Overslaan en naar de inhoud gaan

Kunstenaar geeft Maastricht nieuwe mural: 'Duurde zes jaar'

Geplaatst opvrijdag 10 april 2020 - 21:17

Maastricht heeft er na lange tijd een 'mural', oftewel een muurschildering, bij.

Lange tijd leken spuitbussen en graffiti in de stad taboe, maar kunstenaar Collin van der Sluijs slaagde er toch in om de gemeente overstag te krijgen. Ook al kostte hem dat ruim zes jaar de tijd.

Waarom weinig murals in Maastricht?
Waar in een stad als Heerlen de street art niet meer valt weg te denken, is dat in Maastricht heel anders. Een stad vol kunst en cultuur, maar het aantal muurschilderingen valt op een hand te tellen. Is de provinciehoofdstad hiervoor nog te conservatief of is er een praktische reden? Dat er bijvoorbeeld weinig plek is voor murals, die op monumentale panden sowieso verboden zijn?

Het is gissen naar de exacte redenen, maar het feit is dat sinds vrijdag op het leegstaande gebouw naast de Muziekgieterij en tegenover het Sphinxkwartier een levensgrote zanglijster te bewonderen valt. Wie vanaf de Noorderbrug naar het centrum rijdt, kan de vogel nauwelijks missen.

Zes jaar aan gesprekken
"Vet hè, een droom die in vervulling gaat", zegt kunstenaar Collin van der Sluijs, terwijl hij op de metershoge steiger de spuitbus hanteert. Met mondkapje op, al had hij dat ook in het niet-corona tijdperk gedragen. De Zeeuw verhuisde zestien jaar geleden naar Maastricht en had vanaf het begin al de wens ergens op een muur in de stad zijn kunsten te vertonen.

Leuke gedachte, maar de praktijk is toch wel iets anders. Er volgden de nodige gesprekken met de gemeente en uiteindelijk viel de keuze op het pand aan de Boschstraat. Al met al duurde het zes jaar.

'Meer dan graffiti spuiten'
Maar beter laat, dan nooit. Dat vind ook Jorn Gruijters van Maastricht Street Art. "Deze moderne vorm van street art kunnen we mooi onder de aandacht brengen van Maastrichtenaren. Zo zien ze dat het niet alleen maar wat graffiti spuiten is, maar dat er echt iets moois kan ontstaan", vertelt Gruijters, die hoopt dat de gemeente meer murals mogelijk maakt. Al is de kans groot dat de volgende kans zich pas over een paar jaar weer voordoet.

Positieve reacties
In elk geval trekt de zanglijster al het nodige bekijks. Wandelaars en fietsers stoppen om het kunstwerk toch iets beter te kunnen zien. "Nu weet ik tenminste zeker dat het pand niet wordt gesloopt", zegt een voorbijganger, die zeer te spreken is over het werk. "Nog een paar dagen", voorspelt de kunstenaar, dan is het af. Iets waar hij zes jaar geleden over begon na te denken, is dus in een weekje klaar. Een mural die er voorlopig wel even staat.

Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Stuur je filmpje via Whatsapp naar 06 44 76 71 57

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wie o wie wordt het Vastelaovesgezicht 2022?

Uit de honderden inzendingen zijn 8 finalisten voor het Vastelaovesgezicht bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Uitgelicht
De Henk Bakt Bakwedstrijd: wie wordt de beste hobbybakker van Limburg?

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Je bakt je lekkernij thuis in je eigen keuken en neemt het mee naar de radio-uitzending van Plat-eweg waar het live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt!

Zo ziet de Henk Bakt Bakwedstrijd uit
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen