Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Krewinkel met ingang van maandag burgemeester-af

Geplaatst opvrijdag 15 maart 2019 - 14:50

Ralf Krewinkel wordt per maandag 18 maart ontslagen als burgemeester van Heerlen.

Dat heeft een woordvoerster van minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken vrijdag desgevraagd gezegd.

Uitkering
Het ontslag wordt verleend door de koning, ofwel de Kroon. Na zijn ontslag heeft Krewinkel recht op een uitkering volgens de algemene pensioenwet politieke ambtsdragers (Appa). Die uitkering krijgt hij van de gemeente Heerlen. Het eerste jaar na ontslag ontvangt hij 80 procent van het salaris dat hij had als burgemeester en de jaren daarna 70 procent. Hoeveel jaar hij de uitkering krijgt, hangt af van zijn dienstjaren.

Sollicitatieplicht
Een burgemeester heeft na zijn ontslag de plicht om te blijven solliciteren tot hij weer werk vindt. Die plicht blijft hij houden tot aan zijn pensioen.

Affaire
Krewinkel (44) diende zelf zijn ontslag in naar aanleiding van de burgemeestersaffaire in Kerkrade. Onlangs werd bekend dat hij tijdens zijn ziekteverlof als burgemeester van Heerlen had gesolliciteerd naar dezelfde functie in de kleinere buurgemeente Kerkrade, waar Krewinkel geboren is. Hij eindigde als tweede op de voordracht van de vertrouwenscommissie.

Lees ook: Burgemeester Ralf Krewinkel stapt op in Heerlen

Uitgelekt
Wie er allemaal gesolliciteerd hebben als burgemeester blijft normaal gesproken geheim. Alleen de persoon die als eerste op de voordracht staat, wordt bekendgemaakt. In dit geval was dat Petra Dassen. Maar door een ongelukkig voorval kwam in Kerkrade naar buiten dat Krewinkel op de tweede plaats was geëindigd. Een verslaggever van De Limburger die buiten de raadszaal stond te wachten, kon daar precies horen wat er tijdens de besloten vergadering werd gezegd. Een dag later publiceerde de krant dat.

Lees ook: 'Krewinkel solliciteerde in Kerkrade tijdens ziekte'

Verontwaardiging
De onthulling viel niet goed in Heerlen, aangezien burgemeester Krewinkel al een jaar op ziekteverlof was vanwege de ernstige ziekte van zijn zoontje. Politiek Heerlen was verontwaardigd.

Lees ook: Politiek Heerlen verbijsterd over sollicitatie Krewinkel

Aangifte
Ook buurgemeente Kerkrade had het nodige uit te leggen. Op hoge poten kondigde de gemeente aan aangifte te doen tegen De Limburger en verslaggever Ruben van Erp die de sollicitatie van Krewinkel wereldkundig hadden gemaakt.

Lees ook: Kerkrade doet aangifte tegen krant na lekken naam Krewinkel

'Afluisteren'
Gouverneur Theo Bovens zei in het programma L1mburg Centraal op L1 Televisie dat de verslaggever zich achter een zuil had verstopt toen het gemeentehuis werd ontruimd vanwege de besloten vergadering, en dat hij letterlijk met zijn oor tegen de deur van de raadszaal had staan luisteren wat er binnen werd gezegd. Camerabeelden zouden dat bewijzen. Maar korte tijd later kwam de gouverneur op zijn woorden terug.

Lees ook: Krewinkel-rel: gouverneur komt terug op beschuldigingen

Geen vervolging
Het Openbaar Ministerie (OM) onderzocht wat er in Kerkrade was gebeurd omdat de gemeente aangifte had gedaan. Maar het OM vond geen bewijzen van strafbaar gedrag door de verslaggever. Er komt dan ook geen vervolging.

Lees ook: Journalist niet vervolgd na Krewinkel-affaire

En nu?
Heerlen moet nu op zoek naar een nieuwe burgemeester. SP-boegbeeld Emile Roemer heeft Krewinkel vervangen tijdens zijn ziekteverlof. Er is veel lof over de manier waarop hij het waarnemend burgemeesterschap heeft ingevuld. Gouverneur Bovens heeft woensdag een gesprek met Roemer gehad om te polsen of hij langer wilde aanblijven als waarnemer en dat wil Roemer wel. Hierna praat Bovens met de fractievoorzitters van de partijen in de Heerlense gemeenteraad.

Procedure
Er moet nu namelijk een procedure worden opgestart voor de benoeming van een nieuwe burgemeester. Die begint met het opstellen van een profielschets. Daarna kan er worden gesolliciteerd en dan kiest de gouverneur een geschikte kandidaat. Het kan dus nog even duren voordat Heerlen een definitieve opvolger heeft voor Ralf Krewinkel.

NIEUW: Kwizzele! Test je Limburgse kennis. Maandag t/m donderdag 17:00, 18:00 & 22:00 op L1 TV

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
NIEUW: Kwizzele! Test je Limburgse kennis

Met wie zou jij het beste duo vormen? Samen met je vriendin, buurman, teamgenoot, vader of zus... je kunt je nu samen opgeven voor de leukste Limburgse kwis op tv: Kwizzele! De vragen gaan over alles wat Limburgs is dus denk goed na wie je ideale teamgenoot is.

De leukste Limburgse kwis is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Geef je ook op als kandidaat voor Kwizzele!
Uitgelicht
De verkiezingen volg je bij L1

In aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen zendt L1 TV vijf verschillende debatten uit. Daarbij is nadrukkelijk samenwerking gezocht met maatschappelijke organisaties. De gekozen opzet van de tv-debatten maakt het mogelijk dat zowel zittende politieke partijen als nieuwe partijen kunnen meedoen.

Op de verkiezingsdag woensdag 20 maart maken we een speciale avondvullende uitzending op L1 TV vanaf 21:00 uur, met uitslagen, reacties vanuit het provinciehuis en analyses. Online kun je alles volgen bij 1Limburg.

Meer over de verkiezingen
Vacature promobox
Uitgelicht
Vacature: Redacteur Online 1Limburg, stagiair of freelance (hbo/wo)

Voor de Nieuwsdienst zijn wij op zoek naar ambitieuze nieuwsjagers (stagiair of freelance) die op volle kracht willen meedraaien in de nieuwsproductie voor 1Limburg en het beheer van gekoppelde social media. Je werkt nauw samen met (camjo-)verslaggevers in het veld en je productie dient als basismateriaal voor L1 Radio, het dagelijkse tv-magazine L1mburg Centraal en L1.nl, de promotiewebsite voor de radio- en tv-programma’s van L1.

1Limburg.nl/vacatures
Uitgelicht
Heb jij de app van L1 al?

De app met de meeste Liefde voor Limburg: met de L1-app blijf je helemaal op de hoogte van alle programma's. Kijk live naar L1 TV of luister live op je telefoon naar L1 Radio of het speciale Plat-ewegkanaal. Toch iets gemist? Geen enkel probleem: alles is eenvoudig terug te zien. Super handig!

Download hier de gratis L1-app

Meest gelezen