Overslaan en naar de inhoud gaan

Kunstwerk voor slachtoffers misbruik kerk onthuld

Geplaatst opvrijdag 21 april 2017 - 16:06

In Roermond is vrijdag een kunstwerk onthuld voor de slachtoffers van misbruik door de katholieke kerk.

Het monument kwam tot stand met steun van onder meer een aantal misbruikslachtoffers, verenigd in Mea Culpa, en het bisdom Roermond. Het kunstwerk heet De Weg naar de Verzoening.

Bedroefd jongetje
Vicaris Mgr. Hubert Schnackers van het bisdom onthulde het monument van kunstenaar Pierre Habets in stadspark de Kartuis. Het stelt Christus voor die een kruis draagt en een hand uitsteekt naar een bedroefd jongetje dat gehurkt in een hoekje zit.

Misbruik
Mea Culpa hielp de afgelopen zeven jaar naar eigen zeggen meer dan duizend slachtoffers van seksueel misbruik binnen de Rooms-Katholieke Kerk. Mea Culpa steunt het initiatief, net als het bisdom, van harte. Een andere organisatie van slachtoffers, Klokk, verwerpt het initiatief juist.

Erkenning
Schnackers noemde het kunstwerk vrijdag "een blijvende erkenning van het leed dat kinderen is aangedaan". Wegkijken is niet meer mogelijk, zei hij. Hij roemde de verzoening als een proces van toenadering.

Pijn en tranen
Woordvoerder Bert Smeets van Mea Culpa zei dat ook de broeders van het internaat waarop hij als jongetje zat, ondanks hun misbruik toch gevoelens hadden. "Ook zo iemand heeft pijn en tranen", zei hij.
Voorzitter Guido Klabbers van Klokk bekritiseerde het initiatief in een reactie. "Voor slachtoffers is verzoening niet in beeld, zij overleefden de beschadigingen door het misbruik met moeite en voor velen zijn de wonden nog vers."

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Bemiddeling tussen kerkbesturen in Horst en Sevenum
200 uur taakstraf voor verduisteraar kerkgeld (78)
Bisdom: 'meer geld vragen voor begrafenis- en trouwmissen'
Bisschop Smeets maakt kennismakingsrondje langs parochies
Overzicht
Advertentie
'Ik wil iets terug doen voor de maatschappij’

Envida mag zich gelukkig prijzen met de bijna 1.000 vrijwilligers die zich iedere dag met hart en ziel inzetten voor onze bewoners. Hartelijk dank daarvoor!

Zoekt u een zinvolle dagbesteding, voelt u zich aangetrokken tot de zorg en wilt u onze bewoners een dag met een gouden randje bezorgen? Denk dan eens na over vrijwilligerswerk bij Envida. U ondersteunt ons om onze bewoners een zo prettig mogelijke woonsituatie te bieden. Dit kan bijvoorbeeld door het creëren van gezelligheid in de huiskamer, als begeleider bij een wandelgroep, maar ook door mee te helpen in het restaurant.

Als u interesse heeft in vrijwilligerswerk bij Envida, kunt u contact opnemen met het woonzorgcentrum van uw voorkeur. Onze collega’s zullen met u de mogelijkheden bespreken.

Bekijk hier alle mogelijkheden
Hoofdredacteur voor een dag
Uitgelicht
Word Hoofdredacteur voor een dag

We geven je twee dagen L1 TV cadeau. Neem plaats op de stoel van hoofdredacteur van L1 en maak je eigen programmagids. Jij mag bepalen wat we uitzenden op maandag 23 en dinsdag 24 december,. Voor velen vrije dagen, met lekker veel tijd om ook overdag televisie te kijken.

Jij mag bepalen wat we uitzenden op 23 en 24 december.

Geef hier je favoriete programma's door
22 december op L1 TV: Ben Verbong Dag
Uitgelicht
Ben Verbong Dag op L1 TV

De Tegelse filmregisseur Ben Verbong zit 50 jaar in het vak. L1 viert dit jubileum 22 december met de Ben Verbong Dag.

De regisseur van onder meer de Nederlandse succesfilm ‘Het meisje met het rode haar’ maakte speciaal voor L1 een selectie. Bijvoorbeeld de film Honigfrauen over Oost- en Westduitsers gescheiden op vakantie aan het Balatonmeer. Of de lotgevallen van de Oostenrijkse Von Trapp Family. Maar ook vreemdelinghaat in een Berlijnse tram.

Bekijk hier de programmagids van 22 december
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen