Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Kritiek zonnepark Graetheide: 'Woestijn van zonnepanelen'

Geplaatst opvrijdag 25 mei 2018 - 14:15

De Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB) staat kritisch tegenover de 'geheime' plannen van DSM voor een mega-zonnepark in Graetheide.

"De helft van het gebied Graetheide zou veranderen in een woestijn van zonnepanelen, dodelijk voor de biodiversiteit in het gebied", zegt George Salden, bestuurslid van de LLTB-regio Zuid-Limburg.

Geheimhouding
Zes dorpsplatforms uit de gemeente Sittard-Geleen hebben dinsdag de geheime plannen van DSM aan het licht gebracht door middel van een brief aan de gemeente. Het park met zonnepanelen moet 100 hectare, bijna de helft van het terrein, groot worden. Hierover wordt al zeker sinds januari in het geheim overlegd in een klankbordgroep, waarin onder meer omwonenden zitten.

Grotere druk
De dorpsplatforms zijn fel tegen de plannen. De LLTB kan zich in hun standpunten vinden. De agrarische bestemming van het gebied, kan met een mega-zonnepark namelijk komen te vervallen. "Er zou dan een nog grotere druk op het gebied komen. Daarbij is hier de afgelopen jaren al veel te veel agrarische grond noodgedwongen verdwenen", aldus Salden.

Geniep
Volgens het college van Sittard-Geleen zijn bebouwde gebieden en de bedrijventerreinen geschikt voor de aanleg van zonnepanelen. De boerenkoepel vindt het daarom een rare keuze dat 'in het geniep vergevorderde plannen zijn gemaakt om de helft van Graetheide om te bouwen naar een mega-zonnepark'.

De boerenkoepel wil graag met de gemeente in overleg over de plannen.

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Nieuw bij L1: L1mburg Centraal

Met trots presenteert L1 haar nieuwste tv-programma: L1mburg Centraal. Ons nieuws, jouw verhaal.

Dagelijks live om 17:30 op L1 TV.

Klik hier voor meer informatie
Uitgelicht
Wat is jouw favoriete Nederlandstalige liedje?

Kies jouw drie favorieten uit de lijst van 100 nummers die is samengesteld door 40 Nederlandse en Vlaamse kenners. Het enige Limburgse nummer dat nu erbij staat is "De Peel In Brand" van Rowwen Hèze. Je mag natuurlijk ook nog een eigen suggestie indienen.

Laten we Limburg zo hoog mogelijk in de lijst stemmen!

Stem nu op De Lage Landenlijst
Uitgelicht
Wat is het leukste huisdier van Limburg? Stem nu!

Speciaal voor dierendag willen we onze huisdieren weer in het zonnetje zetten. Stem nu op een foto van je favoriete hond, kat of ander huisdier!

De afgelopen weken hebben we ruim 1.700 leuke, schattige en stoere dierenfoto's ontvangen. Tot en met maandag 1 oktober 15:00 uur kun je stemmen op jouw favoriete foto.

Stem op de leukste foto
Uitgelicht
Heb jij de app van L1 al?

De app met de meeste Liefde voor Limburg: met de L1-app blijf je helemaal op de hoogte van alle programma's. Kijk live naar L1 TV of luister live op je telefoon naar L1 Radio of het speciale Plat-ewegkanaal. Toch iets gemist? Geen enkel probleem: alles is eenvoudig terug te zien. Super handig!

Download hier de gratis L1-app

Meest gelezen