Overslaan en naar de inhoud gaan

Kunstwerk voor slachtoffers misbruik kerk onthuld

Geplaatst opvrijdag 21 april 2017 - 16:06

In Roermond is vrijdag een kunstwerk onthuld voor de slachtoffers van misbruik door de katholieke kerk.

Het monument kwam tot stand met steun van onder meer een aantal misbruikslachtoffers, verenigd in Mea Culpa, en het bisdom Roermond. Het kunstwerk heet De Weg naar de Verzoening.

Bedroefd jongetje
Vicaris Mgr. Hubert Schnackers van het bisdom onthulde het monument van kunstenaar Pierre Habets in stadspark de Kartuis. Het stelt Christus voor die een kruis draagt en een hand uitsteekt naar een bedroefd jongetje dat gehurkt in een hoekje zit.

Misbruik
Mea Culpa hielp de afgelopen zeven jaar naar eigen zeggen meer dan duizend slachtoffers van seksueel misbruik binnen de Rooms-Katholieke Kerk. Mea Culpa steunt het initiatief, net als het bisdom, van harte. Een andere organisatie van slachtoffers, Klokk, verwerpt het initiatief juist.

Erkenning
Schnackers noemde het kunstwerk vrijdag "een blijvende erkenning van het leed dat kinderen is aangedaan". Wegkijken is niet meer mogelijk, zei hij. Hij roemde de verzoening als een proces van toenadering.

Pijn en tranen
Woordvoerder Bert Smeets van Mea Culpa zei dat ook de broeders van het internaat waarop hij als jongetje zat, ondanks hun misbruik toch gevoelens hadden. "Ook zo iemand heeft pijn en tranen", zei hij.
Voorzitter Guido Klabbers van Klokk bekritiseerde het initiatief in een reactie. "Voor slachtoffers is verzoening niet in beeld, zij overleefden de beschadigingen door het misbruik met moeite en voor velen zijn de wonden nog vers."

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Bemiddeling tussen kerkbesturen in Horst en Sevenum
200 uur taakstraf voor verduisteraar kerkgeld (78)
Bisdom: 'meer geld vragen voor begrafenis- en trouwmissen'
Bisschop Smeets maakt kennismakingsrondje langs parochies
Overzicht
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart

Meest gelezen