Overslaan en naar de inhoud gaan

‘Kwaliteitskeurmerk voor studentenpand’

Geplaatst opdonderdag 7 mei 2015 - 23:06

Er moet een kwaliteitskeurmerk komen voor studentenpanden. Dat stelt de nieuw opgerichte Vereniging Verhuurders Woonruimtes Maastricht.

De vereniging, die na een zeer drukke informatieavond 193 leden telt, wil zelf het initiatief nemen tot een keurmerk. Enerzijds om de branche te verbeteren, anderzijds als ondersteuning voor de afdeling handhaving van de gemeente Maastricht. Brandveiligheid, controle op overlast en per pand een centraal aanspreekpunt zijn vereisten voor een dergelijk keurmerk.

Controles
De VVWM hoopt ‘in ruil’ dat de gemeente het aangescherpte handhavingsbeleid dan wil bijstellen. Maastricht is begonnen met de controle van 500 studentenpanden. Niet alleen wordt gekeken naar brandveiligheid, ook wordt het pand getoetst aan het bestemmingsplan en wordt gekeken naar de oppervlakte van de kamers. Het stadsbestuur hanteert daarvoor een minimummaat van 20 vierkante meter. Die eis, gekoppeld aan de bestemmingsplantoets, vinden de pandeigenaren ‘stringent’ en ‘rigide’. Ze vrezen dat honderden studenten op straat komen te staan.

Opgericht
Om een sterker geluid te laten horen richting gemeente, is nu een vereniging opgericht. Voorzitter Huib van Gastel, eigenaar van Huizen Beheer Maastricht: "We hopen dat de gemeente het beleid aanpast. Gevaarlijke situaties moeten worden aangepakt, maar dit beleid schiet door. Het is niet slim om tijdens het maken van nieuw beleid streng te handhaven op situaties die soms al twintig jaar gedoogd zijn."

'Selectiever'
Van Gastel hoopt dat gemeente en pandeigenaren en beheerders elkaar tegemoetkomen. "Daarom willen wij ook zelf werken aan een keurmerk. De gemeente heeft dan helder welke panden aan de eisen voldoen. Daarnaast kunnen de studenten veel selectiever worden in hun keuze, en tot slot worden de probleemgevallen binnen onze branche er zo vanzelf uit gefilterd.” Ook moet het oprichten van de vereniging bijdragen aan het toekomstige debat over studentenhuisvesting, stelt Van Gastel. "Wij willen een serieuze partij vormen voor de gemeente. Dat kan niet als we allemaal versnipperd reageren."

De gemeenteraad praat dinsdag over woningsplitsing, waarvan studentenkamers een onderdeel zijn.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

ABP steekt 100 miljoen in studentenkamers
Studentenstad Maastricht scoort laag door strenge regels
PvdA wil weten hoeveel spookstudenten Maastricht telt
Prettig wonen-label voor eerste studentenhuis Maastricht
Overzicht
Mediaraad
Uitgelicht
Vijf vacatures Mediaraad L1

Ben jij gek op nieuws en cultuur? Liefde voor Limburg? Meld je dan aan voor onze mediaraad. Praat mee over wat L1 doet online, op radio en op tv.

De mediaraad van L1 zoekt nieuwe leden voor de volgende vijf stromingen: gehandicapten, jongeren, sport, vrouwenorganisaties, welzijn en zorg.

Meer info over de Mediaraad
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen