Overslaan en naar de inhoud gaan

Kritiek op snelheid heropening treinverbinding Weert-Hamont

Geplaatst opdonderdag 4 april 2019 - 18:09

D66-staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur vindt dat de besluitvorming over de heropening van de treinverbinding tussen Weert en het Belgisch-Limburgse Hamont wel erg langzaam gaat.

"Ik vraag me zelf ook wel eens af of er niet meer tempo op kan", zei zij in een Tweede Kamercommissie. Zij verwacht nu voor de zomer duidelijkheid te kunnen geven.

Ondernemingsplan
De Belgische Spoorwegen - de NMBS - is bezig met het opstellen van een ondernemingsplan.
Onlangs meldde de Belgische krant Het Belang van Limburg nog dat de kosten voor het project veel hoger zouden uitvallen dan de eerder geraamde 35 miljoen euro.

Rutte III
Momenteel wordt het spoor aan de Belgisch-Limburgse kant geëlektrificeerd tot aan de grens bij Hamont. Dat zou dan ook aan Nederlandse zijde moeten gebeuren tot aan station Weert.
In het regeerakkoord van Rutte III is heropening van het spoor tussen Weert en Hamont opgenomen.

Begrip
"Ik heb er begrip voor dat u zich afvraagt hoe complex dit dossier nu eigenlijk kan zijn", zo verklaarde staatssecretaris Van Veldhoven richting Tweede Kamercommissie. "We gaan wat extra druk uitoefenen om er spoed achter te zetten."

Zij stelde verder ervan uit te blijven gaan dat vanaf 2025 een intercity gaat rijden van Eindhoven via Venlo naar Düsseldorf.

Korte termijn
Op korte termijn tekent het Rijk daar met Duitsland en de provincie Noord-Brabant een overeenkomst over. Eind dit jaar begint Duitsland met de aanbesteding, aldus de staatssecretaris. O
p een vraag van SP-Tweede Kamerlid Cem Lacin erkende zij dat de intercity naar Düsseldorf niet past binnen de huidige dienstregeling van de NS.

"Maar vanaf 2025 gaat er een nieuwe dienstregeling lopen. Het vertrouwen is er dat het dan wel lukt, ook bij spoorbeheerder ProRail", zo betoogde Van Veldhoven.

NIEUW: Kwizzele! Test je Limburgse kennis. Maandag t/m donderdag 17:00, 18:00 & 22:00 op L1 TV

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart

Meest gelezen