Overslaan en naar de inhoud gaan

Kunstverzamelaar: 'TEFAF verkoopt gestolen erfgoed'

Geplaatst opzaterdag 10 augustus 2019 - 12:00

De kunstbeurs TEFAF in Maastricht zou zich schuldig maken aan het verkopen van gestolen erfgoed.

Dat zegt kunstverzamelaar Henk Nieuwenhuys tegen de NOS.

Chinese kunst
De kunsthandelaar zegt dit naar aanleiding van zijn eigen verzameling van Chinese kunst, die gestolen blijkt, en die hij terugbrengt naar China. "Er is een brede handel in gestolen cultureel erfgoed. Zelfs op de TEFAF in Maastricht wordt gestolen erfgoed verkocht."

Tienduizend objecten
TEFAF zegt tegen de NOS dat er nauw wordt samengewerkt met de Nederlandse overheid om zeker te zijn dat de aangeboden kunst authentiek is en de documenten kloppend zijn. Tussen 10.000 objecten die ieder jaar op de beurs worden geƫxposeerd, zitten soms stukken die geclaimd worden. TEFAF wil niet reageren op de uitspraak van Nieuwenhuys. "Wij hanteren de regels die van ons geƫist worden en die regels steken goed in elkaar", laat een woordvoerder van de kunstbeurs weten.

Hoeren van de kunst
Nieuwenhuys kocht in vijftien jaar tijd zijn Chinese verzameling, met een geschatte waarde van ruim een miljoen euro, bij elkaar op verschillende kunstveilingen, bij handelaren en op beurzen in Europa. Door de herkomst van de producten te achterhalen, wat niet mogelijk bleek, concludeerde de verzamelaar dat hij in het bezit was van geroofde kunst. "Veilinghuizen zijn de hoeren van de kunst. Niet alleen, omdat ze overal commissies op pakken. In Europa hanteren ze hun eigen regels, maar die zijn vaak in strijd met de wet. In New York zul je ze nooit cultureel erfgoed zien veilen", benadrukt Nieuwenhuys.

Een Unesco-convenant, ondertekend door 137 landen, waaronder Nederland, China en Verenigde Staten moet de handel in roofkunst stoppen.

Deel dit bericht via
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen