Overslaan en naar de inhoud gaan

Kort geding voor perstoegang schouw Nicky Verstappen

Geplaatst opwoensdag 21 augustus 2019 - 15:12

De Nederlandse Vereniging van Journalisten en het Genootschap van Hoofdredacteuren stappen naar de rechter om toegang te eisen bij de schouw in de zaak-Nicky Verstappen op de Brunssummerheide.

De persorganisaties eisen in een kort geding tegen de Rechtbank Limburg en de gemeente Brunssum dat ze dinsdag de besloten reconstructie in de zaak tegen Jos Brech mogen bijwonen.

Buitenproportioneel
Volgens NOS-hoofdredacteur Marcel Gelauff is de maatregel buitenproportioneel om de Brunssummerheide tijdens de schouw af te grendelen en er een vliegverbod in te stellen. "Het is een belangrijke functie van de pers om op onafhankelijke wijze verslag te kunnen doen van rechtszaken. Van ons wordt verlangd het publiek op neutrale wijze te informeren en controle uit te oefenen op de overheid en de rechtspraak", zegt Gelauff bij de NOS.

Lees ook: 'Onbegrijpelijk dat pers niet bij schouw mag zijn'

Brunssummerheide
Bij de schouw gaan de rechters, het OM, advocaat en verdachte Jos Brech naar de plekken waar het drama rond Nicky Verstappen zich 21 jaar geleden afspeelde. Er wordt gekeken naar de plek waar de toen 11-jarige jongen op kamp was en verdween, de plek waar een dag later zijn lichaam werd gevonden en de plek waar agenten van de marechaussee de uiteindelijke verdachte Jos Brech aanspraken.

Cameraploeg
De rechtszaak wordt aangespannen namens RTL Boulevard, RTL Nieuws, NOS, Hart van Nederland, Algemeen Dagblad, De Telegraaf, ANP en NU.nl. Zij stellen voor dat één cameraploeg voor alle media de schouw registreert.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart

Meest gelezen