Overslaan en naar de inhoud gaan

‘Kwaliteitskeurmerk voor studentenpand’

Geplaatst opdonderdag 7 mei 2015 - 23:06

Er moet een kwaliteitskeurmerk komen voor studentenpanden. Dat stelt de nieuw opgerichte Vereniging Verhuurders Woonruimtes Maastricht.

De vereniging, die na een zeer drukke informatieavond 193 leden telt, wil zelf het initiatief nemen tot een keurmerk. Enerzijds om de branche te verbeteren, anderzijds als ondersteuning voor de afdeling handhaving van de gemeente Maastricht. Brandveiligheid, controle op overlast en per pand een centraal aanspreekpunt zijn vereisten voor een dergelijk keurmerk.

Controles
De VVWM hoopt ‘in ruil’ dat de gemeente het aangescherpte handhavingsbeleid dan wil bijstellen. Maastricht is begonnen met de controle van 500 studentenpanden. Niet alleen wordt gekeken naar brandveiligheid, ook wordt het pand getoetst aan het bestemmingsplan en wordt gekeken naar de oppervlakte van de kamers. Het stadsbestuur hanteert daarvoor een minimummaat van 20 vierkante meter. Die eis, gekoppeld aan de bestemmingsplantoets, vinden de pandeigenaren ‘stringent’ en ‘rigide’. Ze vrezen dat honderden studenten op straat komen te staan.

Opgericht
Om een sterker geluid te laten horen richting gemeente, is nu een vereniging opgericht. Voorzitter Huib van Gastel, eigenaar van Huizen Beheer Maastricht: "We hopen dat de gemeente het beleid aanpast. Gevaarlijke situaties moeten worden aangepakt, maar dit beleid schiet door. Het is niet slim om tijdens het maken van nieuw beleid streng te handhaven op situaties die soms al twintig jaar gedoogd zijn."

'Selectiever'
Van Gastel hoopt dat gemeente en pandeigenaren en beheerders elkaar tegemoetkomen. "Daarom willen wij ook zelf werken aan een keurmerk. De gemeente heeft dan helder welke panden aan de eisen voldoen. Daarnaast kunnen de studenten veel selectiever worden in hun keuze, en tot slot worden de probleemgevallen binnen onze branche er zo vanzelf uit gefilterd.” Ook moet het oprichten van de vereniging bijdragen aan het toekomstige debat over studentenhuisvesting, stelt Van Gastel. "Wij willen een serieuze partij vormen voor de gemeente. Dat kan niet als we allemaal versnipperd reageren."

De gemeenteraad praat dinsdag over woningsplitsing, waarvan studentenkamers een onderdeel zijn.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

ABP steekt 100 miljoen in studentenkamers
PvdA wil weten hoeveel spookstudenten Maastricht telt
Studentenstad Maastricht scoort laag door strenge regels
Prettig wonen-label voor eerste studentenhuis Maastricht
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen