Overslaan en naar de inhoud gaan

Kunstwerk van glasscherven uit archeologische vondst

Geplaatst opdinsdag 28 januari 2020 - 18:43

Bij de ECI Cultuurfabriek in Roermond wordt donderdag een kunstwerk onthuld dat is gemaakt van scherven uit de grootste archeologische glasvondst van Nederland.

Het kunstproject was een initiatief van glazenier en beeldend coördinator Ruth Houkes.

Er Rondom
Negen maanden lang werkte ze in de ECI met drie van haar cursisten aan het werk ‘Er Rondom’. Het ronde glaskunstwerk representeert een deel van de plattegrond van Roermond, onder andere het steel eiland waar ECI zich op bevindt. Het kunstwerk is gemaakt met scherven uit de grootste archeologische glasvondst van Nederland.

Glas stad
Van oudsher is Roermond een stad met een rijke historie in de glaskunst. In 2014 werd er bij onderhoudswerkzaamheden aan de riolering bij het Wilhelminaplein voor de tweede keer een grote archeologische vondst gedaan. De glasstukken die daarbij werden opgegraven werden zorgvuldig uitgezocht en schoongemaakt door vrijwilligers en archeologen.

Nicolas
De opgraving was bijzonder, omdat er bij de scherven ook stukken zaten uit het Roermondse glasatelier dat Frans Nicolas oprichtte. De familie Nicolas heeft een aantal befaamde glazeniers voortgebracht, zoals Frans en Joep Nicolas. Deze glazeniers maakten en ontwierpen samen onder meer de gebrandschilderde ramen van een groot aantal kerken in binnen- en buitenland.

Kratten glas
De opgegraven glasstukken werden onderzocht en bewaard door verschillende stichtingen. Houkes, tevens beeldend coördinator bij de ECI cultuurfabriek in Roermond, wilde als glasliefhebber ook graag iets doen met de glasscherven. Ze deelde haar plannen met de stichting die de stukken in beheer had en kreeg daarop een paar kratten met glasscherven uit de vondst. Deze gebruikte ze naast het kunstwerk voor Roermond ook voor kunstprojecten op scholen.

Donderdag vindt de officiële onthulling van het kunstwerk plaats in de ECI Cultuurfabriek in Roermond.

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Tot overmaat van ramp: een bijzonder podium voor kunstenaars

Iedere woensdag en zondag om 17:00 en 22:00 uur op L1 TV

Het zijn barre tijden in de kunst- en cultuursector. Theaters en poppodia zijn nog gesloten of krijgen nauwelijks serieuze mogelijkheden om te functioneren.
Toneelgroep Maastricht, Parkstad Limburg Theaters en L1 presenteren daarom Tot overmaat van ramp vanaf woensdag 13 mei. Het is een televisie- en onlineproject waarbij kunstenaars uit heel Limburg zich op een bijzondere wijze presenteren aan het grote publiek.

Bekijk hier de afleveringen van Tot overmaat van ramp
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen