Overslaan en naar de inhoud gaan

Kwart Limburgers heeft last van winterdip

Geplaatst opmaandag 20 januari 2020 - 6:45

Eén op de vier Limburgers worstelt met een winterdip. Zij voelen zich vaker futloos of hebben een sombere stemming in de donkere herfst- en wintermaanden.

Dat blijkt uit een enquête van LocalFocus in samenwerking met Kieskompas.

Winterdip
Uit de enquête blijkt dat 24,3 procent van de Limburgers last heeft van een winterdip. De deelnemers gaven aan dat ze vooral een gebrek aan energie ervaren. Ook voelen ze zich soms somber of neerslachtig.

Nederland
Limburg scoort daarmee net iets lager dan het landelijk gemiddelde van 24,7 procent. In Zeeland ligt het percentage mensen dat last zegt te hebben van een winterdip veruit het hoogst: 35 procent. Ook veel Groningers ervaren een winterdip: 28 procent.

Blue Monday
Deze derde maandag van het jaar is volgens de Britse psycholoog Cliff Arnall de meest deprimerende dag van het jaar: Blue Monday. De feestdagen zitten erop, goede voornemens zijn mislukt en het werk is weer begonnen. Dat zijn volgens Arnall de redenen voor de timing van deze Blue Monday.

Hoewel de theorieën niet onomstreden zijn, is er toch veel aandacht voor het fenomeen. Zo is er op deze maandag meer aandacht voor de ongeveer 8.000 Nederlanders die jaarlijks kampen met een stemmingsstoornis.

Onderzoek
Het enquête-onderzoek van LocalFocus is half december uitgevoerd. Ruim 7.200 Nederlanders kregen de vraag voorgelegd of ze op dat moment, of gedurende de maand ervoor, last hadden van een winterdip.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
De allereerste prins van VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is Prins Bart I
Uitgelicht
Vastelaovescafé: Hoe word je de leukste vastelaovesvereniging van Limburg?

Limburg is een vereniging rijker. VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is nog maar net opgericht, maar loopt over van ambitie. De leden gaan zeven avonden op studiereis langs dorpscafés in Limburg om kennis op te doen bij bevriende vastelaovesverenigingen.

Het is bekend: de allereerste prins van VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is Prins Bart I! Samen met Vorst Ruud trekt De Raod van L11 door heel Limburg. Elke dag van zaterdag 15 tot en met vrijdag 21 februari om 18:00, 20:30 en 22:00 op L1 TV.

Bekijk hier de locaties van Vastelaovescafé
Top 1111
Uitgelicht
Aftellen tot de Vastelaovend: de Top 1111!

Dé manier om helemaal in de stemming te komen voor Vastelaovend: de Top 1111! We tellen met je af tot aan de Vastelaovend. Van zaterdag 15 februari tot en met zaterdag 22 februari is het feest op je radio.

Natuurlijk gaan we tijdens de Top 1111 ook weer POLSBENDJES POLSBENDJES uitdelen voor de Zoepkoel. Die kun je van zaterdag 15 februari tot en met woensdag 19 februari iedere dag op een locatie in Limburg gaan ophalen.

Meer over de Top 1111
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen