Overslaan en naar de inhoud gaan

Kort geding voor perstoegang schouw Nicky Verstappen

Geplaatst opwoensdag 21 augustus 2019 - 15:12

De Nederlandse Vereniging van Journalisten en het Genootschap van Hoofdredacteuren stappen naar de rechter om toegang te eisen bij de schouw in de zaak-Nicky Verstappen op de Brunssummerheide.

De persorganisaties eisen in een kort geding tegen de Rechtbank Limburg en de gemeente Brunssum dat ze dinsdag de besloten reconstructie in de zaak tegen Jos Brech mogen bijwonen.

Buitenproportioneel
Volgens NOS-hoofdredacteur Marcel Gelauff is de maatregel buitenproportioneel om de Brunssummerheide tijdens de schouw af te grendelen en er een vliegverbod in te stellen. "Het is een belangrijke functie van de pers om op onafhankelijke wijze verslag te kunnen doen van rechtszaken. Van ons wordt verlangd het publiek op neutrale wijze te informeren en controle uit te oefenen op de overheid en de rechtspraak", zegt Gelauff bij de NOS.

Lees ook: 'Onbegrijpelijk dat pers niet bij schouw mag zijn'

Brunssummerheide
Bij de schouw gaan de rechters, het OM, advocaat en verdachte Jos Brech naar de plekken waar het drama rond Nicky Verstappen zich 21 jaar geleden afspeelde. Er wordt gekeken naar de plek waar de toen 11-jarige jongen op kamp was en verdween, de plek waar een dag later zijn lichaam werd gevonden en de plek waar agenten van de marechaussee de uiteindelijke verdachte Jos Brech aanspraken.

Cameraploeg
De rechtszaak wordt aangespannen namens RTL Boulevard, RTL Nieuws, NOS, Hart van Nederland, Algemeen Dagblad, De Telegraaf, ANP en NU.nl. Zij stellen voor dat één cameraploeg voor alle media de schouw registreert.

Deel dit bericht via
Overzicht
L1 Hittegolf
Uitgelicht
Win een gratis airco bij de L1 Hittegolf op L1 Radio!

Boh, wat is het warm he. Maar goed dat je L1 Radio hebt op staan. Van donderdag t/m woensdag kun je op werkdagen genieten van de L1 Hittegolf!

Heerlijke zomerhits, tips én je maakt ook nog eens kans op een gratis airco. De L1 Hittegolf is iedere werkdag van 06:00 - 19:00 op L1 Radio.

Maak hier kans op de gratis airco
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen