Overslaan en naar de inhoud gaan

Koudegolf in Limburg: hoe overleef je de vrieskou?

Geplaatst opmaandag 8 februari 2021 - 13:03

De temperatuur is gedaald tot onder het vriespunt. We zijn het bijna niet meer gewend. Ook de komende dagen kunnen we ons opmaken voor barre vrieskou. Met deze tips voor huis, tuin en auto overleef je het winterweer.

Volgens Meteo Limburg blijft het de komende dagen koud. Waar moet je op letten om te voorkomen dat het winterweer vervelende gevolgen heeft?

Auto winterklaar
We beginnen bij de auto. Hoewel Rijkswaterstaat zondag en maandagochtend het advies heeft gegeven om vooral niet de weg op te gaan, is het soms onvermijdelijk. Omdat de omstandigheden voor je auto in de winter aanzienlijk zwaarder zijn door lage temperaturen, gladheid en pekel heeft de Wegenwacht wat tips om wagen winterklaar te maken.

Grip
De meest voor de hand liggende tip is misschien wel dat je de auto moet voorzien van winterbanden. "Daarnaast is het handig om een setje winterspullen samen te stellen met ruitontdooier, slotontdooier en ijskrabbers", legt de Wegenwacht uit. "Om wegrijden uit diepe sneeuw makkelijker te maken gebruik je een paar matten of een wegrijhulp, een schep en een veger." Om te voorkomen dat je 's ochtends met koude handen je ramen schoon moet krabben, kun je er een speciale deken op leggen.

Toch zorgt de accu bij deze lage temperaturen voor de meeste problemen. "De zelfontlading van de accu gaat namelijk sneller bij koude temperaturen. Zorg dat je niet alleen korte ritjes maakt, want de dynamo kan dan de accu niet voldoende bijladen", zegt de Wegenwacht.

Vastgevroren handrem
Tenslotte nog een tip die ook redelijk voor de hand ligt. Toch komt het jaarlijks voor dat mensen niet weg kunnen rijden omdat de handrem vast zit gevroren. "Gebruik hem in de winter daarom liever niet. Laat de auto in P of in zijn eerste versnelling staan", zeg de Wegenwacht. "Sommige auto’s hebben een elektronische handrem. Omdat zulke systemen niet met kabels maar op stroom werken, zou vorst geen problemen mogen opleveren."

Zout
De tuin heeft het ook zwaar te verduren in deze wintertijd. Volgens Harrie Vaessen van hoveniersbedrijf Herman Vaessen BV is het bijvoorbeeld verstandig om niet te veel zout te gebruiken. "Beperk je met het strooien van zout echt alleen tot de plekken waar je de gladheid wil voorkomen" , zegt hij. "Zout is namelijk heel slecht voor de planten en beschadigt ze. Toch kun je er ook een voordeel uit halen. Op plekken waar je gestrooid hebt, zal in het voorjaar geen onkruid groeien."

Planten
Verder ziet Vaessen dat veel mensen hun tuinpad schoonvegen en alle sneeuw dan op een hoop richting een haag vegen. "Dat is ook niet handig. Een sneeuwlaag zorgt al voor isolatie. Als je het dan op een hoop veegt, is dat heel slecht voor hagen als buxus en laurier. Deze hagen zijn de laatste jaren sowieso al geen vrieskou meer gewend", zegt hij. "De gewone planten kunnen tegen vrieskou, maar exotische planten kun je in deze tijd beter inpakken met noppenfolie of vliesdoek."

Sneeuwpoppen
Daarnaast is het volgens Vaessen in deze tijd niet goed om over het gras te lopen. Kunnen kinderen dan nog wel sneeuwpoppen maken? "Het worden wel bruine plekken op het gazon, maar gras herstelt gelukkig snel. In het voorjaar is dat gewoon weer groen."

Gescheurde leidingen
Thuis kunnen waterleidingen, watermeters en buitenkranen voor problemen zorgen. Tocht in combinatie met vorst kan een enorme boosdoener zijn. "Ervaring uit het verleden leert dat met name watermeters in onverwarmde kelders waar ook nog een raampje open staat en buitenkranen gevaar lopen", zegt Edwin Hendriks van WML. "Het eerste merk je vrij snel doordat er geen water meer uit de kraan komt, het tweede manifesteert zich pas als de dooi inzet. Dan spuit het water uit de leiding bij de buitenkraan. Water dat bevriest zet uit, en dat kan de leiding beschadigen."

Volgens Hendriks kan schade aan de watermeter worden voorkomen door deze in te pakken of te isoleren. "Of door het kelderraam te sluiten", zegt hij. Volgens de woordvoerder van WML hebben we de laatste jaren niet meer zo'n strenge vorstperiode gehad. "Bij extreem winterweer is het wel druk voor ons. Zo zijn er wel eens jaren geweest dat we 400 meldingen hebben gehad. Dat zou nu, ook vanwege de coronamaatregelen, extra moeilijk zijn", zegt hij. Daarom verwijst hij ook door naar de tips op de website van WML.

Volle afvalbakken
Vanwege het extreme winterweer wordt er in een aantal gemeenten voorlopig geen afval opgehaald. De Zuid-Limburgse afvalverwerking RD4 doet nog een duit in het zakje wat betreft tips. Door de vorst kan afval namelijk vastvriezen in de container. Het afvalinzamelingsbedrijf adviseert mensen dan ook om de container uit de wind te plaatsen, bijvoorbeeld in een schuurtje of een garage. Verder is het handig om kranten op de bodem van de gft-container te legen en nat afval eerst uit te laten lekken. Verder moet je in tijden van vorst zo weinig mogelijk blad- en tuinafval in de container gooien en het vooral niet te hard aanstampen.

Lees ook: Geen afvalinzameling vanwege extreem winterweer

Koudegolf
Volgens Meteo blijft het de komende week koud. Volgens Thijs Zeelen kunnen we ons mogelijk zelfs opmaken voor een koudegolf. Dat is een aaneengesloten periode van minstens vijf ijsdagen (maximumtemperatuur lager dan 0 graden), waarvan op minimaal drie dagen de minimumtemperatuur -10 graden en lager is. De laatste koudegolf dateert uit 2012.

Lees hier het uitgebreide weerbericht.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Doe mee aan de Henk Bakt Bakwedstrijd

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Het gebak wordt tijdens de radio-uitzending van Plat-eweg live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt! Opgeven kan t/m 5 oktober 2021.

Meld je hier aan
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen