Overslaan en naar de inhoud gaan

Kunstwerk 'de balzak' brandt volledig af: 'Geen pubergrap'

Geplaatst opzaterdag 22 januari 2022 - 15:52

Kunstwerk Panta in Gennep is in de nacht van vrijdag op zaterdag volledig in vlammen opgegaan. Onder inwoners stond de creatie bekend als 'de balzak'.

Wie dit op zijn of haar geweten heeft, is niet bekend. Het kunstvoorwerp stond aan de Niersdijk en is gemaakt door Rotterdammer Joep van Lieshout.

Aangifte
Antoine Achten van Kapellenbaan, een project waar het kunstwerk deel van uitmaakt, zegt tegen De Gelderlander dat hij aangifte gaat doen. Volgens hem is dit dan ook een aanslag op de cultuur.

Opzettelijk?
De schade is enorm: zo'n 50.000 euro. Achten vermoedt dat het kunstwerk opzettelijk in brand is gestoken. "Dit is geen uit de hand gelopen pubergrap. Dit doe je niet met een prop papier. Je hebt diesel nodig, autobanden of hout. Polyester brandt niet zomaar, je hebt een katalysator nodig", vertelt hij tegen de krant. Achten wil het kunstwerk laten vervangen. "Dat is tenminste het streven."

'Elke maand vol gepist'
De creatie was al vaker doelwit van vandalisme. Zo is het al eens beklad geweest. "Hij werd elke maand vol gepist. Dan kun je zeggen: zag je dat niet aankomen? Maar heel Rotterdam staat vol met dure kunstwerken, ook van Joep van Lieshout, en daar gebeurt nooit wat mee", aldus Achten.

Kunstwerk Panta in Gennep (22 jan 2022)
Het kunstwerk in originele staat.
Foto: Atelier Van Lieshout/Kapellenbaan
Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen