Overslaan en naar de inhoud gaan

'Kroongetuige speelt dubbelrol in moordzaak Tanja Gurskaja'

Geplaatst opmaandag 7 oktober 2019 - 17:23

Voormalig friturekoning John B. (58) speelde geen rol in de vergismoord op Tanja Gurskaja. Dat stellen zijn advocaten. Kroongetuige Dennis zou John bewust als kwade genius hebben neergezet.

Mede op basis van Dennis' verklaringen ziet justitie John als brein achter de moordaanslag. Dat beeld is volgens Johns advocaten volledig onjuist.

Lees ook: Lange celstraf dreigt voor friturekoning na vergismoord

Geen maximale straf
Maandag eiste justitie 28 jaar gevangenisstraf tegen de Heldense hoofdverdachte. Dat is slechts twee jaar minder dan de maximale tijdelijke celstraf die Nederland kent. John zou Dennis W. (39) en Janis 'Jantje' V. (40) opdracht hebben gegeven om een voormalig zakenpartner te liquideren. Op 25 oktober 2012 werd echter niet deze Wilmo, maar zijn vrouw Tanja vermoord voor hun gezamenlijke woning in Venlo. Een vergissing, zeggen betrokkenen.


Getuigen gestuurd
De zaak tegen John steunt voor een groot deel op verklaringen van Dennis, die door justitie werd ingelijfd als kroongetuige. Hij noemt John in ruil voor strafvermindering als opdrachtgever en degene die de wapens regelde. Onzin, zegt de hoofdpersoon zelf. Die lijn kiezen ook zijn advocaten Marcel Heuvelmans en Geert-Jan Knoops. Volgens hen wordt het verhaal van Dennis ten onrechte als uitgangspunt genomen en is er naar bewijs gezocht dat past bij zijn verklaringen. Er zou duidelijk in een bepaalde richting zijn 'gestuurd' tijdens het verhoren van getuigen.

Lees ook: Brengt kroongetuige voormalig friturekoning op de knieën?

Frikandel bij de ballen
Eén van de getuigen in dit dossier zou hebben verklaard op basis van een tijdschriftartikel dat ze las over de moord. "Ze zegt zelf dat ze naar aanleiding van dat artikel dingen heeft geraden of ingevuld", stelt advocaat Knoops. "Dat maakt haar onbetrouwbaar." Ook veel andere getuigen zouden het artikel hebben gelezen en daar mogelijk door zijn beïnvloed. Zijn collega Heuvelmans wijst ook op getapte telefoongesprekken van kroongetuige Dennis. "Ik heb hem bij zijn ballen", zei hij tegen zijn moeder. Hij noemt John in die gesprekken steevast 'frikandel', wijzend op het feit dat de hoofdverdachte zijn fortuin verdiende met het op- en verkopen van fritures. Dennis zou John bewust een oor aannaaien, omdat hij nog geld van hem moest krijgen.

Win-winsituatie
Volgens Heuvelmans is de kroongetuige voor een win-winsituatie gegaan. Hij kreeg strafvermindering voor zijn verklaringen, terwijl hij John nog kon 'pakken' door hem jaren de cel in te sturen. "Hier naast me zit een man die 28 jaar moet brommen, op basis van verklaringen van deze kroongetuige. Kijk eens kritisch naar die verhalen en de discrepanties", zegt Heuvelmans. "Er wordt te makkelijk voorbijgegaan aan verklaringen die in het voordeel zijn van mijn cliënt."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl

Meest gelezen