Overslaan en naar de inhoud gaan

Koudste april in 35 jaar, met volop sneeuw en nachtvorst

Geplaatst opzaterdag 1 mei 2021 - 9:26

April 2021 gaat de geschiedenisboeken in als de koudste aprilmaand sinds 1986. Met een gemiddelde temperatuur van 6,8 graden was de maand ruim 3 graden kouder dan normaal.

Ook kende de aprilmaand veel vorstdagen, meldt Meteo Limburg. Negen nachten met vorst werden er geteld op het KNMI-weerstation op de luchthaven bij Beek.

Kouder dan maart
De temperatuur lag niet alleen flink onder het gemiddelde, het was in april zelfs net iets kouder dan in maart. Het maandgemiddelde (over dag en nacht gemeten) was in maart namelijk 6,9 graden.

Dat lukte april in de afgelopen 75 jaar slechts acht keer. Voor het laatst was het in 2017 in april kouder dan in maart. Toen kwam dat nog door een recordzachte maartmaand.

Lees ook: Koudste april in 20 jaar, zelfs maart was warmer

Veel nachtvorst
Op het KNMI-weerstation op de luchthaven bij Beek werden in april van dit jaar negen nachten met vorst gemeten. Alleen in 1968 kende april nog iets meer vorst; toen werd er op tien nachten vorst gemeten.

Onofficieel lag het aantal nachten met vorst de afgelopen maand waarschijnlijk een stuk hoger. In de meeste Zuid-Limburgse dalen werd in zo'n veertien à vijftien nachten vorst gemeten.

Bekijk hier de weersvooruitzichten voor Limburg

Van zomers warm naar sneeuw
In een week tijd zakte de temperatuur begin april van zomers warm naar winterse sneeuw. Op de laatste dag van maart gaf de thermometer op het weerstation in Arcen nog 26,1 graden aan, terwijl Zuid-Limburg vijf dagen later bedekt werd door een laag sneeuw. De wedstrijd tussen Roda JC en Almere City werd toen nog gestaakt vanwege een flinke sneeuwbui.

In de ochtend van 7 april lag er in Vaals circa tien centimeter sneeuw. Dit was het dikste sneeuwdek voor april in zeventig jaar.

Sneeuw Vaals 7 april 2021
Foto's: L1 (Carlijn Kösters)
Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen