Overslaan en naar de inhoud gaan

'Kwaliteit zorg Noord- en Midden-Limburg in gevaar'

Geplaatst opvrijdag 31 juli 2020 - 14:53

De kwaliteit van de zorg in Noord- en Midden-Limburg is volgens artsen van het Laurentius Ziekenhuis in Roermond in gevaar. Dat laten ze weten in een open brief.

Op 30 juni werd bekend dat de fusie tussen de ziekenhuizen van Laurentius en VieCuri niet doorgaat.

Brief
In de open brief staat dat een groot deel van de medisch specialisten van het Laurentius ziekenhuis zich niet herkent in het beeld dat door de raad van bestuur via de media naar buiten is gebracht over de toekomst van het ziekenhuis. "Door het stopzetten van de fusieplannen ontstaan bij ons grote zorgen over de toekomst van de zorg van medisch specialistische zorg in de regio Noord- en Midden Limburg. Vooral de acute zorg in de regio Midden-Limburg is een grote zorg."

Bui hangen
Jeroen Heemskerk, chirurg-oncoloog van het Laurentius, zegt dat de chirurgen verrast waren door het niet doorgaan van de fusie: "We gingen er vanuit dat de fusie zou doorgaan. We hadden ook al contact met onze collega's van VieCuri. Toen de bezinningsfase begon, voelden we de bui al hangen. De keuze om niet te gaan fuseren is gemaakt zonder dat er gesproken is met medische specialisten. De oude bestuursvoorzitter (Marja Weijers red.) heeft de beslissing over het niet doorgaan van de fusie op haar laatste dag genomen en is daarna vertrokken."

Lees ook: Laurentius gaat niet fuseren met VieCuri

Ernstige twijfel
In de brief valt verder te lezen: "Wij gunnen de Noord- en Midden Limburgse bevolking de beste medisch specialistisch zorg en hebben ernstige twijfel of het huidige plan dat kan leveren. Wij hopen dan ook op heroverweging van het genomen besluit." De brief is ondertekend door de cardiologen, chirurgen, internisten, intensivisten, longartsen en spoedeisende hulpartsen van het Laurentius ziekenhuis.

Behandelingen
Op welke termijn de zorg in gevaar komt, vindt Heemskerk moeilijk te zeggen. "Uiteindelijk worden steeds meer afdelingen in ons ziekenhuis getroffen. Om bepaalde gespecialiseerde artsen te hebben in een ziekenhuis moet je een minimaal aantal behandelingen hebben per jaar. Dat is bij VieCuri al moeilijk, en Laurentius is nog een stuk minder. Bij VieCuri zien ze dat wel, maar bij Laurentius niet. Uiteindelijk moet je steeds meer mensen gaan verwijzen naar andere ziekenhuizen om geholpen te worden."

Video: L1

Eerste hulp
Heemskerk denkt zelfs dat de eerste hulp in gevaar komt. "Het is een reëel scenario dat op termijn de eerste hulp moet sluiten. Om 24 uur per dag mensen te kunnen helpen moet je genoeg gespecialiseerde artsen hebben. Als steeds meer behandelingen elders plaatsvinden, heb je ook minder artsen." Volgens Heemskerk is dat scenario al een tijdje bezig. "Het is een glijdende schaal die al een paar jaar bezig is en steeds verder naar beneden gaat."

Meer druk
De chirurgen hopen door de brandbrief met de Raad van Bestuur en de Raad van Toezicht verder in gesprek te komen. "Er vinden wel gesprekken plaats, maar we hebben het gevoel dat er meer druk van buitenaf moet komen om iets voor elkaar te krijgen. We hopen ook dat de nieuwe bestuursvoorzitter (Luc van den Akker red.) toch nog eens kijkt naar de mogelijkheden van een fusie. Hij is nu gestart met als doel om alles binnen Laurentius te regelen." Heemskerk hoopt ook dat de bevolking van zich laat horen. "Het gaat om de mensen. We versturen de brandbrief niet om meer salaris te krijgen, want dat krijgen we niet. Misschien wil de Raad van Bestuur meer doen als de bevolking van zich laat horen. Het is toch: Wie betaalt, bepaalt."

Bezinning
Een maand geleden besloot Laurentius na een bezinningsperiode van een aantal maanden niet te fuseren met VieCuri, dat ziekenhuizen heeft in Venlo en Venray. De Raad van Bestuur liet toen weten: "Wij hebben in onze bezinningsperiode gestreefd naar objectieve beeldvorming van alle mogelijke scenario’s, zodat de beste keuze gemaakt kan worden voor de toekomst. Onze conclusie is dat alleen door intensief samen te werken en bereid te zijn nieuwe paden te bewandelen, er passende zorg geleverd kan worden. Daarnaast is de afgelopen periode door de coronapandemie het zorglandschap veranderd."

VieCuri was destijds teleurgesteld over het niet doorgaan van de fusie: "VieCuri was, na jarenlange gezamenlijkheid, niet betrokken bij de alternatieve planvorming en kent alleen de nu naar buiten gekomen conclusie."

De Raad van Bestuur van Laurentius weigert te reageren op de brandbrief van de specialisten.

Deel dit bericht via
Overzicht
L1 Hittegolf
Uitgelicht
Win een gratis airco bij de L1 Hittegolf op L1 Radio!

Boh, wat is het warm he. Maar goed dat je L1 Radio hebt op staan. Van donderdag t/m woensdag kun je op werkdagen genieten van de L1 Hittegolf!

Heerlijke zomerhits, tips én je maakt ook nog eens kans op een gratis airco. De L1 Hittegolf is iedere werkdag van 06:00 - 19:00 op L1 Radio.

Maak hier kans op de gratis airco
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen