Overslaan en naar de inhoud gaan

Kunstwerk voor slachtoffers misbruik kerk onthuld

Geplaatst opvrijdag 21 april 2017 - 16:06

In Roermond is vrijdag een kunstwerk onthuld voor de slachtoffers van misbruik door de katholieke kerk.

Het monument kwam tot stand met steun van onder meer een aantal misbruikslachtoffers, verenigd in Mea Culpa, en het bisdom Roermond. Het kunstwerk heet De Weg naar de Verzoening.

Bedroefd jongetje
Vicaris Mgr. Hubert Schnackers van het bisdom onthulde het monument van kunstenaar Pierre Habets in stadspark de Kartuis. Het stelt Christus voor die een kruis draagt en een hand uitsteekt naar een bedroefd jongetje dat gehurkt in een hoekje zit.

Misbruik
Mea Culpa hielp de afgelopen zeven jaar naar eigen zeggen meer dan duizend slachtoffers van seksueel misbruik binnen de Rooms-Katholieke Kerk. Mea Culpa steunt het initiatief, net als het bisdom, van harte. Een andere organisatie van slachtoffers, Klokk, verwerpt het initiatief juist.

Erkenning
Schnackers noemde het kunstwerk vrijdag "een blijvende erkenning van het leed dat kinderen is aangedaan". Wegkijken is niet meer mogelijk, zei hij. Hij roemde de verzoening als een proces van toenadering.

Pijn en tranen
Woordvoerder Bert Smeets van Mea Culpa zei dat ook de broeders van het internaat waarop hij als jongetje zat, ondanks hun misbruik toch gevoelens hadden. "Ook zo iemand heeft pijn en tranen", zei hij.
Voorzitter Guido Klabbers van Klokk bekritiseerde het initiatief in een reactie. "Voor slachtoffers is verzoening niet in beeld, zij overleefden de beschadigingen door het misbruik met moeite en voor velen zijn de wonden nog vers."

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Bemiddeling tussen kerkbesturen in Horst en Sevenum
Bisdom: 'meer geld vragen voor begrafenis- en trouwmissen'
200 uur taakstraf voor verduisteraar kerkgeld (78)
Bisschop Smeets maakt kennismakingsrondje langs parochies
Overzicht
L1 Hittegolf
Uitgelicht
Win een gratis airco bij L1 Radio!

Boh, wat is het warm he. Maar goed dat je L1 Radio hebt op staan. Van donderdag t/m woensdag kun je op werkdagen genieten van de L1 Hittegolf!

Heerlijke zomerhits, tips én je maakt ook nog eens kans op een gratis airco. De L1 Hittegolf is iedere werkdag van 06:00 - 19:00 op L1 Radio.

Maak hier kans op de gratis airco
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen