Overslaan en naar de inhoud gaan

Kosten bestrijding wasbeer ruim 91.000 euro

Geplaatst opwoensdag 22 april 2020 - 14:34

Het bestrijden van de wasbeer in Limburg heeft tot nu toe ruim 91.000 euro gekost. Het meeste geld is gegaan naar het vangen van de wasbeer.

Dat blijkt uit het antwoord van het provinciebestuur op schriftelijke vragen van statenlid Nico Vincken van Forum voor Democratie.

22 wasberen
In totaal zijn van oktober 2019 tot en met maart dit jaar 22 wasberen gevangen. Ze zijn opgevangen door Stichting AAP in Almere. Die krijgt daarvoor een vaste prijs van 645 euro. Daarin is opgenomen de verzorgingskosten, de plaatsing in quarantaine, eventuele medische behandeling, sterilisatie en het herplaatsen van wasberen. Zo zijn in december 2019 de eerste twee wasberen gehuisvest in Kasteelpark Born.

Vergoeding
Ook ontvangt AAP een vast bedrag van een kleine 236 euro voor het ophalen en naar Almere brengen van één of meerdere wasberen per keer. "Aan Stichting AAP is voor opvang en vervoer een bedrag van 18.671,00 euro exclusief BTW betaald", zo meldt het provinciebestuur.

Lees ook: Wasbeer laat zich niet vangen in Maastricht

Wildcamera's
Het vangen van de wasberen gebeurt onder coördinatie van Zoogdiervereniging. Die hebben daarvoor een meldpunt opgezet en gezorgd voor communicatie, met wildcamera’s wasberen gemonitord en dieren gevangen met kastvallen. "Hiervoor is een bedrag van 72.719,00 euro betaald, inclusief aanschaf en huur van benodigd materiaal", schrijft het provinciebestuur.

Moederwasberen
Het vangen van de wasberen onder verantwoordelijkheid van de Zoogdiervereniging begint weer in september en loopt tot en met maart 2021. In de tussentijd wordt er geen actie ondernomen omdat in die periode het risico bestaat dat moederwasberen gescheiden worden van de van hun afhankelijke jongen.

Spoelworm
Het bedrag van ruim 91.000 euro voor het vangen van wasberen blijft overigens binnen het budget dat daarvoor is uitgetrokken. De wasberen horen van oorsprong niet thuis in Limburg en moeten daarom volgens Europese regels worden aangepakt, aldus het provinciebestuur. Dat wil zeggen dat ze permanent uit de natuur verwijderd moeten worden. Ook veroorzaken ze veel overlast en kunnen ze mensen ziek maken via een spoelworm.

Volgens eerdere schattingen telt Limburg 50 tot 100 wasberen. Daarvan zijn er dus 22 gevangen.

Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Stuur je filmpje via Whatsapp naar 06 44 76 71 57

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen