Overslaan en naar de inhoud gaan

‘Kwaliteitskeurmerk voor studentenpand’

Geplaatst opdonderdag 7 mei 2015 - 23:06

Er moet een kwaliteitskeurmerk komen voor studentenpanden. Dat stelt de nieuw opgerichte Vereniging Verhuurders Woonruimtes Maastricht.

De vereniging, die na een zeer drukke informatieavond 193 leden telt, wil zelf het initiatief nemen tot een keurmerk. Enerzijds om de branche te verbeteren, anderzijds als ondersteuning voor de afdeling handhaving van de gemeente Maastricht. Brandveiligheid, controle op overlast en per pand een centraal aanspreekpunt zijn vereisten voor een dergelijk keurmerk.

Controles
De VVWM hoopt ‘in ruil’ dat de gemeente het aangescherpte handhavingsbeleid dan wil bijstellen. Maastricht is begonnen met de controle van 500 studentenpanden. Niet alleen wordt gekeken naar brandveiligheid, ook wordt het pand getoetst aan het bestemmingsplan en wordt gekeken naar de oppervlakte van de kamers. Het stadsbestuur hanteert daarvoor een minimummaat van 20 vierkante meter. Die eis, gekoppeld aan de bestemmingsplantoets, vinden de pandeigenaren ‘stringent’ en ‘rigide’. Ze vrezen dat honderden studenten op straat komen te staan.

Opgericht
Om een sterker geluid te laten horen richting gemeente, is nu een vereniging opgericht. Voorzitter Huib van Gastel, eigenaar van Huizen Beheer Maastricht: "We hopen dat de gemeente het beleid aanpast. Gevaarlijke situaties moeten worden aangepakt, maar dit beleid schiet door. Het is niet slim om tijdens het maken van nieuw beleid streng te handhaven op situaties die soms al twintig jaar gedoogd zijn."

'Selectiever'
Van Gastel hoopt dat gemeente en pandeigenaren en beheerders elkaar tegemoetkomen. "Daarom willen wij ook zelf werken aan een keurmerk. De gemeente heeft dan helder welke panden aan de eisen voldoen. Daarnaast kunnen de studenten veel selectiever worden in hun keuze, en tot slot worden de probleemgevallen binnen onze branche er zo vanzelf uit gefilterd.” Ook moet het oprichten van de vereniging bijdragen aan het toekomstige debat over studentenhuisvesting, stelt Van Gastel. "Wij willen een serieuze partij vormen voor de gemeente. Dat kan niet als we allemaal versnipperd reageren."

De gemeenteraad praat dinsdag over woningsplitsing, waarvan studentenkamers een onderdeel zijn.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

ABP steekt 100 miljoen in studentenkamers
Studentenstad Maastricht scoort laag door strenge regels
PvdA wil weten hoeveel spookstudenten Maastricht telt
Prettig wonen-label voor eerste studentenhuis Maastricht
Overzicht
Spectaculaire opening Cultura Nova live op L1 TV
Uitgelicht
Spectaculaire opening Cultura Nova live op L1 TV

Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Ingrid van Engelshoven zal vrijdag 23 augustus de 29e editie van theaterfestival Cultura Nova openen. De minister zal het startsein geven voor de openingsvoorstelling, een spectaculaire opvoering van Romeo & Julia door Toneelgroep Maastricht in samenwerking met internationale gezelschappen, La Fabrique Royale/Zéro Degré en Groupe F.

Vrijdag vanaf 21:30 live op L1 TV
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart

Meest gelezen