Overslaan en naar de inhoud gaan

Kunstwerk van glasscherven uit archeologische vondst

Geplaatst opdinsdag 28 januari 2020 - 18:43

Bij de ECI Cultuurfabriek in Roermond wordt donderdag een kunstwerk onthuld dat is gemaakt van scherven uit de grootste archeologische glasvondst van Nederland.

Het kunstproject was een initiatief van glazenier en beeldend coördinator Ruth Houkes.

Er Rondom
Negen maanden lang werkte ze in de ECI met drie van haar cursisten aan het werk ‘Er Rondom’. Het ronde glaskunstwerk representeert een deel van de plattegrond van Roermond, onder andere het steel eiland waar ECI zich op bevindt. Het kunstwerk is gemaakt met scherven uit de grootste archeologische glasvondst van Nederland.

Glas stad
Van oudsher is Roermond een stad met een rijke historie in de glaskunst. In 2014 werd er bij onderhoudswerkzaamheden aan de riolering bij het Wilhelminaplein voor de tweede keer een grote archeologische vondst gedaan. De glasstukken die daarbij werden opgegraven werden zorgvuldig uitgezocht en schoongemaakt door vrijwilligers en archeologen.

Nicolas
De opgraving was bijzonder, omdat er bij de scherven ook stukken zaten uit het Roermondse glasatelier dat Frans Nicolas oprichtte. De familie Nicolas heeft een aantal befaamde glazeniers voortgebracht, zoals Frans en Joep Nicolas. Deze glazeniers maakten en ontwierpen samen onder meer de gebrandschilderde ramen van een groot aantal kerken in binnen- en buitenland.

Kratten glas
De opgegraven glasstukken werden onderzocht en bewaard door verschillende stichtingen. Houkes, tevens beeldend coördinator bij de ECI cultuurfabriek in Roermond, wilde als glasliefhebber ook graag iets doen met de glasscherven. Ze deelde haar plannen met de stichting die de stukken in beheer had en kreeg daarop een paar kratten met glasscherven uit de vondst. Deze gebruikte ze naast het kunstwerk voor Roermond ook voor kunstprojecten op scholen.

Donderdag vindt de officiële onthulling van het kunstwerk plaats in de ECI Cultuurfabriek in Roermond.

Deel dit bericht via
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen