Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Kritiek zonnepark Graetheide: 'Woestijn van zonnepanelen'

Geplaatst opvrijdag 25 mei 2018 - 14:15

De Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB) staat kritisch tegenover de 'geheime' plannen van DSM voor een mega-zonnepark in Graetheide.

"De helft van het gebied Graetheide zou veranderen in een woestijn van zonnepanelen, dodelijk voor de biodiversiteit in het gebied", zegt George Salden, bestuurslid van de LLTB-regio Zuid-Limburg.

Geheimhouding
Zes dorpsplatforms uit de gemeente Sittard-Geleen hebben dinsdag de geheime plannen van DSM aan het licht gebracht door middel van een brief aan de gemeente. Het park met zonnepanelen moet 100 hectare, bijna de helft van het terrein, groot worden. Hierover wordt al zeker sinds januari in het geheim overlegd in een klankbordgroep, waarin onder meer omwonenden zitten.

Grotere druk
De dorpsplatforms zijn fel tegen de plannen. De LLTB kan zich in hun standpunten vinden. De agrarische bestemming van het gebied, kan met een mega-zonnepark namelijk komen te vervallen. "Er zou dan een nog grotere druk op het gebied komen. Daarbij is hier de afgelopen jaren al veel te veel agrarische grond noodgedwongen verdwenen", aldus Salden.

Geniep
Volgens het college van Sittard-Geleen zijn bebouwde gebieden en de bedrijventerreinen geschikt voor de aanleg van zonnepanelen. De boerenkoepel vindt het daarom een rare keuze dat 'in het geniep vergevorderde plannen zijn gemaakt om de helft van Graetheide om te bouwen naar een mega-zonnepark'.

De boerenkoepel wil graag met de gemeente in overleg over de plannen.

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Tour de L1mbourg vanaf 5 juli dagelijks bij L1
Uitgelicht
Tour de L1mbourg vanaf 5 juli dagelijks bij L1

Het wordt weer een mooie wielerzomer op L1.

Van vrijdag 5 juli tot en met zondag 28 juli is er weer dagelijks Tour de L1mbourg, de reizende wieler-talkshow van L1. Iedere dag om 18:30 live en wordt om 20:30 en 22:30 herhaald. En je bent van harte welkom om bij de uitzendingen aanwezig te zijn.

Bekijk hier alle locaties
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Avondnieuws in je mailbox

1Limburg biedt naast de ochtend- en middageditie nu ook een nieuwsmail voor de avond aan. Je ontvangt vijf actuele berichten, waaronder een samenvatting van de Limburg Centraal-uitzending. De avondeditie wordt om 20.00 uur verstuurd. De ochtendeditie om 8.00 uur en de middageditie rond 12.00 uur. Je kunt zelf kiezen welke editie het best bij jou past. Hoe je dat instelt? Klik op de link.

Nieuwsmail
Uitgelicht
Schrijf je in voor de voorronden van het LK Latje Trap 2019

De inschrijvingsperiode voor deelnemers van de tweede editie van het LK Latje Trap is geopend. Met het evenement wil L1, in samenwerking met Moonen Movies, vanuit haar maatschappelijke functie als publieke omroep meer aandacht vestigen op het amateurvoetbal in de provincie. Het kampioenschap bestaat uit een vijftal voorronden bij jou in de buurt en één finaleronde. De finaleronde wordt bij de start van het nieuwe voetbalseizoen afgewerkt op een finalewaardige locatie, namelijk in het stadion van één van de Limburgse profclubs.

Schrijf je hier in voor de voorronden
1Limburg Festivals
Uitgelicht
Festivalagenda

De festivalagenda in Limburg puilt uit. Al het nieuws over artiesten, programmering en andere informatie die je niet mag missen vind je bij 1Limburg.

Festivalagenda

Meest gelezen