Ralf Krewinkel wordt per maandag 18 maart ontslagen als burgemeester van Heerlen.
Dat heeft een woordvoerster van minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken vrijdag desgevraagd gezegd.
Uitkering
Het ontslag wordt verleend door de koning, ofwel de Kroon. Na zijn ontslag heeft Krewinkel recht op een uitkering volgens de algemene pensioenwet politieke ambtsdragers (Appa). Die uitkering krijgt hij van de gemeente Heerlen. Het eerste jaar na ontslag ontvangt hij 80 procent van het salaris dat hij had als burgemeester en de jaren daarna 70 procent. Hoeveel jaar hij de uitkering krijgt, hangt af van zijn dienstjaren.
Sollicitatieplicht
Een burgemeester heeft na zijn ontslag de plicht om te blijven solliciteren tot hij weer werk vindt. Die plicht blijft hij houden tot aan zijn pensioen.
Affaire
Krewinkel (44) diende zelf zijn ontslag in naar aanleiding van de burgemeestersaffaire in Kerkrade. Onlangs werd bekend dat hij tijdens zijn ziekteverlof als burgemeester van Heerlen had gesolliciteerd naar dezelfde functie in de kleinere buurgemeente Kerkrade, waar Krewinkel geboren is. Hij eindigde als tweede op de voordracht van de vertrouwenscommissie.
Uitgelekt
Wie er allemaal gesolliciteerd hebben als burgemeester blijft normaal gesproken geheim. Alleen de persoon die als eerste op de voordracht staat, wordt bekendgemaakt. In dit geval was dat Petra Dassen. Maar door een ongelukkig voorval kwam in Kerkrade naar buiten dat Krewinkel op de tweede plaats was geëindigd. Een verslaggever van De Limburger die buiten de raadszaal stond te wachten, kon daar precies horen wat er tijdens de besloten vergadering werd gezegd. Een dag later publiceerde de krant dat.
Lees ook: 'Krewinkel solliciteerde in Kerkrade tijdens ziekte'
Verontwaardiging
De onthulling viel niet goed in Heerlen, aangezien burgemeester Krewinkel al een jaar op ziekteverlof was vanwege de ernstige ziekte van zijn zoontje. Politiek Heerlen was verontwaardigd.
Lees ook: Politiek Heerlen verbijsterd over sollicitatie Krewinkel
Aangifte
Ook buurgemeente Kerkrade had het nodige uit te leggen. Op hoge poten kondigde de gemeente aan aangifte te doen tegen De Limburger en verslaggever Ruben van Erp die de sollicitatie van Krewinkel wereldkundig hadden gemaakt.
Lees ook: Kerkrade doet aangifte tegen krant na lekken naam Krewinkel
'Afluisteren'
Gouverneur Theo Bovens zei in het programma L1mburg Centraal op L1 Televisie dat de verslaggever zich achter een zuil had verstopt toen het gemeentehuis werd ontruimd vanwege de besloten vergadering, en dat hij letterlijk met zijn oor tegen de deur van de raadszaal had staan luisteren wat er binnen werd gezegd. Camerabeelden zouden dat bewijzen. Maar korte tijd later kwam de gouverneur op zijn woorden terug.
Lees ook: Krewinkel-rel: gouverneur komt terug op beschuldigingen
Geen vervolging
Het Openbaar Ministerie (OM) onderzocht wat er in Kerkrade was gebeurd omdat de gemeente aangifte had gedaan. Maar het OM vond geen bewijzen van strafbaar gedrag door de verslaggever. Er komt dan ook geen vervolging.
En nu?
Heerlen moet nu op zoek naar een nieuwe burgemeester. SP-boegbeeld Emile Roemer heeft Krewinkel vervangen tijdens zijn ziekteverlof. Er is veel lof over de manier waarop hij het waarnemend burgemeesterschap heeft ingevuld. Gouverneur Bovens heeft woensdag een gesprek met Roemer gehad om te polsen of hij langer wilde aanblijven als waarnemer en dat wil Roemer wel. Hierna praat Bovens met de fractievoorzitters van de partijen in de Heerlense gemeenteraad.
Procedure
Er moet nu namelijk een procedure worden opgestart voor de benoeming van een nieuwe burgemeester. Die begint met het opstellen van een profielschets. Daarna kan er worden gesolliciteerd en dan kiest de gouverneur een geschikte kandidaat. Het kan dus nog even duren voordat Heerlen een definitieve opvolger heeft voor Ralf Krewinkel.