Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Kritiek zonnepark Graetheide: 'Woestijn van zonnepanelen'

Geplaatst opvrijdag 25 mei 2018 - 14:15

De Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB) staat kritisch tegenover de 'geheime' plannen van DSM voor een mega-zonnepark in Graetheide.

"De helft van het gebied Graetheide zou veranderen in een woestijn van zonnepanelen, dodelijk voor de biodiversiteit in het gebied", zegt George Salden, bestuurslid van de LLTB-regio Zuid-Limburg.

Geheimhouding
Zes dorpsplatforms uit de gemeente Sittard-Geleen hebben dinsdag de geheime plannen van DSM aan het licht gebracht door middel van een brief aan de gemeente. Het park met zonnepanelen moet 100 hectare, bijna de helft van het terrein, groot worden. Hierover wordt al zeker sinds januari in het geheim overlegd in een klankbordgroep, waarin onder meer omwonenden zitten.

Grotere druk
De dorpsplatforms zijn fel tegen de plannen. De LLTB kan zich in hun standpunten vinden. De agrarische bestemming van het gebied, kan met een mega-zonnepark namelijk komen te vervallen. "Er zou dan een nog grotere druk op het gebied komen. Daarbij is hier de afgelopen jaren al veel te veel agrarische grond noodgedwongen verdwenen", aldus Salden.

Geniep
Volgens het college van Sittard-Geleen zijn bebouwde gebieden en de bedrijventerreinen geschikt voor de aanleg van zonnepanelen. De boerenkoepel vindt het daarom een rare keuze dat 'in het geniep vergevorderde plannen zijn gemaakt om de helft van Graetheide om te bouwen naar een mega-zonnepark'.

De boerenkoepel wil graag met de gemeente in overleg over de plannen.

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Schrijf je in voor de voorronden van het LK Latje Trap 2019

De inschrijvingsperiode voor deelnemers van de tweede editie van het LK Latje Trap is geopend. Met het evenement wil L1, in samenwerking met Moonen Movies, vanuit haar maatschappelijke functie als publieke omroep meer aandacht vestigen op het amateurvoetbal in de provincie. Het kampioenschap bestaat uit een vijftal voorronden bij jou in de buurt en één finaleronde. De finaleronde wordt bij de start van het nieuwe voetbalseizoen afgewerkt op een finalewaardige locatie, namelijk in het stadion van één van de Limburgse profclubs.

Schrijf je hier in voor de voorronden
Uitgelicht
NIEUW: Kwizzele! Test je Limburgse kennis

Met wie zou jij het beste duo vormen? Samen met je vriendin, buurman, teamgenoot, vader of zus... je kunt je nu samen opgeven voor de leukste Limburgse kwis op tv: Kwizzele! De vragen gaan over alles wat Limburgs is dus denk goed na wie je ideale teamgenoot is.

De leukste Limburgse kwis is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Geef je ook op als kandidaat voor Kwizzele!
Vacature promobox
Uitgelicht
Vacature: Redacteur Online 1Limburg, stagiair of freelance (hbo/wo)

Voor de Nieuwsdienst zijn wij op zoek naar ambitieuze nieuwsjagers (stagiair of freelance) die op volle kracht willen meedraaien in de nieuwsproductie voor 1Limburg en het beheer van gekoppelde social media. Je werkt nauw samen met (camjo-)verslaggevers in het veld en je productie dient als basismateriaal voor L1 Radio, het dagelijkse tv-magazine L1mburg Centraal en L1.nl, de promotiewebsite voor de radio- en tv-programma’s van L1.

1Limburg.nl/vacatures
Uitgelicht
Heb jij de app van L1 al?

De app met de meeste Liefde voor Limburg: met de L1-app blijf je helemaal op de hoogte van alle programma's. Kijk live naar L1 TV of luister live op je telefoon naar L1 Radio of het speciale Plat-ewegkanaal. Toch iets gemist? Geen enkel probleem: alles is eenvoudig terug te zien. Super handig!

Download hier de gratis L1-app

Meest gelezen