Overslaan en naar de inhoud gaan

Kunstenaar geeft Maastricht nieuwe mural: 'Duurde zes jaar'

Geplaatst opvrijdag 10 april 2020 - 21:17

Maastricht heeft er na lange tijd een 'mural', oftewel een muurschildering, bij.

Lange tijd leken spuitbussen en graffiti in de stad taboe, maar kunstenaar Collin van der Sluijs slaagde er toch in om de gemeente overstag te krijgen. Ook al kostte hem dat ruim zes jaar de tijd.

Waarom weinig murals in Maastricht?
Waar in een stad als Heerlen de street art niet meer valt weg te denken, is dat in Maastricht heel anders. Een stad vol kunst en cultuur, maar het aantal muurschilderingen valt op een hand te tellen. Is de provinciehoofdstad hiervoor nog te conservatief of is er een praktische reden? Dat er bijvoorbeeld weinig plek is voor murals, die op monumentale panden sowieso verboden zijn?

Het is gissen naar de exacte redenen, maar het feit is dat sinds vrijdag op het leegstaande gebouw naast de Muziekgieterij en tegenover het Sphinxkwartier een levensgrote zanglijster te bewonderen valt. Wie vanaf de Noorderbrug naar het centrum rijdt, kan de vogel nauwelijks missen.

Zes jaar aan gesprekken
"Vet hè, een droom die in vervulling gaat", zegt kunstenaar Collin van der Sluijs, terwijl hij op de metershoge steiger de spuitbus hanteert. Met mondkapje op, al had hij dat ook in het niet-corona tijdperk gedragen. De Zeeuw verhuisde zestien jaar geleden naar Maastricht en had vanaf het begin al de wens ergens op een muur in de stad zijn kunsten te vertonen.

Leuke gedachte, maar de praktijk is toch wel iets anders. Er volgden de nodige gesprekken met de gemeente en uiteindelijk viel de keuze op het pand aan de Boschstraat. Al met al duurde het zes jaar.

'Meer dan graffiti spuiten'
Maar beter laat, dan nooit. Dat vind ook Jorn Gruijters van Maastricht Street Art. "Deze moderne vorm van street art kunnen we mooi onder de aandacht brengen van Maastrichtenaren. Zo zien ze dat het niet alleen maar wat graffiti spuiten is, maar dat er echt iets moois kan ontstaan", vertelt Gruijters, die hoopt dat de gemeente meer murals mogelijk maakt. Al is de kans groot dat de volgende kans zich pas over een paar jaar weer voordoet.

Positieve reacties
In elk geval trekt de zanglijster al het nodige bekijks. Wandelaars en fietsers stoppen om het kunstwerk toch iets beter te kunnen zien. "Nu weet ik tenminste zeker dat het pand niet wordt gesloopt", zegt een voorbijganger, die zeer te spreken is over het werk. "Nog een paar dagen", voorspelt de kunstenaar, dan is het af. Iets waar hij zes jaar geleden over begon na te denken, is dus in een weekje klaar. Een mural die er voorlopig wel even staat.

Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Stuur je filmpje via Whatsapp naar 06 44 76 71 57

Deel dit bericht via
Overzicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK
Uitgelicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK 2021!

Ze zijn bekend: de 20 finalisten van het LVK 2021! De artiesten werden verrast tijdens een waanzinnige uitzending live op L1 Radio en L11Alaaf.

De finale van het 45ste Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer 2021 vindt plaats op vrijdag 5 februari 2021 en zal worden uitgezonden op L1 Radio, L1 TV en L11 Alaaf Facebook.

LVK-Finale vrijdag 5 februari vanaf 20:00 live bij L11 Alaaf
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen