op de Bonnefooi, omdat daarin een kunstwerk in het Bonnefantenmuseum werd getoond. De rechtbank heeft dit als 'een dienst van de sponsor' beoordeeld en dat mag niet als het museum als sponsor een financiële bijdrage aan het programma heeft gegeven. Bij de Raad van State zal SOL de vraag opwerpen hoe het kan dat een cultuurprogramma volgens de Mediawet wel gesponsord mag worden, maar dat schilderijen niet in beeld mogen komen.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wat komt er op L1?

Daar hebben we de handige programmagids van L1 voor. Hier zie je direct hoe laat je favoriete programma op L1 TV of L1 Radio begint!

Kijk in de programmagids van L1
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Advertentie
Zuiderse Zomerdeals!

De zomer rijdt ons tegemoet! Hét moment om te profiteren van onze Zuiderse Zomerdeals! Wil jij een uitstekend onderhouden occasion aanschaffen tegen de meest aantrekkelijke prijs? Dat kan!

Met een veelzijdig aanbod occasions bieden wij elke rijder een passende auto. Ook jou.

Schakel in de hoogste versnelling naar onze website en profiteer van de beste Zomerdeals!

Profiteer van de beste Zomerdeals!
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen