Overslaan en naar de inhoud gaan

'L1 moet uitzonderingspositie krijgen in nieuwe mediawet'

Geplaatst opmaandag 7 maart 2016 - 17:35

De provincie Limburg wil dat de regionale omroep L1 een uitzonderingspositie krijgt in de nieuwe mediawet vanwege de streektaal.

Limburg wil dat er een mediaraad wordt ingesteld die het behoud van de regionale cultuur en identiteit moet bewaken. Over Omrop Fryslân is vorige week dinsdag al een motie ingediend om die uitzonderingspositie te krijgen. De omroep wil dat vanwege de Friese Taal. De verwachting is dat die motie wordt aangenomen.

Brief
Maandag is er een brief vanuit de provincie gestuurd naar de leden van de Eerste Kamer om te pleiten voor deze uitzonderingspositie. Daarin staat dat de regionale omroepen 'een buitengewoon belangrijke rol vervullen bij de instandhouding en bevordering van de streektaal'.

Mediawet
In Den Haag wordt al maandenlang gesproken over de nieuwe mediawet van staatssecretaris Sander Dekker. Hij pleit voor een centrale aansturing van alle regionale omroepen vanuit één landelijke organisatie. De leden van de Eerste Kamer zijn echter kritisch op de plannen en willen bepaalde toezeggingen van de staatssecretaris voordat ze akkoord gaan met de plannen. Met name het behoud van de redactionele onafhankelijkheid en identiteit van de regionale omroepen is punt van discussie.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail?
Dat regelen we voor je. Klik hier.
Actie: meld je nu aan en ontvang vier weken lang gratis de digitale krant!

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wat komt er op L1?

Daar hebben we de handige programmagids van L1 voor. Hier zie je direct hoe laat je favoriete programma op L1 TV of L1 Radio begint!

Kijk in de programmagids van L1

Gerelateerde berichten

Moet L1 in het Limburgs gaan uitzenden?
Hiddema speecht Fries, geen Limburgs
Onzekerheid over reorganisatie L1 blijft bestaan
Eerste Kamer heeft nog steeds moeite met nieuwe Mediawet
Overzicht
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen