Overslaan en naar de inhoud gaan

Kwart miljard verlies Zuid-Limburgse toeristische sector

Geplaatst opdonderdag 9 april 2020 - 19:02

De Zuid-Limburgse toeristische sector lijdt door de coronacrisis elke dag een verlies van 5,4 miljoen euro. De sector verwacht een totaal schadebedrag van een kwart miljard euro.

Tenminste, als de beperkende maatregelen van de overheid op 28 april opgeheven kunnen worden. Zo niet, dan wordt het verlies alleen maar groter. Dat zeggen de twee Zuid-Limburgse VVV's: Visit Zuid-Limburg en Maastricht Marketing.

Cruciaal
Beide toeristenbureau's hebben een advies opgesteld om direct na opheffing van de maatregelen een plan in werking te stellen om de toeristische sector er weer bovenop te helpen. "Gezien de enorme omvang van de toeristische bedrijfstak in Zuid-Limburg, is het nu cruciaal om zo snel mogelijk met een goed doordacht en breed gedragen hersteloffensief te komen", laat Anya Niewierra van Visit Zuid-Limburg weten. "We kunnen daar niet mee wachten tot we horen dat we open mogen. Als straks het startsein klinkt, moeten we meteen kunnen handelen."

Deltaplan
Het herstelplan borduurt voort op het bestemmingsplan voor het Zuid-Limburgse toerisme in 2030, waarin regionale samenwerking als cruciaal wordt gezien. De opstellers van dat plan, oud-burgemeester van Heerlen Toine Gresel en de Sittard-Geleense wethouder Pieter Meekels, voorzitter van Bestuurlijk Overleg Economie, moeten het herstelplan gaan leiden. Ook is er een advies aan de landelijke overheid gestuurd, waarin onder meer wordt gepleit voor een Deltaplan Toerisme.

22.000 banen
De toeristische sector in Zuid-Limburg heeft een omzet van 2,2 miljard euro per jaar en biedt werk aan ruim 22.000 mensen. Maar de schade is volgens de VVV's vele malen groter, aangezien ook bakkers, boeren, verenigingen en andere bedrijven die niet direct tot de toeristische sector gerekend worden, ook geld verdienen aan toeristen die de regio bezoeken.

Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Stuur je filmpje via Whatsapp naar 06 44 76 71 57

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Advertentie
Zuiderse Zomerdeals!

De zomer rijdt ons tegemoet! Hét moment om te profiteren van onze Zuiderse Zomerdeals! Wil jij een uitstekend onderhouden occasion aanschaffen tegen de meest aantrekkelijke prijs? Dat kan!

Met een veelzijdig aanbod occasions bieden wij elke rijder een passende auto. Ook jou.

Schakel in de hoogste versnelling naar onze website en profiteer van de beste Zomerdeals!

Profiteer van de beste Zomerdeals!
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen