Overslaan en naar de inhoud gaan

Kortere tramlijn kost exploitant kapitalen

Geplaatst opvrijdag 24 juni 2016 - 13:46

Inkorten van de sneltramlijn tussen Maastricht en Hasselt gaat de Vlaamse exploitant heel veel geld kosten.

Dat blijkt uit een nog geheim onderzoek waar de krant Het Belang van Limburg de hand op heeft gelegd.

NS-station
Aan Nederlandse kant leeft de wens om de begin- en eindhalte van de tram niet meer bij het NS-station te leggen, zoals in het oorspronkelijk plan, maar in het stadscentrum. Dan hoeft de tram niet via de Wilhelminabrug over de Maas. De brug kan de tram niet aan. Aanpassing zou zo'n 30 miljoen euro kosten.

Maar deze inkorting met ongeveer één kilometer gaat vervoersmaatschappij De Lijn vele tonnen per jaar kosten, zo staat in een rapport dat in opdracht van Nederland en Vlaanderen is gemaakt.

650.000 euro
Niet stoppen en vertekken bij het NS-station in Maastricht levert De Lijn in 2020 bijna 650.000 euro minder inkomsten op. In het jaar 2030 zal dat al bijna 750.000 euro minder zijn. De exploitatie van de sneltram kost naar verwachting 30 miljoen euro per jaar.

Einde?
Of de hogere kosten nu ook het definitieve einde van de tram Hasselt-Maastricht betekent, moet de komende tijd duidelijk worden.

Eerder liet de Vlaamse verkeersminister Ben Weyts doorschemeren dat een oplossing is dat ook van Nederlandse kant wordt meebetaald aan de exploitatie.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Sneltramdossier Maastricht-Hasselt: chaos troef
Burgemeester Hasselt spreekt zich uit tegen tram Maastricht
Belgen akkoord, tram Maastricht-Hasselt gaat toch door
Beslissing over sneltram opnieuw vertraagd
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen