Overslaan en naar de inhoud gaan

Kunstwerk van glasscherven uit archeologische vondst

Geplaatst opdinsdag 28 januari 2020 - 18:43

Bij de ECI Cultuurfabriek in Roermond wordt donderdag een kunstwerk onthuld dat is gemaakt van scherven uit de grootste archeologische glasvondst van Nederland.

Het kunstproject was een initiatief van glazenier en beeldend coördinator Ruth Houkes.

Er Rondom
Negen maanden lang werkte ze in de ECI met drie van haar cursisten aan het werk ‘Er Rondom’. Het ronde glaskunstwerk representeert een deel van de plattegrond van Roermond, onder andere het steel eiland waar ECI zich op bevindt. Het kunstwerk is gemaakt met scherven uit de grootste archeologische glasvondst van Nederland.

Glas stad
Van oudsher is Roermond een stad met een rijke historie in de glaskunst. In 2014 werd er bij onderhoudswerkzaamheden aan de riolering bij het Wilhelminaplein voor de tweede keer een grote archeologische vondst gedaan. De glasstukken die daarbij werden opgegraven werden zorgvuldig uitgezocht en schoongemaakt door vrijwilligers en archeologen.

Nicolas
De opgraving was bijzonder, omdat er bij de scherven ook stukken zaten uit het Roermondse glasatelier dat Frans Nicolas oprichtte. De familie Nicolas heeft een aantal befaamde glazeniers voortgebracht, zoals Frans en Joep Nicolas. Deze glazeniers maakten en ontwierpen samen onder meer de gebrandschilderde ramen van een groot aantal kerken in binnen- en buitenland.

Kratten glas
De opgegraven glasstukken werden onderzocht en bewaard door verschillende stichtingen. Houkes, tevens beeldend coördinator bij de ECI cultuurfabriek in Roermond, wilde als glasliefhebber ook graag iets doen met de glasscherven. Ze deelde haar plannen met de stichting die de stukken in beheer had en kreeg daarop een paar kratten met glasscherven uit de vondst. Deze gebruikte ze naast het kunstwerk voor Roermond ook voor kunstprojecten op scholen.

Donderdag vindt de officiële onthulling van het kunstwerk plaats in de ECI Cultuurfabriek in Roermond.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV