Overslaan en naar de inhoud gaan

Kwart Limburgers heeft last van winterdip

Geplaatst opmaandag 20 januari 2020 - 6:45

Eén op de vier Limburgers worstelt met een winterdip. Zij voelen zich vaker futloos of hebben een sombere stemming in de donkere herfst- en wintermaanden.

Dat blijkt uit een enquête van LocalFocus in samenwerking met Kieskompas.

Winterdip
Uit de enquête blijkt dat 24,3 procent van de Limburgers last heeft van een winterdip. De deelnemers gaven aan dat ze vooral een gebrek aan energie ervaren. Ook voelen ze zich soms somber of neerslachtig.

Nederland
Limburg scoort daarmee net iets lager dan het landelijk gemiddelde van 24,7 procent. In Zeeland ligt het percentage mensen dat last zegt te hebben van een winterdip veruit het hoogst: 35 procent. Ook veel Groningers ervaren een winterdip: 28 procent.

Blue Monday
Deze derde maandag van het jaar is volgens de Britse psycholoog Cliff Arnall de meest deprimerende dag van het jaar: Blue Monday. De feestdagen zitten erop, goede voornemens zijn mislukt en het werk is weer begonnen. Dat zijn volgens Arnall de redenen voor de timing van deze Blue Monday.

Hoewel de theorieën niet onomstreden zijn, is er toch veel aandacht voor het fenomeen. Zo is er op deze maandag meer aandacht voor de ongeveer 8.000 Nederlanders die jaarlijks kampen met een stemmingsstoornis.

Onderzoek
Het enquête-onderzoek van LocalFocus is half december uitgevoerd. Ruim 7.200 Nederlanders kregen de vraag voorgelegd of ze op dat moment, of gedurende de maand ervoor, last hadden van een winterdip.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl

Meest gelezen