Overslaan en naar de inhoud gaan

Kunstmatige intelligentie vereenvoudigt onderzoek binnenoor

Geplaatst opdonderdag 18 februari 2021 - 16:28

Artsen en wetenschappers van onder meer het Maastricht UMC+ en de Universiteit Maastricht hebben een methode ontwikkeld om het binnenoor in kaart te brengen met behulp van kunstmatige intelligentie.

Het is een samenwerkingsproject van de Belgische startup Radiomics met de Maastrichtse artsen en wetenschappers, het Universitair Ziekenhuis Antwerpen en de Universiteit Antwerpen.

MRI-scan
"Tot nu toe gaven artsen handmatig aan waar het binnenoor zich bevindt op een MRI-scan. Dit is niet alleen heel tijdrovend, het kan ook leiden tot grote verschillen onderling", zegt onderzoekster Akshayaa Vaidyanathan van Radiomics. Het herkennen van het binnenoor op een scan is een uitdaging omdat het zo klein is. Met kunstmatige intelligentie is het mogelijk om geautomatiseerd het binnenoor te herkennen op de MRI-scan.

Horen en evenwicht bewaren
Het binnenoor bestaat uit het slakkenhuis, waarmee we kunnen horen, en het evenwichtsorgaan. Door een 'complex samenspel van drukgolven' in de vloeistof in het binnenoor kunnen we horen en evenwicht bewaren. Als dat samenspel niet in balans is, kunnen mensen last krijgen van gehoorverlies, oorsuizen of duizeligheid.

Onderzoeken
Om ziekten in het binnenoor te kunnen begrijpen, is het belangrijk om het binnenoor goed te kunnen onderzoeken. "Een theelepeltje kan 25 keer de inhoud van het binnenoor bevatten. Deze nieuwe techniek met kunstmatige intelligentie kan ons helpen om het binnenoor veel beter en sneller met een MRI-scan in kaart te brengen", zegt KNO-arts en evenwichtsexpert Raymond van de Berg van het MUMC+.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Amstel Gold Race Weekend bij L1

Zaterdag 17 april en zondag 18 april is het genieten geblazen voor alle wielerliefhebbers.

De Amstel Gold Race gaat door! En het gaat een heel bijzondere editie worden. Zonder publiek. Reden genoeg om je thuis voor de buis een weekend lang te verwennen vol prachtige beelden rond de wielerklassieker!

Bekijk hier de complete programmagids
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het populaire dagelijkse L1-programma "Limburg in Beweging" is er van maandag tot en met vrijdag om 10:00 op L1 TV. De serie is erop gericht om te voorkomen dat de conditie van Limburgers sterk achteruit gaat nu ze vanwege de coronacrisis veel binnen moeten zitten. De oefeningen zijn zowel geschikt voor ouderen als ‘oudere jongeren’.

Alles over Limburg in Beweging

Meest gelezen