Overslaan en naar de inhoud gaan

Kruutje, zeem of sjroëp op lijst Nationaal Erfgoed

Geplaatst opdinsdag 1 december 2015 - 16:31

De Limburgse manier om van fruitsap stroop te koken, is toegevoegd aan de lijst van Nederlands cultureel erfgoed.

Het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed heeft dinsdag negen Nederlandse tradities toegevoegd aan de lijst. Het instituut verzamelt tradities die belangrijk zijn bepaalde groepen en gemeenschappen in Nederland.

Open vuur
Al wordt stroop in heel Nederland gegeten, het op traditionele manier koken van appel- en perensap tot sjroëp, kruutje, kroet of zeem gebeurt alleen in Zuid-Limburg. Het originele recept vraagt om 40 procent appelsap, 60 procent perensap die in een ketel boven een open vuur langzaam worden ingedikt. Op dit moment zijn er nog vier traditionele stroopkokers die samenwerken in het Slow Food Presidium Limburgse Stroop.

Meer Limburgs
Van de ruim 90 tradities op de erfgoedlijst zijn er nu acht typische Limburgs. Andere Limburgse tradities op de lijst zijn onder meer het OLS, het Oogstdankfeest in Berg aan de Maas, het halen van de Sint Brigida-den in Noorbeek, de Passiespelen in Tegelen en Stadsgilde Sint Catharina in Weert.

Vuurwerk en rijsttafel
Andere typische Nederlandse tradities die dinsdag zijn toegevoegd aan de lijst zijn het afsteken van vuurwerk met oud en nieuw, het eten van rijsttafel

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail?

Dat regelen we voor je, klik hier

Tijdelijke actie: meld je nu aan en ontvang vier weken lang de digitale krant gratis!

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Stroopkoken voortaan cultureel erfgoed
Oude melkfabriek wordt Maastrichtse delicatessenzaak
Brabanders vullen Limburgs erfgoed met stamppot
Weert komt met erfgoedprijs
Overzicht
De allereerste prins van VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is Prins Bart I
Uitgelicht
Vastelaovescafé: Hoe word je de leukste vastelaovesvereniging van Limburg?

Limburg is een vereniging rijker. VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is nog maar net opgericht, maar loopt over van ambitie. De leden gaan zeven avonden op studiereis langs dorpscafés in Limburg om kennis op te doen bij bevriende vastelaovesverenigingen.

Het is bekend: de allereerste prins van VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is Prins Bart I! Samen met Vorst Ruud trekt De Raod van L11 door heel Limburg. Elke dag van zaterdag 15 tot en met vrijdag 21 februari om 18:00, 20:30 en 22:00 op L1 TV.

Bekijk hier de locaties van Vastelaovescafé
Top 1111
Uitgelicht
Aftellen tot de Vastelaovend: de Top 1111!

Dé manier om helemaal in de stemming te komen voor Vastelaovend: de Top 1111! We tellen met je af tot aan de Vastelaovend. Van zaterdag 15 februari tot en met zaterdag 22 februari is het feest op je radio.

Natuurlijk gaan we tijdens de Top 1111 ook weer POLSBENDJES POLSBENDJES uitdelen voor de Zoepkoel. Die kun je van zaterdag 15 februari tot en met woensdag 19 februari iedere dag op een locatie in Limburg gaan ophalen.

Meer over de Top 1111
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen