Overslaan en naar de inhoud gaan

Kosten bestrijding wasbeer ruim 91.000 euro

Geplaatst opwoensdag 22 april 2020 - 14:34

Het bestrijden van de wasbeer in Limburg heeft tot nu toe ruim 91.000 euro gekost. Het meeste geld is gegaan naar het vangen van de wasbeer.

Dat blijkt uit het antwoord van het provinciebestuur op schriftelijke vragen van statenlid Nico Vincken van Forum voor Democratie.

22 wasberen
In totaal zijn van oktober 2019 tot en met maart dit jaar 22 wasberen gevangen. Ze zijn opgevangen door Stichting AAP in Almere. Die krijgt daarvoor een vaste prijs van 645 euro. Daarin is opgenomen de verzorgingskosten, de plaatsing in quarantaine, eventuele medische behandeling, sterilisatie en het herplaatsen van wasberen. Zo zijn in december 2019 de eerste twee wasberen gehuisvest in Kasteelpark Born.

Vergoeding
Ook ontvangt AAP een vast bedrag van een kleine 236 euro voor het ophalen en naar Almere brengen van één of meerdere wasberen per keer. "Aan Stichting AAP is voor opvang en vervoer een bedrag van 18.671,00 euro exclusief BTW betaald", zo meldt het provinciebestuur.

Lees ook: Wasbeer laat zich niet vangen in Maastricht

Wildcamera's
Het vangen van de wasberen gebeurt onder coördinatie van Zoogdiervereniging. Die hebben daarvoor een meldpunt opgezet en gezorgd voor communicatie, met wildcamera’s wasberen gemonitord en dieren gevangen met kastvallen. "Hiervoor is een bedrag van 72.719,00 euro betaald, inclusief aanschaf en huur van benodigd materiaal", schrijft het provinciebestuur.

Moederwasberen
Het vangen van de wasberen onder verantwoordelijkheid van de Zoogdiervereniging begint weer in september en loopt tot en met maart 2021. In de tussentijd wordt er geen actie ondernomen omdat in die periode het risico bestaat dat moederwasberen gescheiden worden van de van hun afhankelijke jongen.

Spoelworm
Het bedrag van ruim 91.000 euro voor het vangen van wasberen blijft overigens binnen het budget dat daarvoor is uitgetrokken. De wasberen horen van oorsprong niet thuis in Limburg en moeten daarom volgens Europese regels worden aangepakt, aldus het provinciebestuur. Dat wil zeggen dat ze permanent uit de natuur verwijderd moeten worden. Ook veroorzaken ze veel overlast en kunnen ze mensen ziek maken via een spoelworm.

Volgens eerdere schattingen telt Limburg 50 tot 100 wasberen. Daarvan zijn er dus 22 gevangen.

Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Stuur je filmpje via Whatsapp naar 06 44 76 71 57

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
L1mburg Centraal dagelijks 17:30 op L1 TV

Ons nieuws, jouw verhaal.

Vaste presentatoren van L1mburg Centraal zijn afwisselend Cyriel Heuts, Kirsten Paulus, Bas van Mulken en Wouter Nelissen.

Bekijk hier de uitzendingen

Meest gelezen