Overslaan en naar de inhoud gaan

Kritiek op trage aanpak problemen Maas, noodplan ontbreekt

Geplaatst opzaterdag 7 januari 2017 - 8:02

Rijkswaterstaat moet noodplannen maken om belangrijke handelsroutes na een incident sneller open te krijgen.

Dat stelt directeur Albert Veenstra van het logistiek kennisinstituut TKI Dinalog, dat onder meer is verbonden aan onderzoeksinstelling TNO.

Ongeluk Grave
Hij verwijst daarbij onder meer naar het ongeluk met de stuw in Grave waardoor inmiddels al ruim een week het scheepvaartverkeer over de Maas van en naar Limburg platligt. Reparatie gaat nog lange tijd duren, is de verwachting.

Extra kwetsbaar
Veenstra noemt de binnenvaart extra kwetsbaar omdat er geen korte omleidingsroute is. "De impact is significant terwijl er feitelijk maar één stuw defect is." Ook directeur Wilco Volker van het Bureau Voorlichting Binnenvaart (BVB) wijst op de kwetsbaarheid van de Maas, waarbij er grote schade is voor de sector door een relatief eenvoudig ongeluk.

Geen noodplan
Rijkswaterstaat erkent dat er geen noodplannen zijn voor situaties waarbij een stuw kapot wordt gevaren. "Dit is zo uitzonderlijk dat we er geen calamiteitenplan voor hebben", aldus een woordvoerster. Rijkswaterstaat snapt de kritiek op het trage herstelwerk. "Maar we willen dit zorgvuldig doen om nieuwe problemen te voorkomen."

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Waterpeil stijgt: scheepvaart op Maas volledig hervat
Duitse rederij wil schadebedrag aanvaring Grave inperken
'Inhuren expertise heeft oplossing stuw niet vertraagd'
ANP
Problemen stuw Grave kosten Barge Terminal drie ton
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen