Overslaan en naar de inhoud gaan

'Kwaliteit zorg Noord- en Midden-Limburg in gevaar'

Geplaatst opvrijdag 31 juli 2020 - 14:53

De kwaliteit van de zorg in Noord- en Midden-Limburg is volgens artsen van het Laurentius Ziekenhuis in Roermond in gevaar. Dat laten ze weten in een open brief.

Op 30 juni werd bekend dat de fusie tussen de ziekenhuizen van Laurentius en VieCuri niet doorgaat.

Brief
In de open brief staat dat een groot deel van de medisch specialisten van het Laurentius ziekenhuis zich niet herkent in het beeld dat door de raad van bestuur via de media naar buiten is gebracht over de toekomst van het ziekenhuis. "Door het stopzetten van de fusieplannen ontstaan bij ons grote zorgen over de toekomst van de zorg van medisch specialistische zorg in de regio Noord- en Midden Limburg. Vooral de acute zorg in de regio Midden-Limburg is een grote zorg."

Bui hangen
Jeroen Heemskerk, chirurg-oncoloog van het Laurentius, zegt dat de chirurgen verrast waren door het niet doorgaan van de fusie: "We gingen er vanuit dat de fusie zou doorgaan. We hadden ook al contact met onze collega's van VieCuri. Toen de bezinningsfase begon, voelden we de bui al hangen. De keuze om niet te gaan fuseren is gemaakt zonder dat er gesproken is met medische specialisten. De oude bestuursvoorzitter (Marja Weijers red.) heeft de beslissing over het niet doorgaan van de fusie op haar laatste dag genomen en is daarna vertrokken."

Lees ook: Laurentius gaat niet fuseren met VieCuri

Ernstige twijfel
In de brief valt verder te lezen: "Wij gunnen de Noord- en Midden Limburgse bevolking de beste medisch specialistisch zorg en hebben ernstige twijfel of het huidige plan dat kan leveren. Wij hopen dan ook op heroverweging van het genomen besluit." De brief is ondertekend door de cardiologen, chirurgen, internisten, intensivisten, longartsen en spoedeisende hulpartsen van het Laurentius ziekenhuis.

Behandelingen
Op welke termijn de zorg in gevaar komt, vindt Heemskerk moeilijk te zeggen. "Uiteindelijk worden steeds meer afdelingen in ons ziekenhuis getroffen. Om bepaalde gespecialiseerde artsen te hebben in een ziekenhuis moet je een minimaal aantal behandelingen hebben per jaar. Dat is bij VieCuri al moeilijk, en Laurentius is nog een stuk minder. Bij VieCuri zien ze dat wel, maar bij Laurentius niet. Uiteindelijk moet je steeds meer mensen gaan verwijzen naar andere ziekenhuizen om geholpen te worden."

Video: L1

Eerste hulp
Heemskerk denkt zelfs dat de eerste hulp in gevaar komt. "Het is een reëel scenario dat op termijn de eerste hulp moet sluiten. Om 24 uur per dag mensen te kunnen helpen moet je genoeg gespecialiseerde artsen hebben. Als steeds meer behandelingen elders plaatsvinden, heb je ook minder artsen." Volgens Heemskerk is dat scenario al een tijdje bezig. "Het is een glijdende schaal die al een paar jaar bezig is en steeds verder naar beneden gaat."

Meer druk
De chirurgen hopen door de brandbrief met de Raad van Bestuur en de Raad van Toezicht verder in gesprek te komen. "Er vinden wel gesprekken plaats, maar we hebben het gevoel dat er meer druk van buitenaf moet komen om iets voor elkaar te krijgen. We hopen ook dat de nieuwe bestuursvoorzitter (Luc van den Akker red.) toch nog eens kijkt naar de mogelijkheden van een fusie. Hij is nu gestart met als doel om alles binnen Laurentius te regelen." Heemskerk hoopt ook dat de bevolking van zich laat horen. "Het gaat om de mensen. We versturen de brandbrief niet om meer salaris te krijgen, want dat krijgen we niet. Misschien wil de Raad van Bestuur meer doen als de bevolking van zich laat horen. Het is toch: Wie betaalt, bepaalt."

Bezinning
Een maand geleden besloot Laurentius na een bezinningsperiode van een aantal maanden niet te fuseren met VieCuri, dat ziekenhuizen heeft in Venlo en Venray. De Raad van Bestuur liet toen weten: "Wij hebben in onze bezinningsperiode gestreefd naar objectieve beeldvorming van alle mogelijke scenario’s, zodat de beste keuze gemaakt kan worden voor de toekomst. Onze conclusie is dat alleen door intensief samen te werken en bereid te zijn nieuwe paden te bewandelen, er passende zorg geleverd kan worden. Daarnaast is de afgelopen periode door de coronapandemie het zorglandschap veranderd."

VieCuri was destijds teleurgesteld over het niet doorgaan van de fusie: "VieCuri was, na jarenlange gezamenlijkheid, niet betrokken bij de alternatieve planvorming en kent alleen de nu naar buiten gekomen conclusie."

De Raad van Bestuur van Laurentius weigert te reageren op de brandbrief van de specialisten.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen