Overslaan en naar de inhoud gaan

Kou zorgt voor dure asperges

Geplaatst opdonderdag 29 april 2021 - 22:15

De prijs van asperges is dit jaar fors hoger dan vorig jaar rond deze tijd. De telers krijgen op de veiling bijna het dubbele voor een kilo asperges ten opzichte van vorig jaar.

Werd er vorig jaar nog 4,50 euro voor een kilo betaald, dit jaar is dat bijna het dubbele en schommelt de prijs rond de zeven euro.

Perfect seizoen
Volgens directeur John Willems van veiling ZON fruit & vegetables in Venlo is het een kwestie van vraag en aanbod. "Dit jaar is qua weer een perfect seizoen geweest. Er is vrij vroeg gestart en er zijn tot nu toe geen productiepieken en -dalen geweest", legt hij uit "Dat heeft met het weer te maken."

Hoge prijs
Vorig jaar was net het begin van de coronacrisis en de aspergemarkt moest zichzelf daardoor helemaal opnieuw vormen, geeft Willems aan. "Alle horeca viel weg en mensen zijn thuis luxer gaan eten. Daardoor is er vraag naar asperges. Onze Duitse buren hebben de asperges wel, maar hebben problemen om personeel te vinden om ze te oogsten. Dus de vraag is groot en het aanbod beperkt, dat bepaalt ook de hoge prijs."

Video L1

IJs op de ruiten
Volgens aspergeteler Lauran Geurts uit Oirlo heeft met name het weer ervoor gezorgd dat het aanbod van de asperges op dit moment aan de lage kant is. "De hele maand april was er 's ochtends ijs op de ruiten van de auto en dan groeit de asperge niet zoals gewoonlijk. Dus minder aanbod en ze groeien minder snel. Wat dit jaar heel opvallend is, is dat de goede kwaliteit goed betaald wordt , maar de mindere kwaliteit ook. Dat betekent dus dat er minder asperges op de markt zijn."

Weer en asperges
Het weer is niet alleen bepalend voor het aanbod van de asperges maar heeft ook invloed op de consumptie van de consument. "Bij warm weer passen asperges. Dat was vorig jaar zo. Als mensen met handschoenen in de auto moeten stappen, dan kopen ze geen asperges. Het heeft met elkaar te maken; weer en sentiment", sluit aspergeteler Geurts af.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen