Overslaan en naar de inhoud gaan

Kwart miljard verlies Zuid-Limburgse toeristische sector

Geplaatst opdonderdag 9 april 2020 - 19:02

De Zuid-Limburgse toeristische sector lijdt door de coronacrisis elke dag een verlies van 5,4 miljoen euro. De sector verwacht een totaal schadebedrag van een kwart miljard euro.

Tenminste, als de beperkende maatregelen van de overheid op 28 april opgeheven kunnen worden. Zo niet, dan wordt het verlies alleen maar groter. Dat zeggen de twee Zuid-Limburgse VVV's: Visit Zuid-Limburg en Maastricht Marketing.

Cruciaal
Beide toeristenbureau's hebben een advies opgesteld om direct na opheffing van de maatregelen een plan in werking te stellen om de toeristische sector er weer bovenop te helpen. "Gezien de enorme omvang van de toeristische bedrijfstak in Zuid-Limburg, is het nu cruciaal om zo snel mogelijk met een goed doordacht en breed gedragen hersteloffensief te komen", laat Anya Niewierra van Visit Zuid-Limburg weten. "We kunnen daar niet mee wachten tot we horen dat we open mogen. Als straks het startsein klinkt, moeten we meteen kunnen handelen."

Deltaplan
Het herstelplan borduurt voort op het bestemmingsplan voor het Zuid-Limburgse toerisme in 2030, waarin regionale samenwerking als cruciaal wordt gezien. De opstellers van dat plan, oud-burgemeester van Heerlen Toine Gresel en de Sittard-Geleense wethouder Pieter Meekels, voorzitter van Bestuurlijk Overleg Economie, moeten het herstelplan gaan leiden. Ook is er een advies aan de landelijke overheid gestuurd, waarin onder meer wordt gepleit voor een Deltaplan Toerisme.

22.000 banen
De toeristische sector in Zuid-Limburg heeft een omzet van 2,2 miljard euro per jaar en biedt werk aan ruim 22.000 mensen. Maar de schade is volgens de VVV's vele malen groter, aangezien ook bakkers, boeren, verenigingen en andere bedrijven die niet direct tot de toeristische sector gerekend worden, ook geld verdienen aan toeristen die de regio bezoeken.

Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Stuur je filmpje via Whatsapp naar 06 44 76 71 57

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl

Meest gelezen