Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Krapte arbeidsmarkt neemt toe: Tijd voor de robot?

Geplaatst opzondag 2 december 2018 - 11:55

In de auto-industrie, de logistiek en de metaalsector is de robot niet meer weg te denken. En ook in de agrarische sector neemt het aantal fors toe. Maar is deze ontwikkeling noodzakelijk om het personeelstekort op te lossen. Of is het een bedreiging voor de werkgelegenheid in de toekomst?

Vestigingsmanager Sebastiaan Bolt van DHL in Beringe wijst supertrots naar de nieuwste aanwinst. Een robot die pallets met producten af stapelt. "We werken al langer met robots", stelt Bolt. "Maar deze is bijzonder omdat hij ogen heeft en dozen van alle maten kan herkennen." De nieuwe robot scant de dozen op de pallet. Daardoor kan hij meer dan de 'oude' robots die alleen maar dezelfde dozen kunnen oppakken.

Nieuwe stap
Het is weer een nieuwe stap in de ontwikkeling van de robot. Ook in andere sectoren ontwikkelen de robots zich razendsnel. De metselrobot in de bouw, de lasrobot in de metaalsector en de eierraap robot in de pluimveesector. En de ontwikkeling zal volgens ontwikkelaar Michael Vermeer van Robomotive in Roermond nog verder gaan. "Nu worden bestellingen nog door medewerkers bij elkaar verzameld. Dat ‘picken’ van orders wordt in de toekomst ook door robots gedaan. Daar werken we nu aan", aldus Vermeer. "In een nog verdere toekomst zal die robot communiceren met een zelfrijdende heftruck die een seintje krijgt als de producten verplaatst kunnen worden."

Tekort
De robot is volgens DHL een manier om een deel van het personeelstekort op te lossen. "De nieuwe robot doet het werk 3 tot 4 keer zo snel als een medewerker. Daar waren nu dagelijks 4 mensen mee bezig. Die kunnen we nu op andere plekken laten werken." En dat is van belang. Want medewerkers vinden is op dit moment lastig. Alleen al in Limburg zijn er duizenden vacatures in de logistiek. En dat geldt ook voor sectoren als de bouw en zorg.

Karretjes
In
Beringe blijft het dan ook niet bij de nieuwe robot. Een andere robot rijdt al een tijdje door het magazijn en brengt lege karretjes van de ene plek naar de andere. "Daardoor hoeven we niet iemand de hele tijd met lege karretjes op en neer te laten lopen", stelt Bolt. "Mensen die dat vroeger deden, kunnen we nu andere taken laten uitvoeren. Taken die leuker zijn, want niemand had zin om de hele dag met karretjes van de ene kant van het magazijn naar het andere te lopen." Het bedrijf kijkt nu of het ook andere taken door de kleine transportrobot kan laten overnemen.

Krap
De robots zijn volgens het bedrijf daarom noodzakelijk. Om efficiënter om de concurrentie voor te blijven. Maar ook door de krapte op de arbeidsmarkt. "Omdat in de omgeving van Venlo veel werkgelegenheid is, maar weinig aanbod van mensen."

Vergrijzing
Maar wat gebeurt er als er economische tegenwind komt. Als de vraag weer kleiner wordt? Als er minder pakjes worden besteld of een opdrachtgever vertrekt? Een medewerker kun je naar huis sturen, een robot niet. "Maar zover zal het niet komen", zegt Bolt. "We hebben immers al een tekort aan medewerkers en we hebben te maken met vergrijzing."

Uitzendbranche
Daarnaast wordt het ook steeds lastiger om buitenlandse werknemers te vinden. Bij DHL in Beringe werken zo'n 800 mensen. Een derde daarvan komt maar uit de regio. De rest uit zo'n 25 landen wereldwijd. Uitzendbureau OTTO luidde onlangs nog de noodklok, omdat het bedrijf steeds moeilijker Europese uitzendkrachten kan vinden. Daarom kijkt het bedrijf al naar mensen in Azië.

UWV
Volgens het UWV is het vooral belangrijk om mensen vast te houden. "En dat kun je doen door ze te boeien. Door ze op te leiden. Ook moeten er doorgroeimogelijkheden zijn", zegt Gerald Ahn van de uitkeringsinstantie. "Of een goede sfeer op de werkvloer, maar werken in een hightech omgeving kan ook boeien."

Dat erkent ook Bolt. Zijn bedrijf moet wedijveren met andere bedrijven om mensen binnen te krijgen. En dan speelt ook innovatie een belangrijke rol. Want dan wordt het werk interessanter en afwisselender. "Natuurlijk heb je altijd mensen die van baan naar baan gaan", zegt Bolt. "Maar wij zien ook veel mensen die plezier hebben aan de vernieuwingen zoals robots. Die blijven bij ons."

Gevolgen
Volgens robotontwikkelaar Michael Vermeer van Robomotive zal de komst van de robot wel gevolgen hebben voor de arbeidsmarkt. Maar dat hoeft volgens hem niet negatief te zijn. "Toen de pc werd geïntroduceerd, dachten we ook dat dat het einde van de secretaresse was. Maar wat blijkt nu. Die secretaresses moeten met een pc kunnen werken", verklaart Vermeer. "Straks moeten mensen gewoon met robots om kunnen gaan.” Daarnaast creëren robots volgens hem ook nieuwe banen. "Want die hebben ook onderhoud nodig. En ze moeten geprogrammeerd worden. En dat programmeren wordt ook veel makkelijker."

Toekomst
Volgens het UWV is het belangrijk dat mensen zich voorbereiden op beroepen van de toekomst. "Een deel van de mensen zullen inderdaad hun baan kwijtraken. Maar er komen ook weer nieuwe banen", zegt Gerald Ahn. "Daarom moeten medewerkers zich blijven ontwikkelen."

Kom in actie en steun 'L1 Samen voor de Voedselbank'.
Doneer online een voedselpakket.

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Schrijf je in voor de voorronden van het LK Latje Trap 2019

De inschrijvingsperiode voor deelnemers van de tweede editie van het LK Latje Trap is geopend. Met het evenement wil L1, in samenwerking met Moonen Movies, vanuit haar maatschappelijke functie als publieke omroep meer aandacht vestigen op het amateurvoetbal in de provincie. Het kampioenschap bestaat uit een vijftal voorronden bij jou in de buurt en één finaleronde. De finaleronde wordt bij de start van het nieuwe voetbalseizoen afgewerkt op een finalewaardige locatie, namelijk in het stadion van één van de Limburgse profclubs.

Schrijf je hier in voor de voorronden
Uitgelicht
NIEUW: Kwizzele! Test je Limburgse kennis

Met wie zou jij het beste duo vormen? Samen met je vriendin, buurman, teamgenoot, vader of zus... je kunt je nu samen opgeven voor de leukste Limburgse kwis op tv: Kwizzele! De vragen gaan over alles wat Limburgs is dus denk goed na wie je ideale teamgenoot is.

De leukste Limburgse kwis is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Geef je ook op als kandidaat voor Kwizzele!
Vacature promobox
Uitgelicht
Vacature: Redacteur Online 1Limburg, stagiair of freelance (hbo/wo)

Voor de Nieuwsdienst zijn wij op zoek naar ambitieuze nieuwsjagers (stagiair of freelance) die op volle kracht willen meedraaien in de nieuwsproductie voor 1Limburg en het beheer van gekoppelde social media. Je werkt nauw samen met (camjo-)verslaggevers in het veld en je productie dient als basismateriaal voor L1 Radio, het dagelijkse tv-magazine L1mburg Centraal en L1.nl, de promotiewebsite voor de radio- en tv-programma’s van L1.

1Limburg.nl/vacatures
Uitgelicht
Heb jij de app van L1 al?

De app met de meeste Liefde voor Limburg: met de L1-app blijf je helemaal op de hoogte van alle programma's. Kijk live naar L1 TV of luister live op je telefoon naar L1 Radio of het speciale Plat-ewegkanaal. Toch iets gemist? Geen enkel probleem: alles is eenvoudig terug te zien. Super handig!

Download hier de gratis L1-app

Meest gelezen