Krewinkel-rel: gouverneur komt terug op beschuldigingen
Na het bekijken van camerabeelden is gouverneur Theo Bovens bereid zijn uitspraken over De Limburger, naar aanleiding van publicaties over de burgemeestersbenoeming in Kerkrade, bij te stellen.
De gouverneur benadrukt in een brief, gericht aan de hoofdredactie van De Limburger en aan L1, wel dat de journalist van de krant bewust naar de deur van de raadszaal is gegaan om te kunnen horen wat daar besproken werd.
Lees ook de blog van L1-hoofdredacteur Leo Hauben over de kwestie: 'Kremlin kan puntje zuigen aan brief Commissaris van de Koning'
Opgestapt
De krant onthulde dat de toenmalige zieke burgemeester van Heerlen, Ralf Krewinkel, had gesolliciteerd naar het burgemeesterschap in Kerkrade. Krewinkel werd daarbij tweede, achter de inmiddels voorgedragen Petra Dassen. Krewinkels sollicitatie leidde tot de nodige ophef in de Heerlense politiek, waarna hij besloot op te stappen.
'Riooljournalistiek'
"Ik vind het riooljournalistiek als je weet dat er een vertrouwelijke vergadering plaatsvindt en je in een gemeentehuis bent terwijl je er niet hoort te zijn. Het gemeentehuis is op een bepaald moment ontruimd. De journalist is daar achtergebleven", zo reageerde Bovens op 2 maart. Van de aantijging van riooljournalistiek lijkt Bovens nu spijt te hebben. Bovens zegt nu dat hij bereid is om het beeld dat ontstaan is door bepaalde zinsneden te corrigeren.
Lees ook: 'Verslaggever luisterde raadsvergadering moedwillig af'
Expres
"Nu ik, samen met u (de hoofdredactie van De Limburger, red.) heb kennisgenomen van de camerabeelden, is mijn conclusie dat de verslaggever zich expres richting de deuren van de raadszaal heeft bewogen om de inhoud van de vergadering te kunnen verstaan", zegt Bovens. De gouverneur kan niet zeggen wat de verslaggever gehoord heeft, omdat de camerabeelden geen geluid bevatten.
Al dan niet valse voorwendselen
Bovens, die ook had gezegd dat de bewuste verslaggever 'onder valse voorwendselen' in het gebouw was, noemt dat nu 'een eigen interpretatie van de aan hem vertelde gang van zaken'. De gouverneur zegt dat uit de beelden niet op te maken is of de journalist 'zijn aanwezigheid bewust niet kenbaar heeft gemaakt en dus onder valse voorwendselen in het gebouw aanwezig was'. De bode van de gemeente en de verslaggever hebben elkaar op de camerabeelden niet gekruist.
Lees ook: Politie heeft aangifte Kerkrade tegen krant binnen
Niet gelekt
Uit tests van de gemeente en de provincie is gebleken dat het door de installatie geproduceerde geluid alleen dichtbij de deur, en niet verderop, verstaanbaar was. Bovens stelt bovendien dat helder is dat vanuit de vertrouwenscommissie of de gemeenteraad voorafgaand aan de vergadering niet is gelekt over de lijst met burgemeesterskandidaten.
De Limburger had naar eigen zeggen met een kort geding gedreigd, maar ziet daar nu, gelet op de brief van Bovens, van af.