Overslaan en naar de inhoud gaan

Krappe arbeidsmarkt: 'Loon stijgt, pilsje wordt duurder'

Geplaatst opdinsdag 17 augustus 2021 - 11:16

De spanning op de arbeidsmarkt is goed nieuws voor werkzoekenden: mensen kunnen kiezen tussen vacatures en de lonen stijgen. "Maar dat zal op termijn ook betekenen dat het pilsje dat we drinken op het terras duurder wordt."

Dat zegt Gerald Ahn van het UWV in de Nieuwsshow op L1 Radio.

Hoger loon
"Het zal de komende maanden en zelfs jaren moeilijk blijven om de vacatures in te vullen", zegt Ahn. "Werkgevers gaan concurreren met de arbeidsvoorwaarden en met het loon. Als de salarissen stijgen, zal dat uiteindelijk in de producten die wij kopen tevoorschijn komen.

"Voor de werkzoekenden is de spanning op de arbeidsmarkt goed nieuws", zegt het UWV. "De sector ict spant de kroon. Een werkzoekende kan hier meteen kiezen uit vijf vacatures. Ook in het openbaar bestuur, zoals politie en brandweer zijn er veel mensen nodig, onder meer door de vergrijzing."

De spanning op de arbeidsmarkt is volgens het UWV ook terug te zien in het aantal uitkeringen. "Veel mensen vinden nu een baan", zegt Ahn. "Het aantal ww-uitkeringen is daardoor op weg naar het laatste punt van de afgelopen tien jaar."

Lees ook: Spanning op de arbeidsmarkt: meer vacatures dan werklozen

Horeca
Voor veel werkgevers blijft het voorlopig bijzonder moeilijk om alle vacatures ingevuld te krijgen. De horeca springt er volgens Gerald Ahn uit op het gebied van tekorten. "Alle werkgevers komen uit de startblokken en bieden hier tegelijkertijd hun vacatures aan. Er is nu heel duidelijk licht aan het einde van de tunnel na de coronacrisis en het aantal vacatures is nu op weg naar een recordhoogte."

Lees ook: Personeelstekort horeca: 'Sta nu zelf in de keuken'

Voorlichten
Het is volgens het UWV niet mogelijk om alle vacatures binnen een half jaar in te vullen. De krapte gaat nog een tijd duren en het UWV past de werkwijze aan om sectoren met grote tekorten toch aan personeel te helpen. "We moeten mensen voorlichten over specifieke sectoren", zegt Ahn. "De logistiek, bijvoorbeeld, heeft een minder goed imago. Vooral jongeren denken dat ze daar de hele dag met dozen moeten sjouwen. We nemen de mensen dan mee naar die bedrijven en laten hen daar zien dat de arbeidsomstandigheden daar heel anders zijn dan twintig, dertig jaar geleden."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen