Overslaan en naar de inhoud gaan

Kosten bestrijding wasbeer ruim 91.000 euro

Geplaatst opwoensdag 22 april 2020 - 14:34

Het bestrijden van de wasbeer in Limburg heeft tot nu toe ruim 91.000 euro gekost. Het meeste geld is gegaan naar het vangen van de wasbeer.

Dat blijkt uit het antwoord van het provinciebestuur op schriftelijke vragen van statenlid Nico Vincken van Forum voor Democratie.

22 wasberen
In totaal zijn van oktober 2019 tot en met maart dit jaar 22 wasberen gevangen. Ze zijn opgevangen door Stichting AAP in Almere. Die krijgt daarvoor een vaste prijs van 645 euro. Daarin is opgenomen de verzorgingskosten, de plaatsing in quarantaine, eventuele medische behandeling, sterilisatie en het herplaatsen van wasberen. Zo zijn in december 2019 de eerste twee wasberen gehuisvest in Kasteelpark Born.

Vergoeding
Ook ontvangt AAP een vast bedrag van een kleine 236 euro voor het ophalen en naar Almere brengen van één of meerdere wasberen per keer. "Aan Stichting AAP is voor opvang en vervoer een bedrag van 18.671,00 euro exclusief BTW betaald", zo meldt het provinciebestuur.

Lees ook: Wasbeer laat zich niet vangen in Maastricht

Wildcamera's
Het vangen van de wasberen gebeurt onder coördinatie van Zoogdiervereniging. Die hebben daarvoor een meldpunt opgezet en gezorgd voor communicatie, met wildcamera’s wasberen gemonitord en dieren gevangen met kastvallen. "Hiervoor is een bedrag van 72.719,00 euro betaald, inclusief aanschaf en huur van benodigd materiaal", schrijft het provinciebestuur.

Moederwasberen
Het vangen van de wasberen onder verantwoordelijkheid van de Zoogdiervereniging begint weer in september en loopt tot en met maart 2021. In de tussentijd wordt er geen actie ondernomen omdat in die periode het risico bestaat dat moederwasberen gescheiden worden van de van hun afhankelijke jongen.

Spoelworm
Het bedrag van ruim 91.000 euro voor het vangen van wasberen blijft overigens binnen het budget dat daarvoor is uitgetrokken. De wasberen horen van oorsprong niet thuis in Limburg en moeten daarom volgens Europese regels worden aangepakt, aldus het provinciebestuur. Dat wil zeggen dat ze permanent uit de natuur verwijderd moeten worden. Ook veroorzaken ze veel overlast en kunnen ze mensen ziek maken via een spoelworm.

Volgens eerdere schattingen telt Limburg 50 tot 100 wasberen. Daarvan zijn er dus 22 gevangen.

Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Stuur je filmpje via Whatsapp naar 06 44 76 71 57

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Speel mee met de Limburgse muziekquiz vanuit je eigen woonkamer!

De L1mbo Top 100 van komende Hemelvaartsdag heeft een zilveren randje. Het is namelijk de 25ste keer dat de lijst samengesteld wordt. “Dit zilveren jubileum laten we niet zomaar voorbijgaan”, zo vertelt programmamaker Henk Hover. “Er komt op L1 TV een L1mbo Top 100 kwis én een muziekprogramma vol weetjes en achtergronden rond het fenomeen L1mbo Top 100.”

Op zaterdag 8 mei presenteren Ruud Kleinen en Rian Moonen de L1mbo Top 100 ThoesQuiz, waaraan honderden Limburgers vanuit thuis kunnen deelnemen!

Wie wordt de Limburgse muziekkenner van het jaar? We spelen de meest uiteenlopende muziekvragen. En je kunt thuis meespelen vanaf je eigen bank.

Speel zaterdag 8 mei mee!
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie
Uitgelicht
Wat is je favoriete Limburgse liedje aller tijden?

Op donderdag 13 mei hoor je vanaf 9:00 uur ’s ochtends weer een elf uur durende radio-uitzending met daarin de 100 beste liedjes van Limburgse bodem volgens de kijkers en luisteraars van de Limburgse regionale omroep.

Wie volgt Lex Uiting op?

Doe mee! Stem nu op de 25ste editie van de L1mbo Top 100
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen