Overslaan en naar de inhoud gaan

Kritiek op Halsema na massaal protest in Amsterdam

Geplaatst opdinsdag 2 juni 2020 - 14:15

Ook vanuit Limburg komt er kritiek op het optreden van burgemeester Femke Halsema bij het protest op de Dam in Amsterdam. "Dit maakt het voor ons een stuk moeilijker om de regels te handhaven."

"Als de burgemeester van Amsterdam dit toelaat, wie ben ik dan om een goedwillende ondernemer of hardwerkende zorgverlener aan te spreken dat hij zich net niet aan de regeltjes gehouden heeft", zegt burgemeester Jos Hessels van Echt-Susteren dinsdag op L1 Radio.

Slecht voorbereid
De burgemeester is teleurgesteld en vindt dat Halsema slecht voorbereid te werk is gegaan. Ze had moeten weten dat er veel meer mensen op de demonstratie af zouden komen dan de geplande 250 actievoerders. "Een demonstratie in Amsterdam, op een vrije dag, met goed weer, voor een goed doel. Dan weet je dat er niet 250 mensen, maar het tienvoudige op afkomt", vindt Hessels.

Hart voor bestrijding
Femke Halsema is bovendien niet alleen burgemeester, maar ook voorzitter van de veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland. "De minister moet ervoor zorgen dat zo'n voorzitter echt hart heeft voor de bestrijding van het coronavirus. En het niet belangrijker vindt dat een paar duizend mensen schouder aan schouder gaan protesteren."

Maatregelen hebben prioriteit
"In Nederland kennen we de vrijheid om te demonstreren en dus moet dit nu ook weer mogelijk zijn", laat Annemarie Penn-te Strake, voorzitter van Veiligheidsregio Zuid-Limburg, in een reactie weten. "Echter wel onder de voorwaarde die we inmiddels allemaal heel goed kennen; met anderhalve meter afstand tot elkaar. Natuurlijk doen we hierbij een beroep op de eigen verantwoordelijkheid van de demonstranten." Penn heeft de beelden van de Dam in Amsterdam gezien. "En ik weet ook dat het daar niet goed is gegaan met het in acht nemen van de voorwaarde. Ik ben ervan overtuigd dat Femke Halsema, als burgemeester en als voorzitter veiligheidsregio, dit erg betreurt", zegt ze. Penn kan niets zeggen over het optreden van Halsema. Daarvoor is ze onvoldoende op de hoogte van de details, zo zegt ze. "Ik kan wel benadrukken dat de geldende maatregelen te allen tijde prioriteit moeten hebben om het coronavirus onder controle te krijgen en te houden, ook tijdens demonstraties."

De Veiligheidsregio Limburg-Noord wil inhoudelijk niet reageren op de demonstratie. Een woordvoerder laat weten dat veiligheidsregio's noodverordeningen afkondigen. "Het is vervolgens aan gemeenten om hierop te handhaven."

Demonstratie
Zo'n 5.000 betogers, veelal met mondkapjes, hadden zich maandag rond 17:00 uur op en rond de Dam verzameld om te protesteren tegen racistisch politiegeweld in de Verenigde Staten. De politie was aanwezig en sprak mensen aan op de coronaregels. Halsema besloot om niet in te grijpen, omdat dat volgens haar tot onrust en misschien rellen had kunnen leiden.

Opnames voor Kwizzele op L1 TV beginnen weer!
Wil je meedoen? Meld je aan als Kwizzele-kandidaat.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Advertentie
Zuiderse Zomerdeals!

De zomer rijdt ons tegemoet! Hét moment om te profiteren van onze Zuiderse Zomerdeals! Wil jij een uitstekend onderhouden occasion aanschaffen tegen de meest aantrekkelijke prijs? Dat kan!

Met een veelzijdig aanbod occasions bieden wij elke rijder een passende auto. Ook jou.

Schakel in de hoogste versnelling naar onze website en profiteer van de beste Zomerdeals!

Profiteer van de beste Zomerdeals!
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen