Overslaan en naar de inhoud gaan

Kruutje, zeem of sjroëp op lijst Nationaal Erfgoed

Geplaatst opdinsdag 1 december 2015 - 16:31

De Limburgse manier om van fruitsap stroop te koken, is toegevoegd aan de lijst van Nederlands cultureel erfgoed.

Het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed heeft dinsdag negen Nederlandse tradities toegevoegd aan de lijst. Het instituut verzamelt tradities die belangrijk zijn bepaalde groepen en gemeenschappen in Nederland.

Open vuur
Al wordt stroop in heel Nederland gegeten, het op traditionele manier koken van appel- en perensap tot sjroëp, kruutje, kroet of zeem gebeurt alleen in Zuid-Limburg. Het originele recept vraagt om 40 procent appelsap, 60 procent perensap die in een ketel boven een open vuur langzaam worden ingedikt. Op dit moment zijn er nog vier traditionele stroopkokers die samenwerken in het Slow Food Presidium Limburgse Stroop.

Meer Limburgs
Van de ruim 90 tradities op de erfgoedlijst zijn er nu acht typische Limburgs. Andere Limburgse tradities op de lijst zijn onder meer het OLS, het Oogstdankfeest in Berg aan de Maas, het halen van de Sint Brigida-den in Noorbeek, de Passiespelen in Tegelen en Stadsgilde Sint Catharina in Weert.

Vuurwerk en rijsttafel
Andere typische Nederlandse tradities die dinsdag zijn toegevoegd aan de lijst zijn het afsteken van vuurwerk met oud en nieuw, het eten van rijsttafel

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail?

Dat regelen we voor je, klik hier

Tijdelijke actie: meld je nu aan en ontvang vier weken lang de digitale krant gratis!

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Stroopkoken voortaan cultureel erfgoed
Oude melkfabriek wordt Maastrichtse delicatessenzaak
Brabanders vullen Limburgs erfgoed met stamppot
Weert komt met erfgoedprijs
Overzicht
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart

Meest gelezen