Overslaan en naar de inhoud gaan

L1-directeur trekt privacyreglement in na 'commotie'

Geplaatst opzaterdag 6 februari 2021 - 6:59

De in opspraak geraakte L1-directeur Peter Elbers heeft het door hem voorgestelde privacyreglement ingetrokken.

In het reglement stond onder meer dat er verborgen camera's konden worden opgehangen op de redactie en dat hij bij 'zwaarwegende redenen' vertrouwelijke mails van journalisten, OR-leden en de bedrijfsarts zou kunnen bekijken. Dit voorstel is bij de hoofdredactie en het personeel van de omroep in het verkeerde keelgat geschoten.

Journalistieke bronbescherming
In een brief aan de ondernemingsraad (or) reageert Elbers op de 'commotie', zoals hij het zelf noemt. "Gelet op de berichtgeving over en de reacties op het conceptreglement trek ik het conceptreglement in", schrijft de directeur. "Ik hecht eraan expliciet te herhalen dat het nooit de bedoeling is geweest om de journalistieke bronbescherming aan te tasten, dan wel om te tornen aan de vertrouwelijkheid van de communicatie van OR-leden onderling en aan het beroepsgeheim van bedrijfsartsen. Ik betreur het dan ook zeer dat dit beeld is ontstaan."

Lees ook: Vragen in Tweede Kamer over crisis bij omroep L1

Reputatieschade
"Met zijn plannen heeft de directeur L1 als journalistieke organisatie afgelopen week grote reputatieschade berokkend", zegt de hoofdredactie in een reactie. "Er is zowel in vakkringen als door het publiek louter negatief gereageerd op de controle-plannen. We hopen dat het publiek alle vertrouwen houdt in de L1-redactie, waar bronbescherming en persvrijheid het grootste goed zijn. Deze fundamentele waarden van de journalistiek zal de hoofdredactie altijd met volle kracht blijven verdedigen."

Werkonderbreking
Vanwege de crisis waarin L1 verkeert, heeft het personeel van de omroep donderdag voor de tweede dag op rij een werkonderbreking gehouden. De medewerkers beraden zich op vervolgacties. Het personeel heeft geen vertrouwen meer in Elbers, die in september is benoemd. Door zijn autoritaire stijl van leidinggeven en gebrek aan communicatie zitten verschillende medewerkers ziek thuis, onder wie twee van de drie MT-leden. Het personeel wil voor carnaval (15 februari) een definitieve oplossing voor de vertrouwensbreuk met de directeur.

Lees ook: Crisis bij L1: weer werkonderbreking

RvC wakker schudden
Aan de commissarissen (Raoul Willms van APG, Hans Coppus van OML en CDA-Statenlid Mirjam Depondt) is een groot aantal schriftelijke vragen van het personeel voorgelegd. "De noodkreten vanaf de werkvloer lijken geen indruk op de RvC te maken. Wij bespeuren niet eens een intrinsieke nieuwsgierigheid naar wat er speelt. Wat moet er in hemelsnaam gebeuren om hen wakker te schudden", zei vice-voorzitter Rudi Ebbinge van de or eerder.

In het Limburgs Parlement en de Tweede Kamer zijn al vragen gesteld over de bestuurscrisis bij L1.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wat komt er op L1?

Daar hebben we de handige programmagids van L1 voor. Hier zie je direct hoe laat je favoriete programma op L1 TV of L1 Radio begint!

Kijk in de programmagids van L1
Overzicht
Uitgelicht
Doe mee aan de Henk Bakt Bakwedstrijd

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Het gebak wordt tijdens de radio-uitzending van Plat-eweg live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt! Opgeven kan t/m 5 oktober 2021.

Meld je hier aan
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen