Overslaan en naar de inhoud gaan

Kuipers reageert op brandbrief SJG Weert: 'Voel met ze mee'

Geplaatst opzondag 25 april 2021 - 23:03

Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg heeft zondag gereageerd op de noodkreet van het Sint Jans Gasthuis in Weert. "Ik voel met ze mee", zegt hij in Nieuwsuur.

In de brandbrief wordt door de ic-teams van het Sint Jans Gasthuis en tien Brabantse ziekenhuizen de noodklok geluid over de werkdruk in ziekenhuizen. Ook het ziekenhuis in Boxmeer, dat veel wordt gebruikt door mensen in Noord-Limburg, ondertekende de brief.

Lees ook: Ziekenhuis Weert slaat alarm met brandbrief aan De Jonge

'Ten koste van reguliere zorg'
Volgens de intensivisten eist de fysieke en emotionele belasting van coronazorg zijn tol en is de kwaliteit van de zorg in gevaar. "We zien de spanning, maar we helpen ze ook. En het is niet voor het eerst dat ik het hoor. Vaker bellen ziekenhuisbestuurders me met het bericht: 'we zitten tegen de grens aan'. Het lukt ons nog steeds om de ic-behoefte landelijk te verdelen, maar dat gaat wel ten koste van de reguliere zorg", vertelt Kuipers.

Verdeelsysteem
Kuipers meldt dat het zo georganiseerd is dat nooit één ziekenhuis of regio het niet meer aankan. Dan treedt er volgens Kuipers het protocol in werking om te verdelen. "We doen dit gezamenlijk. Maar langdurig verder opschalen is ondertussen verre van eenvoudig. Het gevolg is onder meer dat meer OK-personeel gaat werken op de ic's. Alle regio's helpen, we intensiveren de spreiding. Maar dat heeft dan wel effect op het hele verdeelsysteem."

Patiënten overgeplaatst
Het Zuyderlandziekenhuis, met vestigingen in Heerlen en Geleen, is al begonnen met het verplaatsen van ic-patiënten. Zaterdag heeft het ziekenhuis drie patiënten overgeplaatst: twee naar Utrecht, één naar Maastricht. "Zondag waren er nog drie ic-bedden vrij en er is tot rond het middaguur niet uitgeplaatst", laat een woordvoerder van Zuyderland weten. Het ziekenhuis zit tegen de grens van 'code zwart' aan. In geval van 'code zwart' beslist een triagecommissie wie er nog geholpen wordt en wie niet.

Lees ook: IC Zuyderland Heerlen vol: eerste ic-patiënt overgeplaatst

Het Maastricht UMC+ zit nog niet tegen 'code zwart' aan. Het ziekenhuis kent een redelijk stabiele situatie, maar moet wel balanceren. "We proberen patiënten in Limburg te houden, maar als er in andere ziekenhuizen bijna geen plaats meer is op de ic's gaan ze naar buiten de provincie. Dat is zaterdag met twee patiënten gebeurd die naar Utrecht zijn gebracht", legt een woordvoerder van het MUMC+ uit.

Geen angst voor 'code zwart'
Kuipers vreest niet voor 'code zwart'. Volgens hem heeft Nederland maximaal 1700 ic-bedden. "We zijn nog niet bij die grens. Nu zitten we op 1450 bedden en we gaan naar 1550", verklaart Kuipers.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen