Overslaan en naar de inhoud gaan

L1 naar Raad van State om sponsorboetes Commissariaat

Geplaatst opwoensdag 9 mei 2018 - 11:56

Stichting Omroep Limburg (SOL), zendmachtiginghouder van L1, gaat in beroep bij de Raad van State in de zaak tegen het Commissariaat voor de Media (CvdM).

De stichting is het niet eens met een uitspraak van rechtbank Limburg over sponsoring van programma's.

Lees ook: Rechter: L1 terecht beboet om sponsoring

Terechte boete
De rechtbank oordeelde eerder dit jaar dat het CvdM terecht een boete heeft opgelegd voor drie gezondheidsprogramma's, wegens overtreding van het sponsorverbod. Het gaat om Gezond Idee TV, VieCuri Matinee en Zelf & Co. Deze programma's werden in 2014 uitgezonden.

Tachtigduizend euro
De boetes bedragen in totaal 81.000 euro. Het draait met name om de vraag of de programma's het predikaat 'educatief' kunnen krijgen. Educatieve programma's vallen buiten het sponsorverbod van de Mediawet. De rechtbank vindt, net als het CvdM, dat de programma's niet educatief maar informatief van aard zijn en dat ze daarom niet gesponsord mogen worden.

Onduidelijkheid
SOL heeft als belangrijkste bezwaar dat het CvdM een straf heeft opgelegd zonder dat voor haar voorzienbaar was dat de gezondheidsprogramma's niet onder de uitzondering van het sponsorverbod zouden vallen. Een nadere definitie van wat educatief media-aanbod inhoudt, is jaren geleden wel aangekondigd, maar pas na het uitzenden van de gezondheidsprogramma's verschenen.

Dikke Van Dale
Bij zijn verweer in de rechtszaak verwees het CvdM, bij gebrek aan een duidelijke beleidslijn, naar de betekenis die de Van Dale geeft. De rechtbank volgt dat verweer. SOL is van mening dat L1 niet had kunnen voorzien dat het CvdM deze uitleg zou hanteren.

Museum-twist
Op een ander onderdeel is de rechtbank van oordeel dat het CvdM terecht een boete van 36.000 euro heeft opgelegd voor het L1-programma Kunst op de Bonnefooi, omdat daarin een kunstwerk in het Bonnefantenmuseum werd getoond. De rechtbank heeft dit als 'een dienst van de sponsor' beoordeeld en dat mag niet als het museum als sponsor een financiële bijdrage aan het programma heeft gegeven. Bij de Raad van State zal SOL de vraag opwerpen hoe het kan dat een cultuurprogramma volgens de Mediawet wel gesponsord mag worden, maar dat schilderijen niet in beeld mogen komen.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wat komt er op L1?

Daar hebben we de handige programmagids van L1 voor. Hier zie je direct hoe laat je favoriete programma op L1 TV of L1 Radio begint!

Kijk in de programmagids van L1
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen