Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Krimpprovincies sturen brandbrief naar minister Blok

Geplaatst opdinsdag 26 januari 2016 - 18:11

Limburg heeft samen met vier andere zogenoemde krimpprovincies een brandbrief gestuurd aan minister voor Wonen en Rijksdienst Stef Blok.

Daarin dringen ze erop aan om in krimpgebieden experimenten mogelijk te maken om de forse leegstand van koopwoningen terug te dringen.

Verhuurdersheffing
Dat zou bijvoorbeeld kunnen door woningcorporaties die leegstaande koopwoningen opkopen en die tijdelijk verhuren als sociale woning, vrij te stellen van de verhuurdersheffing.
Die heffing maakt het momenteel financieel niet haalbaar voor corporaties om dat te doen.

Experimenten
In oktober vorig jaar nam de Tweede Kamer met bijna tweederde meerderheid een motie aan van kamerlid Roland van Vliet uit Landgraaf. Daarin werd om experimenten in krimpregio's gevraagd.

Afwachten
Maar minister Blok weigert die motie uit te voeren, zo bleek onlangs in een commissievergadering van de Tweede Kamer. De minister wil eerst een evaluatie van de verhuurdersheffing in het voorjaar afwachten. Vandaar dat er nu een brandbrief bij Blok op de mat ligt.

Onbegrijpelijk
De verantwoordelijke gedeputeerden van de krimpprovincies Limburg, Zeeland, Friesland, Groningen en Gelderland vinden zijn opstelling onbegrijpelijk omdat er een groeiend tekort aan betaalbare sociale huurwoningen is.

Lagere opbrengst
Zij wijzen er in hun brief ook op dat de experimenten niet leiden tot een lagere opbrengst uit de verhuurdersheffing voor de schatkist omdat er in de begroting geen rekening mee is gehouden. "
Waarom moet het Rijk extra geld verdienen aan maatwerkoplossingen die in de krimpregio's worden bedacht en gefinancierd", zo schrijven zij.

De provinciebestuurders vinden bovendien dat het veel te lang gaat duren als eerst de evaluatie van de verhuurdersheffing moet worden afgewacht. Bij uitwerking van de motie Van Vliet kunnen we binnen enkele maanden aan de slag, aldus de ondertekenaars. Volgens SP-gedeputeerde Daan Prevoo sluit de motie helemaal aan bij het beleid dat de provincie voor ogen heeft.

Uitgesteld
Volgende week spreekt de Tweede Kamer opnieuw over de kwestie in een zogenaamd Voortgezet Algemeen Overleg (VAO). Dan kunnen ook moties worden ingediend. Het VAO stond eerst voor woensdag op de agenda maar is op verzoek van kamerlid Van Vliet een week uitgesteld zodat de brandbrief van de vijf krimpprovincies nog kan worden meegenomen.

Advertentie
Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Bekijk ons Pinkpop-fotoalbum

Geniet terug van de 1e en 2e Pinkpopdag in ons album. Beelden van vandaag worden gedurende de dag geplaatst. Heb jij ook beelden, stuur ze ons dan toe.

Pinkpop-fotoalbum
Advertentie

Limburgs_kampioenschap_latje_trap

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Bekijk ons Pinkpop-fotoalbum

Geniet terug van de 1e en 2e Pinkpopdag in ons album. Beelden van vandaag worden gedurende de dag geplaatst. Heb jij ook beelden, stuur ze ons dan toe.

Pinkpop-fotoalbum
Uitgelicht
Limburgs Kampioenschap Latje Trap

L1 organiseert deze zomer in samenwerking met Moonen Movies het Limburgs Kampioenschap Latje Trap. Hierbij is het doel om het vaakst de lat te raken vanaf verschillende afstanden. Schop jij het tot de finale in het stadion van één van de Limburgse profclubs? Schrijf je dan in voor een van de onderstaande voorronden verspreid door de provincie.

Schrijf je in voor het LK Latje Trap
Uitgelicht
Tour de L1mbourg vanaf 7 juli bij L1

Limburg is dé wielerprovincie van Nederland. En ook de mooiste provincie. Dat gaan we combineren tijdens de Tour de France. We gaan dan de provincie in met Tour de L1mbourg. Iedere dag is er vanaf 17:50 uur een sfeervol wielerprogramma vanuit een andere Limburgse plaats te zien, live op L1 TV.

Bekijk hier alle locaties

Meest gelezen