Overslaan en naar de inhoud gaan

Kou zorgt voor dure asperges

Geplaatst opdonderdag 29 april 2021 - 22:15

De prijs van asperges is dit jaar fors hoger dan vorig jaar rond deze tijd. De telers krijgen op de veiling bijna het dubbele voor een kilo asperges ten opzichte van vorig jaar.

Werd er vorig jaar nog 4,50 euro voor een kilo betaald, dit jaar is dat bijna het dubbele en schommelt de prijs rond de zeven euro.

Perfect seizoen
Volgens directeur John Willems van veiling ZON fruit & vegetables in Venlo is het een kwestie van vraag en aanbod. "Dit jaar is qua weer een perfect seizoen geweest. Er is vrij vroeg gestart en er zijn tot nu toe geen productiepieken en -dalen geweest", legt hij uit "Dat heeft met het weer te maken."

Hoge prijs
Vorig jaar was net het begin van de coronacrisis en de aspergemarkt moest zichzelf daardoor helemaal opnieuw vormen, geeft Willems aan. "Alle horeca viel weg en mensen zijn thuis luxer gaan eten. Daardoor is er vraag naar asperges. Onze Duitse buren hebben de asperges wel, maar hebben problemen om personeel te vinden om ze te oogsten. Dus de vraag is groot en het aanbod beperkt, dat bepaalt ook de hoge prijs."

Video L1

IJs op de ruiten
Volgens aspergeteler Lauran Geurts uit Oirlo heeft met name het weer ervoor gezorgd dat het aanbod van de asperges op dit moment aan de lage kant is. "De hele maand april was er 's ochtends ijs op de ruiten van de auto en dan groeit de asperge niet zoals gewoonlijk. Dus minder aanbod en ze groeien minder snel. Wat dit jaar heel opvallend is, is dat de goede kwaliteit goed betaald wordt , maar de mindere kwaliteit ook. Dat betekent dus dat er minder asperges op de markt zijn."

Weer en asperges
Het weer is niet alleen bepalend voor het aanbod van de asperges maar heeft ook invloed op de consumptie van de consument. "Bij warm weer passen asperges. Dat was vorig jaar zo. Als mensen met handschoenen in de auto moeten stappen, dan kopen ze geen asperges. Het heeft met elkaar te maken; weer en sentiment", sluit aspergeteler Geurts af.

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen