Overslaan en naar de inhoud gaan

KOZP: 'Tevreden over acties in Limburg, nu dialoog'

Geplaatst opzondag 22 november 2020 - 9:00

De organisatoren van de Kick Out Zwarte Piet-demonstratie zaterdag in Venlo zijn tevreden over het verloop van de actie. Ze willen zich nu richten op dialoog over de aanpak van racisme.

Dat zegt woordvoerder Aytmara Hersisia van de Limburgse afdeling van Kick Out Zwarte Piet (KOZP).

Juist in Limburg nodig
"We hebben mensen van kleur een stem kunnen geven om zichzelf te laten horen in Limburg", zegt Hersisia. "Juist in Limburg is het nodig dat het zwijgen rondom racisme doorbroken wordt." De demonstratie in Venlo verliep rustiger dan de actie in Maastricht vorige week. Toch werden ook in Venlo vier mensen aangehouden. Volgens de politie zijn de arrestanten geen actievoerders van KOZP, maar omstanders die naar de demonstratie kwamen kijken. De arrestaties vonden plaats toen de demonstratie was afgelopen. Twee mensen zijn aangehouden voor mishandeling, een voor belediging en een voor openlijke geweldpleging. Ongeveer tweehonderd actievoerders van KOZP verzamelden zich zaterdagmiddag in Venlo. Enkele honderden tegendemonstranten waren ook op de actie afgekomen. De politie was massaal op de been om de twee groepen van elkaar gescheiden te houden.

Lees ook: Actie KOZP Venlo beëindigd: meerdere aanhoudingen

De actievoerders van Kick Out Zwarte Piet zeggen dat ze weinig last hebben gehad van de honderden tegendemonstranten. "Het gaat ze niet om een kinderfeest", zegt Aytmara Hersisia."Het gaat ze erom, dat ze willen laten zien wie in dit land meer recht van spreken heeft. En juist dat is polariserend. Onze bedoeling is dat iedereen zich uitspreekt tegen racisme, ongeacht kleur. Die boodschap hebben we kunnen uitdragen."

Nu tijd voor dialoog
De komende tijd zijn er nog een paar kleine acties gepland in verschillende Limburgse plaatsen, zegt de woordvoerder van Kick Out Zwarte Piet. De organisatie wil zich nu meer gaan richten op de dialoog. "Dit was het begin", zegt Hersisia. "Het begon met een demonstratie tegen Zwarte Piet, de volgende stap is wat ons betreft de dialoog aangaan over het terugdringen van institutioneel racisme dat ook in Limburg een groot probleem is." KOZP zegt al in verschillende steden in gesprek te zijn met de intochtcommissie en gemeenteraad. "In Heerlen heeft dit geleid tot het afschaffen van Zwarte Piet bij de intocht. Op dit moment zijn wij nog in gesprek met raadsleden in Heerlen zodat ook de gemeente stopt met het subsidiëren en faciliteren van racisme in een kinderfeest. In de andere steden willen wij dezelfde weg bewandelen."

Geen demonstratie in Eindhoven
Kick Out Zwarte Piet blaast de demonstratie af die de actiegroep zondagmiddag in Eindhoven zou houden. Dit omdat de extreem-rechtse groepering Pegida vlak naast KOZP mag demonstreren op het Stadhuisplein. Dat maakte KOZP zaterdagavond bekend. De organisatie voelt zich naar eigen zeggen door gemeente en politie beperkt in de demonstratievrijheid.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

De eerste aflevering van Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden is zaterdag 28 november om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen