Overslaan en naar de inhoud gaan

L1-directeur trekt privacyreglement in na 'commotie'

Geplaatst opzaterdag 6 februari 2021 - 6:59

De in opspraak geraakte L1-directeur Peter Elbers heeft het door hem voorgestelde privacyreglement ingetrokken.

In het reglement stond onder meer dat er verborgen camera's konden worden opgehangen op de redactie en dat hij bij 'zwaarwegende redenen' vertrouwelijke mails van journalisten, OR-leden en de bedrijfsarts zou kunnen bekijken. Dit voorstel is bij de hoofdredactie en het personeel van de omroep in het verkeerde keelgat geschoten.

Journalistieke bronbescherming
In een brief aan de ondernemingsraad (or) reageert Elbers op de 'commotie', zoals hij het zelf noemt. "Gelet op de berichtgeving over en de reacties op het conceptreglement trek ik het conceptreglement in", schrijft de directeur. "Ik hecht eraan expliciet te herhalen dat het nooit de bedoeling is geweest om de journalistieke bronbescherming aan te tasten, dan wel om te tornen aan de vertrouwelijkheid van de communicatie van OR-leden onderling en aan het beroepsgeheim van bedrijfsartsen. Ik betreur het dan ook zeer dat dit beeld is ontstaan."

Lees ook: Vragen in Tweede Kamer over crisis bij omroep L1

Reputatieschade
"Met zijn plannen heeft de directeur L1 als journalistieke organisatie afgelopen week grote reputatieschade berokkend", zegt de hoofdredactie in een reactie. "Er is zowel in vakkringen als door het publiek louter negatief gereageerd op de controle-plannen. We hopen dat het publiek alle vertrouwen houdt in de L1-redactie, waar bronbescherming en persvrijheid het grootste goed zijn. Deze fundamentele waarden van de journalistiek zal de hoofdredactie altijd met volle kracht blijven verdedigen."

Werkonderbreking
Vanwege de crisis waarin L1 verkeert, heeft het personeel van de omroep donderdag voor de tweede dag op rij een werkonderbreking gehouden. De medewerkers beraden zich op vervolgacties. Het personeel heeft geen vertrouwen meer in Elbers, die in september is benoemd. Door zijn autoritaire stijl van leidinggeven en gebrek aan communicatie zitten verschillende medewerkers ziek thuis, onder wie twee van de drie MT-leden. Het personeel wil voor carnaval (15 februari) een definitieve oplossing voor de vertrouwensbreuk met de directeur.

Lees ook: Crisis bij L1: weer werkonderbreking

RvC wakker schudden
Aan de commissarissen (Raoul Willms van APG, Hans Coppus van OML en CDA-Statenlid Mirjam Depondt) is een groot aantal schriftelijke vragen van het personeel voorgelegd. "De noodkreten vanaf de werkvloer lijken geen indruk op de RvC te maken. Wij bespeuren niet eens een intrinsieke nieuwsgierigheid naar wat er speelt. Wat moet er in hemelsnaam gebeuren om hen wakker te schudden", zei vice-voorzitter Rudi Ebbinge van de or eerder.

In het Limburgs Parlement en de Tweede Kamer zijn al vragen gesteld over de bestuurscrisis bij L1.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wat komt er op L1?

Daar hebben we de handige programmagids van L1 voor. Hier zie je direct hoe laat je favoriete programma op L1 TV of L1 Radio begint!

Kijk in de programmagids van L1
Overzicht
Uitgelicht
Win een maand lang gratis campagne bij L1

Limburg gaat weer open! Dat is goed nieuws voor alle Limburgers, voor ons en zeker ook voor u als Limburgse ondernemer. Eindelijk kunt u weer doen waar u het beste in bent, ondernemen. Dat moeten we vieren vinden we bij L1 en daarom geven wij nu een maand lang gratis campagne weg!

Test uw kennis in de L1 75-jaar jubileumquiz en misschien bent u gratis een hele maand lang zicht- of hoorbaar op L1 TV of L1 Radio!

Doe de L1 75-jaar Jubileumquiz
Uitgelicht
Schiet ook mee met het OLS dankzij de gratis app. Geef je hier op!

Dankzij de gratis OLS-app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. 'Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Geef je hier op
Uitgelicht
Tour de L1mbourg viert nieuwe start na coronacrisis

Na maanden van lockdown en coronabeperkingen, gaat L1 drie weken lang de provincie in. Het wielerprogramma Tour de L1mbourg staat zo symbool voor een nieuwe start. “Pas nu merk je hoe belangrijk het is om samen te komen, om samen die sportzomer te beleven. In Tour de L1mbourg koesteren we dat sentiment dit jaar.”

Van zaterdag 26 juni t/m zondag 18 juli iedere dag op L1 TV.

Bekijk hier alle locaties
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen