Overslaan en naar de inhoud gaan

Kosten Maaslijn lopen nog verder op, vertraging dreigt

Geplaatst opwoensdag 7 april 2021 - 22:35

De elektrificatie en gedeeltelijke verdubbeling van de Maaslijn tussen Roermond en Nijmegen kost 79 miljoen meer dan eerder geraamd. Inclusief BTW zelfs 96 miljoen meer.

Het prijskaartje van de modernisering van de spoorlijn komt daarmee op 291 miljoen euro.

Dat schrijft demissionair staatssecretaris Stientje van Veldhoven (D66) aan de Tweede Kamer.

Extra tekort
Tegelijk stelt zij de PvdA-motie niet uit te voeren die de Tweede Kamer begin februari aannam. Daarin wordt gesteld dat het Rijk voor het extra tekort moet opdraaien en niet de provincie Limburg. Zij wil juist dat ook de provincie meebetaalt.

Ook sluit de staatssecretaris vertraging of versobering van het project niet uit. Ook dat is in strijd met de met grote meerderheid aangenomen motie.

Te laag ingeschat
Volgens de huidige planning moet de elektrificatie van de Maaslijn uiterlijk eind december 2024 klaar zijn. Begin december werd al bekend dat de grondige renovatie tientallen miljoenen euro's duurder zou worden. Dat kwam omdat spoorbeheerder ProRail heel wat kosten te laag had ingeschat. Nu is dat precies berekend.

Toets
Staatssecretaris Van Veldhoven meldt aan de Tweede Kamer dat zij ook nog een onafhankelijke toets te laten doen over de oorzaken van de forse overschrijding van de kosten. Daarna wil zij met de provincie Limburg in gesprek. Pas als er een akkoord is, wil zij dat het ontwerp-plan in procedure wordt gebracht dat de elektrificatie formeel moet regelen.

ProRail
Zo'n twee jaar geleden sloten Rijk en provincie een akkoord om een eerder tekort op te vangen. Afgesproken werd dat beide partijen een eventueel nieuw tekort zouden delen. Dus ieder de helft. Maar omdat de oorzaak bij verkeerde berekeningen van ProRail - lijkt te liggen, vindt de provincie dat het Rijk ervoor moet opdraaien. ProRail valt rechtstreeks onder het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Provincies
Net als een meerderheid van de Tweede Kamer wijst de provincie erop dat de provincies Limburg, Noord-Brabant en Gelderland samen al 153 miljoen op tafel hebben gelegd, op een toen nog budget van 212 miljoen. Limburg alleen droeg al 99,9 miljoen bij.

Gesprek
Gedeputeerde Carla Brugman wil zo snel mogelijk in gesprek met de staatssecretaris. Zij noemt de koers die Van Veldhoven kiest niet aansluiten bij de lijn van de Tweede Kamer en van het Limburgs Parlement.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Amstel Gold Race Weekend bij L1

Zaterdag 17 april en zondag 18 april is het genieten geblazen voor alle wielerliefhebbers.

De Amstel Gold Race gaat door! En het gaat een heel bijzondere editie worden. Zonder publiek. Reden genoeg om je thuis voor de buis een weekend lang te verwennen vol prachtige beelden rond de wielerklassieker!

Bekijk hier de complete programmagids
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het populaire dagelijkse L1-programma "Limburg in Beweging" is er van maandag tot en met vrijdag om 10:00 op L1 TV. De serie is erop gericht om te voorkomen dat de conditie van Limburgers sterk achteruit gaat nu ze vanwege de coronacrisis veel binnen moeten zitten. De oefeningen zijn zowel geschikt voor ouderen als ‘oudere jongeren’.

Alles over Limburg in Beweging

Meest gelezen