Overslaan en naar de inhoud gaan

Krokettendag: Venlo maakt kennis met balkenbrijkroket

Geplaatst opwoensdag 9 oktober 2019 - 18:25

Restaurant Valuas in Venlo heeft woensdag, op Nationale Krokettendag, de balkenbrijkroket gepresenteerd: een kroket opgebouwd uit onderdelen van het varken, bloed, boekweitmeel en speciale kruiden, op Limburgse wijze.

Het is de veertigste kroketsoort die het restaurant op de markt brengt.

Krokettenlunch
Volgens meesterkok Eric Swaghoven is de kroket nog onverminderd populair. Het restaurant, dat ook een Michelinster heeft, serveert dagelijks een krokettenlunch: een vijfgangenlunch bestaande uit verschillende kroketten.

Video: L1

Net zo ambachtelijk
Vroeger draaide hij en zijn collega's de kroketten, maar inmiddels gaat dat niet meer met de hand. Nu staat er een machine in de keuken. "We kunnen nu grote aantallen produceren die net zo ambachtelijk zijn", aldus de meesterkok. Naast het eigen restaurant verkopen ze ook aan private labels. Dat zijn kroketten, van kaaskroketten tot kroketten met groente of slakken, in opdracht.

Recensent
Krokettendag is in het leven geroepen na het overlijden van culinair recensent Johannes van Dam. De journalist was de eerste die restaurants met een cijfer beoordeelde en had ook vaak veel kritiek. In Venlo is de recensent volgens Swaghoven nooit geweest. "We hebben wel ooit een kroket opgestuurd, maar nooit een reactie op mogen ontvangen."

Video: L1

Vegetarische kaas-spinaziekroket
Ook in Heerlen wordt stilgestaan bij Krokettendag. Daar vallen de kroketten van frituureigenaar Jo Huppertz nog steeds in de smaak; hoewel, niet iedere variant is er even populair. "We hebben een vegetarische kaas-spinaziekroket laten maken. Maar één van de dertig mensen pakt zo'n kaas-spinaziekroket. Maar de gewone kroketten blijven gewoon doorlopen."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Astrid is het Vastelaovesgezicht 2022!

Er is ook dit jaar weer veel gestemd en na een spannende finale hebben jullie een nieuw Vastelaovesgezicht gekozen!

Het was een memorabele week vol spanning en prachtige vastelaovesgezichten. Met één grote winnares: Astrid Reijners uit Linne!

Bekijk hier meer
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen