Overslaan en naar de inhoud gaan

Kwestie kinderarbeid: Rieu was zich van geen kwaad bewust

Geplaatst opzaterdag 6 mei 2017 - 10:17

André Rieu was zich van geen kwaad bewust toen hij de jonge panfluitspelers mee liet doen tijdens zijn Vrijthofconcerten in Maastricht.

Dat zegt programmamaker Jo Cortenraedt die Rieu wereldwijd volgt bij al zijn concerten. Rieu wil zaterdag niet reageren op de berichten over kinderarbeid tijdens zijn Vrijthofconcerten, maar Cortenraedt sprak eerder hierover met de concertleider.

Kinderarbeid
Het productiebedrijf van André Rieu moet een forse boete betalen vanwege een overtreding van de wet op de kinderarbeid. Volgens de Inspectie SZW moesten minderjarige muzikanten tijdens concerten van de vioolvirtuoos op het Vrijthof in de zomer van 2015 te lang werken. De boete die hiervoor in eerste instantie zou zijn opgelegd, bedroeg circa 200.000 euro.

Lees ook: Forse boete voor André Rieu vanwege kinderarbeid

Panfluitspelers
Volgens Cortenraedt had Rieu de groep jonge panfluitspelers eerder zien spelen in Roemenië. "Daar traden ze samen op en daarna heeft Rieu ze gevraagd voor de Vrijthofconcerten in Maastricht. Hij heeft toen geen enkel moment gedacht aan kinderarbeid."

Bij de rechter
De zaak tegen de arbeidsinspectie wordt nu voor de rechter uitgevochten. Maar bij Rieu zit de schrik er wel goed in. Vorig jaar trad de harmonie van Eijsden nog op in zijn voorprogramma in Maastricht. Maar de orkestleider stond erop dat er geen muzikanten onder de 18 jaar mee zouden spelen. Ook dit jaar wil Rieu geen minderjarige muzikanten meer op het podium zien.

André Rieu tijdens een concert op het Vrijthof in 2015.
Foto: Jean-Pierre Geusens

Strenge regels
Voor kinderen in de leeftijd van dertien tot zestien jaar gelden in Nederland strenge regels bij het verrichten van 'culturele arbeid'. Zo mag er bijvoorbeeld na 23:00 uur helemaal niet meer opgetreden worden. De Vrijthofconcerten duren allemaal tot circa middernacht.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Forse boete voor André Rieu vanwege kinderarbeid
André Rieu vindt boete voor kinderarbeid 'flauw en absurd'
André Rieu opgelucht na uitspraak over kwestie kinderarbeid
Raad van State: geen kinderarbeidboete André Rieu
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen