Overslaan en naar de inhoud gaan

'Kwezel' vrijgesproken van brute gijzeling en afpersing

Geplaatst opdonderdag 26 november 2020 - 17:04

Kevin B. (39), alias Kwezel, is definitief een vrij man. Justitie eiste vier jaar cel voor betrokkenheid bij een brute gijzeling en afpersing in Landgraaf, maar de rechter ziet daarvoor te weinig bewijs.

Compagnon Salah L. (32), Bolle voor intimi, werd wel veroordeeld. Hij kreeg anderhalf jaar gevangenisstraf.

Lees ook: Penoze in Parkstad: duo gefolterd vanwege gestolen drugs

Vijftig ruggen
De twee Heerlenaren speelden een rol in een waar drugsdrama op 4 november 2019, waarbij slachtoffers werden gegijzeld, mishandeld en er een poging werd gedaan ze af te persen voor 50.000 euro. Dit alles omdat zij verantwoordelijk zouden zijn voor een gestolen hennepplantage in Landgraaf. Later zou blijken dat het duo geen rol had in het verdwijnen van de planten.

Doorgeladen wapen
Kwezel en Bolle hadden geen rol in het geweld, zo verklaarden ze. Naar eigen zeggen was Kwezel slechts degene die de hennepplantage had opgebouwd en later weer zou afbouwen. Bolle omschreef zichzelf als chauffeur en contactpersoon. Het duo haalde een van de slachtoffers wel thuis op, voordat deze werd gegijzeld en mishandeld.

Beide heren waren ook in de woning waar de slachtoffers werden gefolterd. Het waren echter andere mannen die bijvoorbeeld een doorgeladen wapen op de slachtoffers richtten en dreigden de dochter van het vrouwelijke slachtoffer te vermoorden.

Lees ook: Drugscriminelen ontvoerden verkeerde mensen

Zonder geweten
Die mannen bleven echter buiten beeld, tot grote frustratie van justitie. Bolle wilde niets verklaren over hun identiteit. "Dat brengt met zich mee dat een ernstig gewelddadige verdachte nog vrij rondloopt. En waarom? Voor geld. Zonder geweten", zei de aanklager daarover. Justitie moest het dus doen met Bolle en Kwezel en eiste tegen beiden vier jaar cel voor het faciliteren van dit drama.

Geen klap
De rechter sprak Kwezel echter vrij. "Mijn verweer is helemaal overgenomen, daar zijn we erg blij mee", laat advocaat Alper Cinar weten. Bolle kreeg anderhalf jaar cel. "Hij is veroordeeld voor medeplegen, maar ik zal het vonnis kritisch moeten lezen voordat ik er meer over kan zeggen", zegt advocaat Mark Nillesen. "We hebben dus nog geen klap gegeven op een eventueel hoger beroep."

Ook een justitiewoordvoerder laat weten dat er nog geen beslissing is genomen over een hoger beroep.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Speel mee met de Limburgse muziekquiz vanuit je eigen woonkamer!

De L1mbo Top 100 van komende Hemelvaartsdag heeft een zilveren randje. Het is namelijk de 25ste keer dat de lijst samengesteld wordt. “Dit zilveren jubileum laten we niet zomaar voorbijgaan”, zo vertelt programmamaker Henk Hover. “Er komt op L1 TV een L1mbo Top 100 kwis én een muziekprogramma vol weetjes en achtergronden rond het fenomeen L1mbo Top 100.”

Op zaterdag 8 mei presenteren Ruud Kleinen en Rian Moonen de L1mbo Top 100 ThoesQuiz, waaraan honderden Limburgers vanuit thuis kunnen deelnemen!

Wie wordt de Limburgse muziekkenner van het jaar? We spelen de meest uiteenlopende muziekvragen. En je kunt thuis meespelen vanaf je eigen bank.

Speel zaterdag 8 mei mee!
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie
Uitgelicht
Wat is je favoriete Limburgse liedje aller tijden?

Op donderdag 13 mei hoor je vanaf 9:00 uur ’s ochtends weer een elf uur durende radio-uitzending met daarin de 100 beste liedjes van Limburgse bodem volgens de kijkers en luisteraars van de Limburgse regionale omroep.

Wie volgt Lex Uiting op?

Doe mee! Stem nu op de 25ste editie van de L1mbo Top 100
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen