Overslaan en naar de inhoud gaan

Kwestie kinderarbeid: Rieu was zich van geen kwaad bewust

Geplaatst opzaterdag 6 mei 2017 - 10:17

André Rieu was zich van geen kwaad bewust toen hij de jonge panfluitspelers mee liet doen tijdens zijn Vrijthofconcerten in Maastricht.

Dat zegt programmamaker Jo Cortenraedt die Rieu wereldwijd volgt bij al zijn concerten. Rieu wil zaterdag niet reageren op de berichten over kinderarbeid tijdens zijn Vrijthofconcerten, maar Cortenraedt sprak eerder hierover met de concertleider.

Kinderarbeid
Het productiebedrijf van André Rieu moet een forse boete betalen vanwege een overtreding van de wet op de kinderarbeid. Volgens de Inspectie SZW moesten minderjarige muzikanten tijdens concerten van de vioolvirtuoos op het Vrijthof in de zomer van 2015 te lang werken. De boete die hiervoor in eerste instantie zou zijn opgelegd, bedroeg circa 200.000 euro.

Lees ook: Forse boete voor André Rieu vanwege kinderarbeid

Panfluitspelers
Volgens Cortenraedt had Rieu de groep jonge panfluitspelers eerder zien spelen in Roemenië. "Daar traden ze samen op en daarna heeft Rieu ze gevraagd voor de Vrijthofconcerten in Maastricht. Hij heeft toen geen enkel moment gedacht aan kinderarbeid."

Bij de rechter
De zaak tegen de arbeidsinspectie wordt nu voor de rechter uitgevochten. Maar bij Rieu zit de schrik er wel goed in. Vorig jaar trad de harmonie van Eijsden nog op in zijn voorprogramma in Maastricht. Maar de orkestleider stond erop dat er geen muzikanten onder de 18 jaar mee zouden spelen. Ook dit jaar wil Rieu geen minderjarige muzikanten meer op het podium zien.

André Rieu tijdens een concert op het Vrijthof in 2015.
Foto: Jean-Pierre Geusens

Strenge regels
Voor kinderen in de leeftijd van dertien tot zestien jaar gelden in Nederland strenge regels bij het verrichten van 'culturele arbeid'. Zo mag er bijvoorbeeld na 23:00 uur helemaal niet meer opgetreden worden. De Vrijthofconcerten duren allemaal tot circa middernacht.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Forse boete voor André Rieu vanwege kinderarbeid
André Rieu vindt boete voor kinderarbeid 'flauw en absurd'
André Rieu opgelucht na uitspraak over kwestie kinderarbeid
Spannende dag voor Rieu: uitspraak over kinderarbeid
Overzicht
Uitgelicht
Win € 7.500,- advertentietegoed bij L1

Langzaam komen de feestmaanden eraan en dat betekent doorgaans dat u als bedrijf speciale acties in petto heeft voor uw klanten. Niet zo gek, want met Black Friday (29-11), Sinterklaas, Kerstmis en Oud op Nieuw voor de deur is dit het ideale moment om aan klantenbinding te doen.

U kunt uw aanbiedingen of acties misschien helemaal gratis over de bühne brengen. L1 geeft uw bedrijf namelijk de mogelijkheid om € 7.500 euro aan gratis advertentietegoed te winnen! Dit advertentietegoed kunt u ook nog eens geheel vrij inzetten via L1 TV, L1 Radio en/of online via L1 of 1Limburg.

Kijk hier voor meer informatie
Uitgelicht
Wie wordt het nieuwe Vastelaovesgezicht 2020?

Na een spannende loting zijn er 8 finalisten die strijden om de mooiste titel van de vastelaovend: het Vastelaovesgezicht 2020!

Met een toneel waar de FIFA jaloers op zou zijn, was er een loting van Champions League-niveau. Daarbij werden uit de honderden inzendingen de 8 mooiste Vastelaovesgezichten bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!

Meest gelezen