Overslaan en naar de inhoud gaan

Kunstenaar schildert na onderzoek nieuwe kruisweg

Geplaatst opdonderdag 9 april 2020 - 20:09

Pasen is in het christendom de viering rond de kruisiging en de wederopstanding van Jezus. Maar klopt dat verhaal wel zoals de meeste mensen het kennen?

Kunstenaar Dick Evers uit Roermond deed vijf jaar lang onderzoek naar die vraag. Daarvoor verbleef Evers in kloosters, sprak bij met ingewijden in het christendom en deed hij uitgebreid literatuuronderzoek.

Alternatieve kruisweg
Zijn bevindingen verwerkt Evers nu in een reeks schilderijen, die een alternatieve kruisweg voorstellen. Afgelopen jaar is hij al begonnen met schilderen. Het project, waarbij hij wordt geholpen door nog twee andere kunstenaars, moet begin volgend jaar helemaal af zijn.

Video: L1

Misvattingen
Een van de bevindingen uit het onderzoek is dat Jezus helemaal niet gestorven zou zijn aan het kruis, maar dat hij gedrogeerd werd door Pontius Pilatus. Drie dagen later zou hij weer bijkomen uit de roes daarvan. Dit zou de wederopstanding verklaren. Een ander belangrijk aspect is de misvatting over het traditionele symbool van het katholicisme; het kruis. Volgens Evers kan dit om verschillende redenen nooit een kruis zijn geweest. De kunstenaar weet zeker dat Jezus in plaats van een kruis, een balk moet hebben gedragen. Dat is dan ook te zien in zijn schilderijen.

Anders kijken
Het doel van de kunstenaar is om de kijker te laten nadenken over de invloed van verhalen die in het verleden over de kruisiging zijn ontstaan op het heden. Hij hoopt dat mensen zo vanuit een ander perspectief gaan kijken naar geschiedschrijving en naar hedendaagse waarheden.

Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Stuur je filmpje via Whatsapp naar 06 44 76 71 57

Deel dit bericht via
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen