Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Krimpprovincies sturen brandbrief naar minister Blok

Geplaatst opdinsdag 26 januari 2016 - 18:11

Limburg heeft samen met vier andere zogenoemde krimpprovincies een brandbrief gestuurd aan minister voor Wonen en Rijksdienst Stef Blok.

Daarin dringen ze erop aan om in krimpgebieden experimenten mogelijk te maken om de forse leegstand van koopwoningen terug te dringen.

Verhuurdersheffing
Dat zou bijvoorbeeld kunnen door woningcorporaties die leegstaande koopwoningen opkopen en die tijdelijk verhuren als sociale woning, vrij te stellen van de verhuurdersheffing.
Die heffing maakt het momenteel financieel niet haalbaar voor corporaties om dat te doen.

Experimenten
In oktober vorig jaar nam de Tweede Kamer met bijna tweederde meerderheid een motie aan van kamerlid Roland van Vliet uit Landgraaf. Daarin werd om experimenten in krimpregio's gevraagd.

Afwachten
Maar minister Blok weigert die motie uit te voeren, zo bleek onlangs in een commissievergadering van de Tweede Kamer. De minister wil eerst een evaluatie van de verhuurdersheffing in het voorjaar afwachten. Vandaar dat er nu een brandbrief bij Blok op de mat ligt.

Onbegrijpelijk
De verantwoordelijke gedeputeerden van de krimpprovincies Limburg, Zeeland, Friesland, Groningen en Gelderland vinden zijn opstelling onbegrijpelijk omdat er een groeiend tekort aan betaalbare sociale huurwoningen is.

Lagere opbrengst
Zij wijzen er in hun brief ook op dat de experimenten niet leiden tot een lagere opbrengst uit de verhuurdersheffing voor de schatkist omdat er in de begroting geen rekening mee is gehouden. "
Waarom moet het Rijk extra geld verdienen aan maatwerkoplossingen die in de krimpregio's worden bedacht en gefinancierd", zo schrijven zij.

De provinciebestuurders vinden bovendien dat het veel te lang gaat duren als eerst de evaluatie van de verhuurdersheffing moet worden afgewacht. Bij uitwerking van de motie Van Vliet kunnen we binnen enkele maanden aan de slag, aldus de ondertekenaars. Volgens SP-gedeputeerde Daan Prevoo sluit de motie helemaal aan bij het beleid dat de provincie voor ogen heeft.

Uitgesteld
Volgende week spreekt de Tweede Kamer opnieuw over de kwestie in een zogenaamd Voortgezet Algemeen Overleg (VAO). Dan kunnen ook moties worden ingediend. Het VAO stond eerst voor woensdag op de agenda maar is op verzoek van kamerlid Van Vliet een week uitgesteld zodat de brandbrief van de vijf krimpprovincies nog kan worden meegenomen.

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Stem op je favoriete Vastelaovesgezicht

We zoeken weer een nieuw gezicht voor het nieuwe vastelaovesseizoen! Wie o wie wordt het nieuwe gezicht van de Vastelaovend? Er zijn 8 finalisten!

Als hét L11 Alaaf Vastelaovesgezicht van 2019 ben je te zien tijdens het hele vastelaovesseizoen. Dat kan zijn op L1 TV, op de website, op onze Facebookpagina of bij nog andere uitingen. We maken een mooie, professionele foto van je die hiervoor gebruikt wordt.

Stem op je favoriet
Uitgelicht
L1mburg Centraal dagelijks 17:30 op L1 TV

Met trots presenteert L1 haar nieuwste tv-programma: L1mburg Centraal. Ons nieuws, jouw verhaal.

Vaste presentatoren van L1mburg Centraal zijn afwisselend Fabienne Nijsten, Kirsten Paulus, Sander Kleikers en Wouter Nelissen.

Bekijk hier de uitzendingen
Uitgelicht
Heb jij de app van L1 al?

De app met de meeste Liefde voor Limburg: met de L1-app blijf je helemaal op de hoogte van alle programma's. Kijk live naar L1 TV of luister live op je telefoon naar L1 Radio of het speciale Plat-ewegkanaal. Toch iets gemist? Geen enkel probleem: alles is eenvoudig terug te zien. Super handig!

Download hier de gratis L1-app

Meest gelezen