Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Kritiek zonnepark Graetheide: 'Woestijn van zonnepanelen'

Geplaatst opvrijdag 25 mei 2018 - 14:15

De Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB) staat kritisch tegenover de 'geheime' plannen van DSM voor een mega-zonnepark in Graetheide.

"De helft van het gebied Graetheide zou veranderen in een woestijn van zonnepanelen, dodelijk voor de biodiversiteit in het gebied", zegt George Salden, bestuurslid van de LLTB-regio Zuid-Limburg.

Geheimhouding
Zes dorpsplatforms uit de gemeente Sittard-Geleen hebben dinsdag de geheime plannen van DSM aan het licht gebracht door middel van een brief aan de gemeente. Het park met zonnepanelen moet 100 hectare, bijna de helft van het terrein, groot worden. Hierover wordt al zeker sinds januari in het geheim overlegd in een klankbordgroep, waarin onder meer omwonenden zitten.

Grotere druk
De dorpsplatforms zijn fel tegen de plannen. De LLTB kan zich in hun standpunten vinden. De agrarische bestemming van het gebied, kan met een mega-zonnepark namelijk komen te vervallen. "Er zou dan een nog grotere druk op het gebied komen. Daarbij is hier de afgelopen jaren al veel te veel agrarische grond noodgedwongen verdwenen", aldus Salden.

Geniep
Volgens het college van Sittard-Geleen zijn bebouwde gebieden en de bedrijventerreinen geschikt voor de aanleg van zonnepanelen. De boerenkoepel vindt het daarom een rare keuze dat 'in het geniep vergevorderde plannen zijn gemaakt om de helft van Graetheide om te bouwen naar een mega-zonnepark'.

De boerenkoepel wil graag met de gemeente in overleg over de plannen.

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Advertentie
De Bijenkorf Maastricht is nu nog mooier

In het voorjaar van 2018 werd de Bijenkorf Maastricht al vernieuwd met de transformatie van de afdeling damesschoenen en lederwaren. Precies op tijd voor de feestdagen is nu ook de afdeling cosmetica op de parterre helemaal vernieuwd en mooier dan ooit. De cosmetica-afdeling is flink uitgebreid in zowel ruimte als merken, waarbij NARS een opvallende nieuwkomer is.

Bekijk hier de nieuwe Bijenkorf in Maastricht
Uitgelicht
L1 Samen voor de Voedselbank, ook in 2018!

Net als de afgelopen vier jaar slaat L1 ook dit jaar weer de handen ineen om de Voedselbank te helpen met het inzamelen van lang houdbare levensmiddelen.

De actie vindt plaats van woensdag 5 december tot en met donderdag 13 december. In die periode staan alle kanalen van L1, van radio tot TV en online, weer in het teken van de actie ‘L1 Samen voor de Voedselbank’

Meld ook je actie aan
Vacature promobox
Uitgelicht
Vacature: Redacteur Online 1Limburg, stagiair of freelance (hbo/wo)

Voor de Nieuwsdienst zijn wij op zoek naar ambitieuze nieuwsjagers (stagiair of freelance) die op volle kracht willen meedraaien in de nieuwsproductie voor 1Limburg en het beheer van gekoppelde social media. Je werkt nauw samen met (camjo-)verslaggevers in het veld en je productie dient als basismateriaal voor L1 Radio, het dagelijkse tv-magazine L1mburg Centraal en L1.nl, de promotiewebsite voor de radio- en tv-programma’s van L1.

1Limburg.nl/vacatures
Uitgelicht
Heb jij de app van L1 al?

De app met de meeste Liefde voor Limburg: met de L1-app blijf je helemaal op de hoogte van alle programma's. Kijk live naar L1 TV of luister live op je telefoon naar L1 Radio of het speciale Plat-ewegkanaal. Toch iets gemist? Geen enkel probleem: alles is eenvoudig terug te zien. Super handig!

Download hier de gratis L1-app

Meest gelezen