Overslaan en naar de inhoud gaan

Kort geding over benoeming directeur L1 nog niet van tafel

Geplaatst opzaterdag 12 september 2020 - 11:41

Ondernemingsraad en Raad van Commissarissen van L1 hebben hun conflict nog niet bijgelegd. De OR eist dat de RvC de benoeming van directeur Peter Elbers intrekt en dreigt met een kort geding als dat niet gebeurt.

Vrijdagavond vond een gesprek plaats om tot een oplossing te komen. De OR verwacht dinsdag een besluit te nemen.

Gesprek
Dat zegt OR-voorzitter Marcel Ermers. De OR stelde de RvC maandag een ultimatum en eiste dat de benoeming van Elbers vóór woensdag 14:00 uur zou worden ingetrokken. De RvC nodigde de OR daarop uit nog een keer in gesprek te gaan. Dat gesprek vond vrijdagavond plaats, maar heeft nog niets opgeleverd, zegt Ermers. "De RvC heeft een voorstel gedaan. Dat hebben wij afgewezen. We hebben een nieuw voorstel gedaan. De RvC geeft daar komende dinsdag antwoord op."

RvC-voorzitter Hans Coppus wil niet inhoudelijk ingaan op vragen over de bijeenkomst vrijdagavond. "Tussen OR en RvC is afgesproken dat de OR terugkoppeling zou geven op datgene gisteravond tussen OR en RvC is afgesproken."

Lees ook: OR L1 woedend over aanstelling nieuwe directeur

Mediation
De RvC benoemde Elbers begin september zonder advies af te wachten van de OR. Die was volkomen verrast door het moment van benoeming omdat nog een mediationtraject loopt met voormalig directeur Bert Lemmens. De OR wil dat traject eerst afronden en pas daarna adviseren over de kandidatuur van Elbers.

Edit - Peter Elbers_HD (4 sep 2020)
Peter Elbers, die door de RvC is benoemd tot directeur van L1
Foto: VVD Horst

De voormalige L1-directeuren Bert Lemmens en Emiel van der Wal werden begin juli door de RvC op straat gezet, zonder dat er opvolgers waren benoemd. De RvC wilde daarover geen uitleg te geven aan het personeel, dat daarop het vertrouwen in de RvC opzegde.

Mediaraad
Ook de Mediaraad (MR), die het media-aanbodbeleid van L1 bepaalt, heeft kritiek op de RvC. "Wij zijn teleurgesteld dat u niet de moeite heeft genomen ons op enig moment te informeren over de gebeurtenissen van afgelopen maanden", laat de MR in een brief aan de RvC weten. RvC-voorzitter Coppus: "Wij hebben inmiddels een reactie verstuurd, inhoudelijk gaan wij daar niet op in."

De benoeming van Elbers ligt bij het personeel extra gevoelig omdat hij actief gemeenteraadslid is. De Grubbenvorstenaar is fractievoorzitter van de VVD in de gemeente Horst aan de Maas. Met een directeur die actief lid is van een gemeentebestuur kan de schijn van belangenverstrengeling ontstaan, zo is de kritiek. Elbers zei daarover eerder: "Ik ga binnen de partij in gesprek en neem op korte termijn een besluit over mijn raadszetel."

Tour de L1mbourg iedere dag om 18:30 live vanuit een andere Limburgse gemeente. Bekijk hier alle locaties.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wat komt er op L1?

Daar hebben we de handige programmagids van L1 voor. Hier zie je direct hoe laat je favoriete programma op L1 TV of L1 Radio begint!

Kijk in de programmagids van L1
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

De eerste aflevering van Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden is zaterdag 28 november om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen