Overslaan en naar de inhoud gaan

Kwart Limburgers heeft last van winterdip

Geplaatst opmaandag 20 januari 2020 - 6:45

Eén op de vier Limburgers worstelt met een winterdip. Zij voelen zich vaker futloos of hebben een sombere stemming in de donkere herfst- en wintermaanden.

Dat blijkt uit een enquête van LocalFocus in samenwerking met Kieskompas.

Winterdip
Uit de enquête blijkt dat 24,3 procent van de Limburgers last heeft van een winterdip. De deelnemers gaven aan dat ze vooral een gebrek aan energie ervaren. Ook voelen ze zich soms somber of neerslachtig.

Nederland
Limburg scoort daarmee net iets lager dan het landelijk gemiddelde van 24,7 procent. In Zeeland ligt het percentage mensen dat last zegt te hebben van een winterdip veruit het hoogst: 35 procent. Ook veel Groningers ervaren een winterdip: 28 procent.

Blue Monday
Deze derde maandag van het jaar is volgens de Britse psycholoog Cliff Arnall de meest deprimerende dag van het jaar: Blue Monday. De feestdagen zitten erop, goede voornemens zijn mislukt en het werk is weer begonnen. Dat zijn volgens Arnall de redenen voor de timing van deze Blue Monday.

Hoewel de theorieën niet onomstreden zijn, is er toch veel aandacht voor het fenomeen. Zo is er op deze maandag meer aandacht voor de ongeveer 8.000 Nederlanders die jaarlijks kampen met een stemmingsstoornis.

Onderzoek
Het enquête-onderzoek van LocalFocus is half december uitgevoerd. Ruim 7.200 Nederlanders kregen de vraag voorgelegd of ze op dat moment, of gedurende de maand ervoor, last hadden van een winterdip.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wie o wie wordt het Vastelaovesgezicht 2022?

Uit de honderden inzendingen zijn 8 finalisten voor het Vastelaovesgezicht bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Uitgelicht
De Henk Bakt Bakwedstrijd: wie wordt de beste hobbybakker van Limburg?

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Je bakt je lekkernij thuis in je eigen keuken en neemt het mee naar de radio-uitzending van Plat-eweg waar het live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt!

Zo ziet de Henk Bakt Bakwedstrijd uit
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen