Overslaan en naar de inhoud gaan

Krimpende economie Groot-Brittannië raakt Limburg

Geplaatst opwoensdag 2 september 2020 - 6:00

Het Limburgse bedrijfsleven wordt hard getroffen door de krimp in het Verenigd Koninkrijk. Door de coronacrisis en de onzekerheid rond de Brexit ging de economie in het Verenigd Koninkrijk met 20 procent omlaag.

De Engelse klant brengt rond deze tijd flink wat geld in het laatje bij feestspecialist Thetru BV in Venray. "Halloween komt eraan en normaal melden de klanten uit Engeland zich dan bij ons", zegt Jan Arts van de webwinkel. "Maar door alle onzekerheid wachten alle klanten nu met bestellen."

Kerstmannenkostuums
De Engelse markt is goed voor zo’n 20 procent van de omzet van Thetru. "Maar ik verwacht daar niet veel meer van", zegt Arts. Het is de zoveelste tegenslag voor de webwinkel. "We verkopen ook veel producten rond de Oktoberfeesten. Maar ook die gaan niet door. En of carnaval doorgaat, dat vraag ik me ook af." Toch hoopt hij uit Engeland aan het eind van het jaar nog een beetje omzet te krijgen. "Misschien dat de Engelsen nog kerstartikelen gaan kopen. Kerstmannenkostuums doen het ook altijd goed. Maar de markt is zo onzeker."

Roadshow
De economische problemen in Engeland raken ook StoneCycling uit Venlo. Het bedrijf maakt van afval bakstenen en tegels en wilde dit jaar gaan uitbreiden naar Engeland. "Maar we hebben de plannen uitgesteld", zegt Ward Massa van het bedrijf. Vooral de coronacrisis speelt StoneCycling parten. "We wilden een roadshow langs architecten in Londen houden. Onze producten laten zien. Maar het is nu onmogelijk om daar fysiek naartoe te gaan."

1,8 miljard
Groot-Brittannië is een belangrijk exportland voor onze provincie. Limburg exporteert zo’n 1,8 miljard naar het eiland. Vooral veel landbouwproducten gaan het kanaal over. Blauwe bessen bijvoorbeeld. Zo’n 90 procent van de 700 ton bessen die Sil Moonen in Roggel teelt gaat naar Engeland. Ook de teler ziet dat de omzet de laatste tijd achteruit is gegaan. "Maar dat komt niet door crisis", zegt Moonen. "De telers in Engeland verbouwen nu zelf veel meer blauwen bessen. En die worden erg gepromoot. Door de Brexit er nu een chauvinisme ontstaan in het land."

Zuid-Amerikaanse concurrentie
Maar ook de concurrentie van andere landen speelt mee. "In Noord-Amerika wordt nu ook volop geteeld en die dumpen hun producten tegen lage prijzen op de Britse markt." Toch denkt hij dat het omzetverlies uiteindelijk zal meevallen. "Ik heb vaste klanten die blijven mijn producten afnemen. Het is alleen de vraag hoelang nog." Toch maakt hij zich geen zorgen. "Als ik niet in Engeland kan verkopen, dan ga ik naar Duitsland. Daar is ook een grote vraag naar ons product."

Wegwezen
Zijn collega teler ABB Growers in Horst zag de problemen op de Britse markt al eerder aankomen en heeft daarom maatregelen genomen. "We exporteerden zo’n 5 jaar geleden nog 60 procent van onze blauwe bessen naar Groot-Brittannië. Maar dat is nu nog maar 10 procent", zegt directeur Fred Douven. "Toen de discussie over de Brexit begon, zijn we meteen op zoek gegaan naar andere markten omdat we het niet eens waren met de gang van zaken." Douven is blij dat hij niet meer zoveel afhankelijk is van de export over het kanaal. "Want ik voorzie nog grote problemen als per 1 januari de Brexit een feit is", zegt hij. "Ik vrees dat het een harde Brexit wordt zonder afspraken. Dan komen er veel problemen met de im- en export."

Lees ook: 'Brexit biedt mogelijk kansen voor Limburg'

Voorraden aanleggen
Ondanks de forse economische krimp zijn er toch bedrijven die nog groei zien in hun handel met het land. Vervoerder KLG uit Venlo stuurt wekelijks zo’n 70 vrachtwagens het kanaal over. En die zitten nog steeds vol. Met dank aan de Brexit. "Veel bedrijven leggen nu voorraden aan omdat ze bang zijn dat de Brexit inderdaad problemen zal veroorzaken", weet John Muijsenberg van de transporteur. "Vooral bedrijven die actief zijn in de zorg, medicijnen maken of medische apparaturen verkopen bouwen nu voorraden op. En daar profiteren wij van." Muijsenberg verwacht zelfs dat het volume nog zal toenemen als de Brexit-datum dichterbij komt.

Champignons
Scelta Mushrooms in Venlo merkt ook niets van de krimpende economie en de Brexit-onzekerheid. "Groot-Brittannië is voor ons een top 5 land", zegt directeur Jan Klerken. De coronacrisis heeft de vraag naar champignons alle maar opgedreven. "Ook hier hebben ze te maken gehad met een lock down. Mensen eten daardoor meer thuis." Daarnaast is Groot-Brittannië voor de champignonproducent ook een aantrekkelijke markt. "In Nederland zijn maar een paar supermarktketens waar we aan kunnen leveren. In Engeland zijn veel meer partijen actief", verklaart Klerken. "En het is een markt waar we makkelijk nieuwe producten kunnen introduceren. De Nederlandse en Duitse markt is veel conservatiever."

Lees ook: Medische sector Limburg bereidt zich voor op Brexit

Voorzorgsmaatregelen
Toch heeft ook Klerken voorzorgsmaatregelen genomen nu de Brexit nadert. "We hebben op verschillende locaties voorraden aangelegd. Dat kost ons veel geld." Dat is volgens het bedrijf noodzakelijk, "want ik verwacht straks fysieke problemen aan de grens".

Tour de L1mbourg iedere dag om 18:30 live vanuit een andere Limburgse gemeente. Bekijk hier alle locaties.

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Luister op Hemelvaartsdag naar de Limburgse 100!

Voor de zesentwintigste keer wordt de Limburgse 100, de lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden, uitgezonden op Hemelvaartsdag. Het Limburgse publiek heeft ook dit jaar weer hun stem online uit kunnen brengen. Luister mee op 26 mei 2022, vanaf 08:00 uur op L1 Radio!

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen